Ile modem tworzy portów COM w systemie i jak się nazywają?Pablooo88 pisze:Ale nie pokazuje zasięgu. Da się to jakoś zmienić?
Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Wg Menadżera Urządzeń modem tworzy COM4(Dell Wireless 5550 HSPA+ Device Management), COM5 (to samo ale GPS PORT) a w TNI pokazuje mi, że łaczy ten modem na COM3
Jak chcę wybrać Komunikacja AT (poziom sygnału itp) to jest komunikat "Nie udało się otworzyć portu"
Jak chcę wybrać Komunikacja AT (poziom sygnału itp) to jest komunikat "Nie udało się otworzyć portu"
- wojteks
- *** Administrator ***
JAki tam masz port COM wybrany? Sprawdź na COM4 (COM3 to modem) a COM5 to port kontrolny GPSu.Pablooo88 pisze:Jak chcę wybrać Komunikacja AT
Nie pomagam na PW!
-
Z listy mogę wybrać tylko COM3
Po zmianie wpisując ręcznie COM od 1 do 10 nie udało się zaznaczyć Komunikacji AT
Po zmianie wpisując ręcznie COM od 1 do 10 nie udało się zaznaczyć Komunikacji AT
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro nie możesz wybrać innego COM to sygnału raczej nie zobaczysz, chyba że zadziała z COM3 ale wtedy nie będziesz się mógł połączyć.Pablooo88 pisze:Z listy mogę wybrać tylko COM3
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
konfiguracja tni
Witajcie !!! Przepraszam jesli naruszę tu moim zachowaniem etykietę tego forum ale jestem tutaj "nowym". Mam pytanie odnośnie konfiguracji TNI. Dokładnie mi chodzi o to czy jest mozliwe wyświetlanie połączeń przychodzących przez TNI. (prościej mówiąc jak ktoś do mnie dzwoni nie widzę tych połączeń gdyż w momencie korzystania z internetu karta SIM pracuje w modemie.
operator Plus GSM - modem Huawei E169
Wiem że w TNi jest zakładka połączenia przychodzące ale jak dzwonię z drugiego nr to jest sygnał ale TNI nie wyświetla że ktoś dzwonił do mnie. Pozdrawiam wszystkich! I proszę o pomoc
operator Plus GSM - modem Huawei E169
Wiem że w TNi jest zakładka połączenia przychodzące ale jak dzwonię z drugiego nr to jest sygnał ale TNI nie wyświetla że ktoś dzwonił do mnie. Pozdrawiam wszystkich! I proszę o pomoc
-
- Mistrz bezprzewodowy
A którą masz wersję?
Ściągnij sobie ostatnią, testową wersję, tam powiadamianie o przychodzących połączeniach już działa OK.
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Ściągnij sobie ostatnią, testową wersję, tam powiadamianie o przychodzących połączeniach już działa OK.
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Krzysztof
-
- Użytkownik forum
Hej mam wersję 3.64 raczej najnowszą
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ostatnia wersja ma numer 3.64t, czyli o prawie 20 sub-wersji wyższy.
Krzysztof
-
Witam
Czy ktoś może wie lub ma informację jak dokładnie konfigurować tni pod aero2 tak żeby nie zrywał ciągle połączenia, oraz co ustawić w połączeniu sieciowym , mam windows xp.
jakby się dało jeszcze uwzględnić modem USB ZTE MF636. Może gdzieś jest gotowa instrukcja.
pozdrawiam
mpw1
Czy ktoś może wie lub ma informację jak dokładnie konfigurować tni pod aero2 tak żeby nie zrywał ciągle połączenia, oraz co ustawić w połączeniu sieciowym , mam windows xp.
jakby się dało jeszcze uwzględnić modem USB ZTE MF636. Może gdzieś jest gotowa instrukcja.
pozdrawiam
mpw1
-
- Mistrz bezprzewodowy
Konfiguracja TNI nie ma wpływu na ewentualne zrywanie połączenia.
Jeśli TNI jest źle skonfigurowane, to modem w ogóle się nie połączy.
A zrywanie połączenia prawdopodobnie jest spowodowane zbyt słabym sygnałem.
Jeśli TNI jest źle skonfigurowane, to modem w ogóle się nie połączy.
A zrywanie połączenia prawdopodobnie jest spowodowane zbyt słabym sygnałem.
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy sieciach typu AERO2 ja bym pracowal z polaczeniem systemowym w trybie NDIS , bez zadnych menadzerow polaczen. I wtedy automatycznie sie polaczenie znawiac powinno.
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
w trybie RAS też program tni poprawnie pracuje z Aero2, program tni automatycznie wznawia połaczenie po kazdej przerwie np. co 60 minutowym rozłaczeniu przez siećkey pisze:z polaczeniem systemowym w trybie NDIS
aero 2 dokładnie co 60 minut rozłącza połączenie, taki urok, jak zrywa częściej, to nie wina tni ale modemu lub zasięgumpw1 pisze:jak dokładnie konfigurować tni pod aero2 tak żeby nie zrywał ciągle połączenia
w menu Ustawienia>Ogólne w opcji "Próbuj automatycznie połączyć z internetem" ustawiasz czas po jakim ma się połączyć automatycznie, ustawiasz np. 5 s i tni połaczy ponownie jak jest dobry zasięg
-
Witam
A jak ustawić tni żeby po zerwaniu połączenia wznawiał je automatycznie, sygnał jest na 3 kreski w tni to nie wiem czy dobry czy słaby ?
A jak ustawić tni żeby po zerwaniu połączenia wznawiał je automatycznie, sygnał jest na 3 kreski w tni to nie wiem czy dobry czy słaby ?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zaznacz opcję próby automatycznego łączenia i wybierz minimalną zwłokęmpw1 pisze:Witam
Trzy kreski to raczej średni sygnał w kierunku słabego Obecnie mam tyle co Ty bo gniazdo mi padło w modemie i jest 38% siła sygnału ale net chodzi normalnie
U mnie powyżej 30% sygnału net wyciąga prawie 6Mb/s

-
Witam
A gdzie się zaznacza tę zwłokę, i czy mam coś ustawiać w połączeniu sieciowym w xp ?
[ Dodano: 2012-04-19, 22:05 ]
Witam
A gdzie się zaznacza tę zwłokę, i czy mam coś ustawiać w połączeniu sieciowym w xp ?
[ Dodano: 2012-04-19, 22:05 ]
Witam
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Przy opcji automatycznego wznawiania połączenia jest okienko gdzie wpisujesz czas w sekundach po jakich program będzie próbował wznowić połączenie Wpisz np. 5s tylko zaznacz wcześniej tę funkcjęA gdzie się zaznacza tę zwłokę, i czy mam coś ustawiać w połączeniu sieciowym w xp ?
W systemowych połączeniach nic nie zmieniaj Program TNI sam je zmienia
-
- Mistrz bezprzewodowy
a przeczytałeś to, przecierz Ci napisałem, dokładniej sie nie dampw1 pisze:A jak ustawić tni żeby po zerwaniu połączenia wznawiał je automatycznie
kmy pisze:w menu Ustawienia>Ogólne w opcji "Próbuj automatycznie połączyć z internetem" ustawiasz czas po jakim ma się połączyć automatycznie, ustawiasz np. 5 s
-
problemy ciąg dalszy
Witam
Dziękuję za porady, ustawiłem jak mówiliście, całą noc co godzinę sie wznawiało połączenie automatycznie a od 15 już się nie wznawia, o 23 komputer się sam zrestartuje wraz z modemem (wyłączy się zasilanie, to jest zdalny komputer) i połączenie się znowu pojawi.
Będę tam jutro więc postaram się jeszcze "poszukać" lepszego sygnału. Może to coś pomoże, a swoją drogą ciekawe czemu od 15 modem się nie podłączył do sieci ? Może trzeba coś jeszcze ustawić ?
Dziękuję za porady, ustawiłem jak mówiliście, całą noc co godzinę sie wznawiało połączenie automatycznie a od 15 już się nie wznawia, o 23 komputer się sam zrestartuje wraz z modemem (wyłączy się zasilanie, to jest zdalny komputer) i połączenie się znowu pojawi.
Będę tam jutro więc postaram się jeszcze "poszukać" lepszego sygnału. Może to coś pomoże, a swoją drogą ciekawe czemu od 15 modem się nie podłączył do sieci ? Może trzeba coś jeszcze ustawić ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Wzrosło obciążenie i terminale o najsłabszym sygnale zostały odłączone/nie mogły się zalogować. Normalne zjawisko w UMTS.mpw1 pisze:ciekawe czemu od 15 modem się nie podłączył
Nie pomagam na PW!
-
to czemu przez tyle godzin modem się nie podłączył , przecież przez tyle godzin sieć nie była cały czas zajęta i skoro tni co chwila automatycznie wznawia połączenie do netu to czemu teraz tego nie robi ? dopiero jak się zrestartuje to będzie działać ? może trzeba w tni jeszcze coś ustawić ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie lepiej kupić sobie router za ok. 100zł, który zdecydowanie lepiej daje sobie radę ze wznowieniem połączenia? 

jareq
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale zapomniałeś napisać, że tylko pod warunkiem, że od razu zamiast oryginalnego firmware zainstaluje Gargoyle.jarek999 pisze:Nie lepiej kupić sobie router za ok. 100zł, który zdecydowanie lepiej daje sobie radę ze wznowieniem połączenia?![]()
A i tak nie ma pewności, że będzie wznawiał połączenie, dopóki nie ustali się przyczyny, dlaczego TNI po godz. 15-tej nie nawiązał ponownie połączenia.
Krzysztof
-
no i modem wraz z kompem się zrestartował i net działa,właśnie to jest taki modem za 100 zł miał sobie z tym radzić :-(
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale jarek999 pisał o routerze za 100 zł, a nie o modemie!mpw1 pisze:właśnie to jest taki modem za 100 zł miał sobie z tym radzić :-(
Krzysztof
-
sorry rozwiązałem problem więc wyedytowałem posta pozdro
-
Witam
Znalazłem lepsze miejsce sygnał wzrósł do ok 40 % i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> się restartuje i działa :-)
DZIĘKI ZA PODPOWIEDZI :-)
Znalazłem lepsze miejsce sygnał wzrósł do ok 40 % i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> się restartuje i działa :-)
DZIĘKI ZA PODPOWIEDZI :-)
-
Witam.
Mam pewną prośbę i jednocześnie sugestię do twórców programu "top netinfo". Czy moglibyście dodać do programu opcję wyboru dzięki, której "Wymuszanie HSxPA" będzie uruchamiało się automatycznie po uruchomieniu programu?
Będzie to przydatne dla ludzi, którzy korzystają z internetu mobilnego dzielonego do kilku komputerów przez router, który takowej funkcji nie posiada.
Pozdrawiam
Mam pewną prośbę i jednocześnie sugestię do twórców programu "top netinfo". Czy moglibyście dodać do programu opcję wyboru dzięki, której "Wymuszanie HSxPA" będzie uruchamiało się automatycznie po uruchomieniu programu?
Będzie to przydatne dla ludzi, którzy korzystają z internetu mobilnego dzielonego do kilku komputerów przez router, który takowej funkcji nie posiada.
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Autor programu jest tylko jeden: Janek222.derby7 pisze:Mam pewną prośbę i jednocześnie sugestię do twórców programu "top netinfo".
A w jaki sposób chcesz uruchomić TNI na routerze?Będzie to przydatne dla ludzi, którzy korzystają z internetu mobilnego dzielonego do kilku komputerów przez router, który takowej funkcji nie posiada.
Krzysztof
-
Przepraszam za faux pas z tymi autorami.Chris-Kr pisze:Autor programu jest tylko jeden: Janek222.
Nie chodzi o uruchamianie TNI na routerze tylko na każdym komputerze-klient z poziomu autostartu.Chris-Kr pisze:A w jaki sposób chcesz uruchomić TNI na routerze?