D-Link DI-624+ problem z konfiguracją

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aerohemix
Początkujący użytkownik forum

D-Link DI-624+ problem z konfiguracją

Post autor: Aerohemix »

Panowie mam problem z połączeniem ISP, a mianowicie. Przed użyciem routera bezpośrednio łączyłem się z internetem poprzez LAN w kompie na zasadzie PPPoE. Wymagało to wyłączenie w mojej sieciówce fukncji TCP/IP, klienta sieci oraz udostępniania. Teraz próbowałem połączyć się tak samo z routerem, ale jakoś nie mogę. Zaznaczam, że raczej kontroli MAC nie mam gdyż miałem kilka kompów i kilka sieciówek, a z kompa łączył mi się za każdym razem. Proszę o pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: D-Link DI-624+ problem z konfiguracją

Post autor: krystianb »

Aerohemix pisze: Wymagało to wyłączenie w mojej sieciówce fukncji TCP/IP
:gwiazdki:
Nie mam pojęcia jakim cudem to działało. Zacznij od włączenia tcpip w sieciówce na auto, logowanie PPPoE trzeba ustawić na routerze. Bo rozumiem, że wiesz jak podłączyć router (dostawca do wan, komp do lan)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Aerohemix

dokładnie tak zrobiłem. Działanie tego systemu jak się łączyłem jest dziwne. Wyłączam IP w karcie, bo dostawca przydziela je z serwera. Próbuje łączyć go manualnie, ale nic to nie daje. IP nadawane dla mojego komputera jest zewnętrzne. Dodatkowo mam serwer przepuszczający łącze na górze i z niego idzie kabel ethernet do mojego kompa (teraz do routera). Próbowałem kablem prostym jak i cross.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Aerohemix pisze:Wyłączam IP w karcie,
Napisz jak dokładnie wygląda ta konfiguracja. Ewentualnie link do instrukcji od operatora.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Aerohemix

Na moim kompie było tak, jeśli się łączyłem bez pośrednictwa routera:
1. Wchodzę we właściwości karty sieciowej.
2. Odznaczam TCP.IP, klient sieci, udostępnianie
3. Tworzę nowe połączenie Połacz z internetem -> Konfiguruj moje połączenie ręcznie -> Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła.
4. Wpisuję dane (hasło i login)
5. Łączę się poprzez ten skrót

W routerze mam możliwość połączenia PPPoE ale ono za żadne skarby nie chce mi zadziałać. Nie mam pojęcia co mam zrobić, żeby w końcu ogarnąć.

[ Dodano: 2012-04-29, 11:03 ]
pomoże ktoś w końcu ??
ODPOWIEDZ