Internet w Niemczech
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet w Niemczech
Easybox to modem DSL. Na DSL nie ma zadnych ograniczen w uzywaniu Skype.
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
A wiesz może czym może byc spowodowane to że internet chodzi mi bardzo słabo strony otwierają się bardzo długo, skype działa z dużymi opóźnieniami itd. itp. Czy jest to po prostu wina łącza czy są jakie zabezpieczenia dodatkowe?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W jaki sposob sie laczysz? Jakie masz parametry lacza? Jaki model EB?
Easybox to na 95% DSL, ale moze tez byc 3G, przez modem wlozony w EB.
Easybox to na 95% DSL, ale moze tez byc 3G, przez modem wlozony w EB.
Nie pomagam na PW.
-
Do EB włożony jest hspa usb modem stick, z którego idzie jeszcze jakiś kabel( antena?), i do EB podłączony jest router, łącze się jak za pomocą zwykłej sieci wi fi. Od kilku dni po 21.30 używam skype, rozmowę można prowadzić, ale przeglądanie w tym czasie strony jest nie możliwe, chodź teraz mi się zdaje , że rozmów tych prowadzić nie powinienem ???
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bardzo nietypowa konfiguracja. EB jest routerem WiFi, dlatego IMHO drugi router moze robic tylko problemy.camilo3 pisze:Do EB włożony jest hspa usb modem stick, z którego idzie jeszcze jakiś kabel( antena?), i do EB podłączony jest router,
Ja bym probowal podlaczyc stick beposrednio do kompa, zeby sprawdzic czy n.p. nie jest winne polaczenie.
Podaj dokladnie modele urzadzen ktore uzywasz (EB, stick, router). Ta antenna troche mnie myli.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Cze wszystkim...
Z tego co przejrzalem to najtaniej jest w ALDI i LIDL. A i co powiecie o O2?
Rozumiem że w tych sklepach mozna tez sticka odrazu kupić... Orientuje sie ktoś jaka cena? Widziałem ost jednego ale kosztowal coś ok 50 euro...
Dziekuje za pomoc
Z tego co przejrzalem to najtaniej jest w ALDI i LIDL. A i co powiecie o O2?
Rozumiem że w tych sklepach mozna tez sticka odrazu kupić... Orientuje sie ktoś jaka cena? Widziałem ost jednego ale kosztowal coś ok 50 euro...
Dziekuje za pomoc
... aaz ...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chyba niezbyt dokładnieaazmath pisze:Z tego co przejrzalem

A po co w ogóle wydawać niepotrzebnie kasęaazmath pisze:Rozumiem że w tych sklepach mozna tez sticka odrazu kupić

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Drogo w porownaniu n.p. z Lidl czy Tchibo, ktore de fakto sa ta sama siecia.aazmath pisze:A i co powiecie o O2?
Nie dal bym wiecej niz 30€ za prepaid z miesiecznym pakietem. n.p. http://www.tchibo.de/Internet-Stick-ink ... 12726.htmlaazmath pisze:Orientuje sie ktoś jaka cena?
Jak sie postarasz, znajdziesz jeszcze taniej.
Nie pomagam na PW.
-
Eb to model : DSL eb 803 a , wiec chyba skype dozwolone, ale czemu transfer danych odbywa się z prędkością 4,5 kb/s?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko jesli jestes podlaczony przez DSL. A z tego co piszesz ty laczysz sie przez UMTS.camilo3 pisze:wiec chyba skype dozwolone
Kiepski zasieg, przeciazona cela - bez szklanej kuli trudno cokolwiek powiedziec.camilo3 pisze:ale czemu transfer danych odbywa się z prędkością 4,5 kb/s?
Nie pomagam na PW.
-
a jakie są konsekwencje korzystania z voip ?? obecnie korzystam normalnie i wszystko działa, czy w Niemczech tak naprawdę wykrywają takich użytkowników ??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przez UMTS? Moga ci naliczyc transfer po cenie hurtowej, jak sie upra. Albo zerwac kontrakt. O pojedynczych wypadkach sie slyszy na forach, ale zeby wszystkich tepili - nie sadze.
Ostatnio zmieniony 2012-05-05, 08:24 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Znalazlem surfsticka z o2 za 10 euro, aktualna gazeta z mediamarkt... Ale nigdzie nie widze info na temat tego czy one maja simlocka...
Wiadomo komus cos na ten temat?
Wiadomo komus cos na ten temat?
... aaz ...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Daj skan albo zdjecie oferty. Mm ma regionalnie rozne oferty
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W.G. informacji z netu, ten modem nie ma simlocka a jedynie brandowany dashboard. Ale glowy nie dam.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Trzeba by w samym sklepie pytac pewnie sprzedawce co nie? A jaki to model w ogole bo nie widze oznaczenia?
... aaz ...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W.G. informacji z netu, ten modem nie ma simlocka a jedynie brandowany dashboard. Ale glowy nie dam.
Nie pomagam na PW.
-
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie internetu z Aldi talk, czy można korzystać z tego pakietu za 14,99 (30 Tage Internet-Flatrate) na telefonie z systemem android zamiast modemu?, czy tylko z pakietu za 7,99 (Handy Internet-Flatrate)? Z góry dzięki za odpowiedz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozesz uzyc telefonu.
Pakiet za 8€ tylko z nazwy jest na telefon, ten drugi tylko z nazwy na PC.
Pakiet za 8€ tylko z nazwy jest na telefon, ten drugi tylko z nazwy na PC.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Witam,key wiesz jak ( nie wiem czy dobrze napisze to ) ale chodzi mi o ustawienia dostepu,wykasowałem kolesiowi bo nie ma neta ani na fonie a na modemie,a to juz jego druga karta i chyba bedzie musial kupic nastepna. Moze sie uda jak bym na nowo mial ustawienia ale jakos nie chca przyjsc w sms-ie,w polsce bym zadzwonil do operatora ale tu sie nie da,wiadomo nie dogadam sie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A mozesz napisac to w taki sposob zebym zrozumial w czym jest problem?
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak doslownie,to usunalem mu WAP,internet i MMS.I chcialbym dostac ustawienia na nowo,bo mial tego po kilkanascie i mu nie dzialalo,wiec wywalilem wszystkie ustawienia.Tylko cos one na nowo nie przyszly w sms-ie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No dokładnie key,w sumie nic nie napisałem Ci. Jest to sieć E-plus,operator aldi talk. Koleś miał neta na modemie trzy dni temu,jak jechaliśmy do Niemiec,to włożył karte do fona i miał także w drodze neta,ale jak dojechaliśmy i włożył karte do modemu to juz nie miał. Na początku połączyło go z netem na modemie,pobierało dane ale nie łączyło z niczym. Włożyłem karte do fona i juz nie mógł się połączyć. Włożyłem z powrotem do modemu i miał błąd 616 czy jakis tam,że komp zdalny rozłączył zanim coś tam ( nie pamiętam dokładnie tego komunikatu). Wykasowałem mu wszystkie punktu dostępu,próbowałem się połączyć z netem i czekać aż przyjdzie sms z ustawieniami ale nie ma go. Dlatego pytam w jaki sposób mogę je otrzymać. W Polsce bym zadzwnił do operatora ale tu nie znam języka. Lub bym na stronie je ustawił ręcznie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
APN: internet.eplus.de
haslo/user: GPRS
mozesz tez wpisac w google "APN EPLUS"
haslo/user: GPRS
mozesz tez wpisac w google "APN EPLUS"

Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Z tym co podajesz kombinowałem. Ogólnie mam APN - internet.eplus.de a login i hasło to blau,blau,lub eplus,eplus oraz co Ty podałeś,ale ten Twój nie działa mu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
eplus albo gprs musi dzialac. Musisz przed tym zadzwonic 1155 i uruchomic pakiet.
Nie pomagam na PW.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Pakiet jest uruchomiony,bo cztery dni temu doładował konto i juz mu automatycznie pobrało. Teraz podłączyłem mu mój modem na jego kompie i najśmieszniejsze jest to że ma połączenie z netem,jakieś małe dane pobiera.ale nie otwiera nic i nie łaczy gg ani skype. Dałem mu swój modem,ja i tak na nokii n900 jade jako ruter,może to mu coś pomoże.
[ Dodano: 2012-05-22, 17:30 ]
I teraz na moim modemie,wpisałem apn ten co podałęś,login i hasło blau-blau oraz eplus-eplsu i na nich mi łączy na 2 sekundy pobiera jakieś małe dane i rozłącza. A na tym co Ty mi podałeś czyli gprs połączyło i pobiera dane ale nie otwiera stron itd. Teraz spróbuję modemy podłączyc na miom kompie,może cos z jego kompem jest?
[ Dodano: 2012-05-22, 17:52 ]
Wiem,key że nie jest łatwo pomóc komuś jak się nie widzi problemu,ale to jest śmieszne. Podłączyłem modem na swój komp i połączył tak samo jak na jego, pobiera małe dane,ale wysyła więcej niż pobiera. Na kreatorku tym na dole po prawej stronie ( dwa małe komputerki,nie wiem jak to dokładnie się nazywa) jest ustanowione połączenie,3,6mega ile pobralo i wysłało ale nie otwiera u mnie też nic ,tak samo jak na jego kompie. Wydaje mi sie że to jest problem z karta,chyba bedzie musiał kupic trzeci starter,bo my tego nie załatwimy dzwoniąc do operatora,chyba że ktoś po angielsku by gadał,ale to też nie bedzie łatwe,to juz techniczny język a nie komunikatywny.
[ Dodano: 2012-05-22, 20:10 ]
Key,jeszcze takie głupie pytanie,ale może coś w tym będzie. Zalogowałem się na koncie kolesia i widzę że nie ma on ani centa na koncie,może to będzie problemem?
[ Dodano: 2012-05-22, 21:23 ]
Sprawa rozwiązana,doładował konto i neta już ma.
[ Dodano: 2012-05-22, 17:30 ]
I teraz na moim modemie,wpisałem apn ten co podałęś,login i hasło blau-blau oraz eplus-eplsu i na nich mi łączy na 2 sekundy pobiera jakieś małe dane i rozłącza. A na tym co Ty mi podałeś czyli gprs połączyło i pobiera dane ale nie otwiera stron itd. Teraz spróbuję modemy podłączyc na miom kompie,może cos z jego kompem jest?
[ Dodano: 2012-05-22, 17:52 ]
Wiem,key że nie jest łatwo pomóc komuś jak się nie widzi problemu,ale to jest śmieszne. Podłączyłem modem na swój komp i połączył tak samo jak na jego, pobiera małe dane,ale wysyła więcej niż pobiera. Na kreatorku tym na dole po prawej stronie ( dwa małe komputerki,nie wiem jak to dokładnie się nazywa) jest ustanowione połączenie,3,6mega ile pobralo i wysłało ale nie otwiera u mnie też nic ,tak samo jak na jego kompie. Wydaje mi sie że to jest problem z karta,chyba bedzie musiał kupic trzeci starter,bo my tego nie załatwimy dzwoniąc do operatora,chyba że ktoś po angielsku by gadał,ale to też nie bedzie łatwe,to juz techniczny język a nie komunikatywny.
[ Dodano: 2012-05-22, 20:10 ]
Key,jeszcze takie głupie pytanie,ale może coś w tym będzie. Zalogowałem się na koncie kolesia i widzę że nie ma on ani centa na koncie,może to będzie problemem?
[ Dodano: 2012-05-22, 21:23 ]
Sprawa rozwiązana,doładował konto i neta już ma.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim wypadku nie ma aktywnego pakietu.adziu82 pisze:Zalogowałem się na koncie kolesia i widzę że nie ma on ani centa na koncie,może to będzie problemem?
Uruchom pakiet, bo niewiele z tej kasy zostanie po parudziesieciu minutach.Sprawa rozwiązana,doładował konto i neta już ma.
SMS ktory przyszedl to wiadomosc, ze pakiet nie zostal przedluzony. Teraz placisz za transfer.
Nie pomagam na PW.