Jaka polaryzacja dla ATK20?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
24m

Jaka polaryzacja dla ATK20?

Post autor: 24m »

Witam! Proszę niech ktoś podpowie jaka powinna być prawidłowa polaryzacja dla anteny ATK20. Szczebelki pionowo czy poziomo przy montażu? Mam silny i stabilny sygnał z BTSu - CSQ: 31,99 (co mnie nawet dziwi bo czytałem że najsilniejszy to 31;) ale za to transfer plików bardzo niestabilny. W odstępach co kilkanaście sekund są wahania rzędu 8-10 kB. Pomimo optymalizacji połączenia sieciowego w pc. Czy może to być winą złej polaryzacji anteny? Aktualnie mam poziomą.
Pozdrawiam. Marek
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaka polaryzacja dla ATK20?

Post autor: Jaco »

A powinna być pionowa.Było poszukać i poczytać to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6726
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

I troszkę >TU<
A w ogóle jeśli masz max (31,99) to masz dobrze ustawioną antenę, problem może jest w dużym obciążeniu tego BTS-a, spróbuj w nocy, albo przestaw się na inny nadajnik.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Połączenia głosowe w sieci zawsze mają najwyższy priorytet, więc te skoki to wynik obciążenia nadajnika. Antena ma tylko 7 szczelin i tego przeskoczyć się nie da.
ODPOWIEDZ