Internet przez antene wifi i wifi z routera w domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel.1988
Początkujący użytkownik forum

Internet przez antene wifi i wifi z routera w domu

Post autor: pawel.1988 »

Witam. Nie wiem czy piszę na pewno w dobrym temacie więc jak coś proszę się nie denerwować ;]

Mój problem/pytanie wygląda tak:

Wysyłam z budynku "A" internet anteną wi-fi podłączoną do routera, do budynku "B", który odbiera sygnał też takową anteną (tuby). W budynku "B" internet z anteny idzie obecnie bezpośrednio do komputera (wkręcony w kartę). W ten sposób uzyskuje internet na komputerze.
Teraz, chciałbym w budynku "B" mieć internet wi-fi a nie tak jak teraz tylko w komputerze stacjonarnym.
Pytanie dotyczy tego, jak zrobić, aby w budynku "B" zainstalować router który będzie mi siał neta?

Weźmy pod uwagę 2 opcje:

1-internet idzie najpierw do urządzeń z wifi a później do komputera przez LAN (net przez wifi z routera bez włączonego kompuetra)

2-net podłączony bezpośrednio do kompa a z kompa do urządzenia które sieje wifi. (Jak z kompa z karty radiowej przesłać internet do routera?)

Jakie są opcje?
Czy może pomogłaby wymiana anteny na jakąś inną (może z wyjściem USB)?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet przez antene wifi i wifi z routera w domu

Post autor: wojteks »

Ad.1 Ovislink G.Duo czyli AP Client i AP w jednej obudowie, to samo można zrobić 2 innymi urządzeniami (AP Client +AP).

Ad.2 <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> + dodatkowy AP (nie router)
Nie pomagam na PW!
pawel.1988
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawel.1988 »

ale z tego co się orientuje, sprzęt przez Ciebie podany musi się dogadać z moim który wysyła neta (linksys). jaka mam gwarancje ze to zadziala?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawel.1988 pisze:sprzęt przez Ciebie podany musi się dogadać z moim który wysyła neta (linksys)
Skoro karta działa to i Ovislink zadziała.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ