Albo wywiercic dziure w kolanie i powpychac groszku....ja.michal pisze:zrobić panel trafiony i połączyć z anteną offsetową
Dywagacje o parabolach i offsetach
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dywagacje o parabolach i offsetach
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trawiony miało być.
Niby czemu key?![:]](./images/smilies/splash.gif)
Niby czemu key?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny sa uzadzeniami dzialajacymi geometrycznie. Przelicz sobie jakiej wielkosci miska jest ekwiwalentna do satelitarnej 60 cm, jesli zejdziesz z 11GHz na 2.1
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiesz, kąty padania jednak są takie same nawet dla optyki. Zysk będzie inny dla 2100MHz, ale będzie.
Jakoś są produkowane takie promienniki i czasze na 2.4GHz. Wielu robiło to na forum (w tym Patryk) i jakoś działa.
Jakoś są produkowane takie promienniki i czasze na 2.4GHz. Wielu robiło to na forum (w tym Patryk) i jakoś działa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No cos bedzie - nawet jak 50% powierzni zasloni ci promiennik. Ale w sumie nawet jak zyskasz 12 dBi, to i tak bedzie wygladalo zarypiscie.ja.michal pisze:Zysk będzie inny dla 2100MHz, ale będzie.
Produkowane jest to co sie sprzedaje. W wypadku offsetow do WiFi sa to zwykle miski satelitarne z przykreconymi panelami. Sa oszolomi ktorzy wierza ze wieksze jest lepsze, placa krocie wartosci, to czemu nie sprzedawac?ja.michal pisze:Jakoś są produkowane takie promienniki i czasze na 2.4GHz.
Wlasnie "jakos". Jakos dzialaja tez Yagi na 2.4 GHz.ja.michal pisze:Wielu robiło to na forum (w tym Patryk) i jakoś działa.
Swojego czasu tez bawilem sie offsetami do postaawienia linku na ~ 3 km. Widocznosc byla, pusty fresnel. Odpuscilem sobie - duzo lepszy efekt uzyskalem na malutkich panelach.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie zasłoni bo offset to nie parabola.key pisze:50% powierzni zasloni ci promiennik
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moze zasloni, moze nie. W wiekszosci kupnych anten zaslania - na promiennik uzywa sie paneli, miski sa SAT tyle ze z inna naklejka.ja.michal pisze:Nie zasłoni
Gdybys byl zainteresowany, tu masz troche teorii:
http://www.w1ghz.org/antbook/chap4.pdf
Calosc: http://www.w1ghz.org/antbook/contents.htm
A co?ja.michal pisze:offset to nie parabola
Podpowiedz - dorysujmy brakujaca czesc:

Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Specyficzny wycinek paraboli, dlatego nazywa się offset.key pisze:A co?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie specyficzny a dowolny.wojteks pisze:Specyficzny wycinek paraboli
BTW: u nas czesto jest zabronione uzywanie anten sat na budynkach, nie wolno nawet stawiac ich na balkonie. Wtedy stosuje sie takie rozwiazanie:

Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No i co zasłania promiennik? No nic.key pisze:A co?
Podpowiedz - dorysujmy brakujaca czesc:
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Właśnie. wojteks najlepiej to ująłeś.wojteks pisze: Specyficzny wycinek paraboli, dlatego nazywa się offset.

Nie lepiej antenę planetarną (czy jak to się nazywa)?key pisze: BTW: u nas czesto jest zabronione uzywanie anten sat na budynkach, nie wolno nawet stawiac ich na balkonie. Wtedy stosuje sie takie rozwiazanie:

[ Dodano: 2012-04-24, 21:02 ]
http://www.satshop.tv/SELFSAT-H30D4-Quad
http://www.satshop.tv/Kathrein-BAS-60-S ... ar-antenna
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak rozrysujesz realny komplet, z nie rownoleglymi promieniami i nie idealnym promiennikiem, to zaslania. Literatura mowi o 30...50%.No i co zasłania promiennik?
Planar. Od niemieckiego "plan" - plaskie. Tyle ze to kosztuje pare razy wiecej niz miska, nie zrobisz multibeam a wlozenie wiecej niz jednego wyjscia z LNB dodatkowo wali po kieszeni. Nie rozwiazuje to tez problemu znikniecia z pola widzenia - ta antena musi byc wycelowana na satelite.ja.michal pisze:(czy jak to się nazywa)
Jesli w umowie masz zakaz uzywania anten satelitarnych, to oznacza to zadnych widocznych anten. Niezaleznie jak wygladaja. Emeryci spolecznicy sa wszedzie.ja.michal pisze:Nie wyglada jak antena satelitarna.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Paraboli może i tak ale właśnie po to zrobiono offsety żeby promiennik nie przesłaniał powierzchni odbijającej fale radiowe. Co innego przy WiFi czy 2100MHz, promiennik jest tak duży że przesłania offset.key pisze:Literatura mowi o 30...50%
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Offsetu. Caly czas o ofsecie mowimy.wojteks pisze:Paraboli może i tak
...albo antena musiala by byc 5x tej wielkosci jak dla 10 GHz.wojteks pisze:promiennik jest tak duży że przesłania offset.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zgadza się.key pisze:Nie rozwiazuje to tez problemu znikniecia z pola widzenia - ta antena musi byc wycelowana na satelite.

OK. Ja tego problemu nie mam. Mam kablówkę.key pisze:Jesli w umowie masz zakaz uzywania anten satelitarnych, to oznacza to zadnych widocznych anten.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ja mam. 17€ miesiecznie za TVNi i TVP historia w lokalnej kablowce albo schowana miska i TNK za 20 PLN. A i jeszcze koledzy poogladajaja.michal pisze:Ja tego problemu nie mam.

Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To u nas jak nie ma na elewacji anten to przynajmniej zbiorcza jest lub porządna kablówka.
A podobno u Was zachód.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-04-25, 19:27 ]
Wydzielone z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=397870#397870

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-04-25, 19:27 ]
Wydzielone z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=397870#397870
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ile niemieckich programow masz w tej "porzadnej" kablowce? Albo tureckich?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po pierwsze nie doleciałem do końca, po drugie nie mam pełnej oferty tylko podstawową.
No, na pewno będzie mniej niż sat.

No, na pewno będzie mniej niż sat.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W UPC nie ma ani jednego IIRC.ja.michal pisze:Po pierwsze nie doleciałem do końca
Ilosc nie ma znaczenia, malo kto oglada wiecej niz 10 roznych. Tylko ze musza bycja.michal pisze:No, na pewno będzie mniej niż sat.

Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
??key pisze:IIRC
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wg tego co mają na stronie, to w cyfrowej jest DW, no dobra nie do końca niemiecki, bo zdarzy się tam coś po angielsku IIRC.key pisze:W UPC nie ma ani jednego IIRC.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A ja myślałem że nikt już TV nie ogląda szczególnie z "internetowych" osób 

- wojteks
- *** Administrator ***
Niby dlaczego, wpatrywanie się w ekran laptopa 13" nie jest jakoś bardzo komfortowe i na duży TV się z przyjemnością patrzy. Często oglądam Nat Geo HD, BBC Knowledge (po angielsku) czy inne AXNy. Jakieś wiadomości czasem tez warto obejrzeć choćby z ciekawości jak inaczej są przedstawiane w TV a w internecie.Maciek764 pisze:myślałem że nikt już TV nie ogląda
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Od czasu do czasu na cos sie spojrzy. Chociaz ja wole jakies nagrania, bez reklam i ciagiem. A polskie seriale, gdy ogladam season "ciurkiem" to czesto puszczam na 1.5x - 45 minut w pol godzinyMaciek764 pisze:A ja myślałem że nikt już TV nie ogląda

Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
No w sumie trochę źle się wyraziłem - ja mam TV 42' ale jest podłączony do laptopa praktycznie na stałe a kablówkę/naziemną to on widzi 2 razy na rok i to właśnie na kanałach typowo nie-polskich jak Discovery Channel czy NatGeo, Comedy Central ale generalnie telewizja przejęła z oglądania "w trybie ciągłym" rolę "żeby coś było słychać" albo "żeby lepiej zasnąć"wojteks pisze:Niby dlaczego, wpatrywanie się w ekran laptopa 13" nie jest jakoś bardzo komfortowe i na duży TV się z przyjemnością patrzy. Często oglądam Nat Geo HD, BBC Knowledge (po angielsku) czy inne AXNy. Jakieś wiadomości czasem tez warto obejrzeć choćby z ciekawości jak inaczej są przedstawiane w TV a w internecie.

- wojteks
- *** Administrator ***
Ile metrów od ekranu siedzisz?Maciek764 pisze: ja mam TV 42' ale jest podłączony do laptopa praktycznie na stałe
Jest również za krótkie żeby przed komputerem je spędzić.Maciek764 pisze:Życie jest za krótkie
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A ze 4...wojteks pisze:Ile metrów od ekranu siedzisz?
Ale fajnie zacząć dzień śniadaniem i porannym przeglądem ulubionych stronJest również za krótkie żeby przed komputerem je spędzić.