Antema do Merlin XU870
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antema do Merlin XU870
Witam wszystkich
Mam problem z XU870 kupionym w Orange. Teoretycznie łączy sie na UMTS ale zasięg jest strasznie lichy. Szukam jakiejś dobrej anteny, która poprawi zasięg. Czy anteny, które są reklamowane z uzyskiem >16 pomogą mi coś?
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Mam problem z XU870 kupionym w Orange. Teoretycznie łączy sie na UMTS ale zasięg jest strasznie lichy. Szukam jakiejś dobrej anteny, która poprawi zasięg. Czy anteny, które są reklamowane z uzyskiem >16 pomogą mi coś?
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Antema do Merlin XU870
Jest szansa, ze pomoga, a moze nawet za bardzo. Jesli jestes za blisko anteny (blizej niz 10 km ale ja widzisz) to 16 moze byc za duzo i zamiast zatrzymac sie na danym bts'ie to go "przeleci" i zlapie jakis odleglejszy
Napisz cos wiecej. Jak daleko jestes od nadajnika, jakie sa przeszkody (drzewa, jeziora, pagorki itp.), jaki sprzet itd.

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli chodzi Ci o ATK20 16 dBi, to one są na częstotliwości dla GPRS i EDGE, a Tobie potrzebna jest antena na UMTS.georgepaw pisze:Czy anteny, które są reklamowane z uzyskiem >16 pomogą mi coś?
Zerknij >TUTAJ< żeby zobaczyć o co chodzi.
Właśnie, gdzie mieszkasz wieś/miasto? Ile orientacyjnie do BTS-a, jaka wartość dla komendy AT+CSQ?reilord pisze:Napisz cos wiecej.
PS. @reilord jaką przeszkodę dla sygnału stanowię jeziora?

-
- Początkujący użytkownik forum
Mieszkam koło Pruszkowa, nadajnik jest w Pruszkowie jakieś 5 km w linii prostej i jest oczywiście troszkę przeszkód w postaci drzew, inne nadajniki to odległość około 10 km
Co mam wybrać?
Co mam wybrać?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
5 km dla UMTS to sporo, a jeszcze drzewa, proponuję coś mocniejszego -> Antena UMTS 11 dBi
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Albo panelowa niestety tania nie jest
A co do jezior, to przeczytałem tu kiedyś, że rzeki też głuszą

A co do jezior, to przeczytałem tu kiedyś, że rzeki też głuszą

Latka lecą...