E169+D100 + Play Online na kartę, UMTS2100czy 900Mhz?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
abber
Stały użytkownik forum

E169+D100 + Play Online na kartę, UMTS2100czy 900Mhz?

Post autor: abber »

Witam, zbliżają się wakacje. Wyjeżdżam na wieś. Mimo iż to wieś posiada zasięg każdego operatora, do każdego z BTS jest ok. 2 KM, jest także zasięg Aero2 i Play 900Mhz.
Zdecydowałem się na Play na kartę, czemu? Stały dostęp do internetu mam w miejscu zamieszkania, Play ma dla mnie bardzo dobrą ofertę, zależy mi szczególnie na Nielimitowanym nocnym transferze, i możliwości 4Mb/s. Chciałem podpisać umowę na iPlusa, także jako dodatkowy internet w Łodzi(stały adres zamieszkania) ale po tym jak ograniczyli noc do 50GB, brak lejka, zrezygnowałem. Padło na Playa.
Posiadam modem E169+router D100, zestaw działa rewelacyjnie, nie mam z nim jakichkolwiek problemów. W Łodzi zasięg mam 2-3 kreski(aplikacja iPlus) prędkość jaką uzyskuje to 1Mb/s, bez włączonej opcji Wyższy Transfer. Prędkość pobierania ok 120kb/s. Natomiast będąc na wsi zasięgu w domu nie mam, tzn mam tylko na zewnątrz maks -dB101, jednak w domu w 2-3 miejscach od strony BTS jest zasięg, mały bo mały ale jest, na poziomie -dB 105 ale blisko ściany lub na parapecie w kuchni (kuchnia jest od strony BTS). Po zalogowaniu się do panelu rutera zasięgu nie było wgl mimo tego internet działał. Prędkość pobierania ok 85-110kb/s. Teraz zaczynają się schody. Chcę polepszyć zasięg aby móc osiągnąć 2Mb/s. Chcę podłączyć antenę zewnętrzną która będzie przymocowana do uchwytu antenowego przymocowanego do komina. Tylko nie wie jaką częstotliwość 2100 czy 900Mhz, do 2100 mam ok 2.8 km, do 900 ok 4, 7km. link do mojej lokalizacji http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.17633 ... 66012/z/13 miejscowość Straszków dom: kawałek od drogi nr 2, miej więcej na lini prostej od Aero2.
Jaką częstotliwość polecacie? 2100 czy 900? w celu najlepszego zasięgu ograniczę kabel antenowy do 5m, tak wiem jak nie ma prądu D100się resetuje.
Dziękuję.
ODPOWIEDZ