Blueconnect w Toruniu - żenada?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
empet
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect w Toruniu - żenada?

Post autor: empet »

Witam
Mam nadzieję, że pytanie w dobrym miejscu Forum.
Otóż od pewnego czasu korzystam z usługi Blueconnect poprzez modem Huawei e620. Kilka razy byłem ze sprzętem w Warszawie czy Wrocławiu i prędkość była zadowalająca (300-400 kb/s). Patrząc na mapkę zasięgu powinienem się cieszyć, że Toruń jest objęty zasięgiem UMTS. Rewelka. A tymczasem modem łączy mi się bezbłędnie, ale prędkość pokazywana przez BCManagera oscyluje wokół 10-20 kb/s. Plik 5MB ściągam godzinę, czasami pół.
Podobno wskaźnikiem "bycia w zasięgu" UMTS jest zielony kolor lampki modemu (zamiast niebieskiego) - no to często mam zielony i jakoś nie widzę różnicy.
Wreszcie pytanie - w wymienionych wyżej miastach byłem kilka miesięcy temu. Ostatnio nie było okazji, więc może takie prędkości są efektem uszkodzenia sprzętu? Sprawy oprogramowania raczej pomijam, bo taki sam efekt jest pod dwoma systemami operacyjnymi. A może w tym modemie da się jakoś zaktualizować firmware? Może tu jest problem?
:mateusz
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Blueconnect w Toruniu - żenada?

Post autor: Maciek »

To fakt, Toruń jest objety zasięgiem UMTS ale... UMTS dzieli się na odbieralny wewnątrz i na zewnątrz budynku :wink: Zapewne miejsce w którym mieszkasz nie jest objęte zasięgiem który można odbierać wewnątrz budynku, także jedyne wyjście to jakaś antenka do UMTS'u
Dawno mnie tutaj nie było :)
empet

tujboo pisze:To fakt, Toruń jest objety zasięgiem UMTS ale... UMTS dzieli się na odbieralny wewnątrz i na zewnątrz budynku :wink: Zapewne miejsce w którym mieszkasz nie jest objęte zasięgiem który można odbierać wewnątrz budynku, także jedyne wyjście to jakaś antenka do UMTS'u
No właśnie po napisaniu pytania też stwierdziłem, że próbowałem już łaczenia w wielu miejscach w kraju, ale w Toruniu wyłącznie w domu. Spróbuję najpierw z pracy, potem może gdzieś na zewnątrz i pomyślę o antenie.
Pytania:
1. Skoro antena - to kabel? Czyli nici z przenośności komputera... Czy do mojego modemu można taką podłączyć?
2. Marzy mi się, że ten modem, jak już będzie szybko biegał, będzie wtyknięty w jakiś accespoint, który rozda net w domu po WiFi. Przesadziłem, czy są takie rozwiązania?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

A może to jest ten sam przypadek co tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7217
...czyli modernizacja do HSDPA. Zadzwoń do BOK.
:?:
empet pisze: 2. Marzy mi się, że ten modem, jak już będzie szybko biegał, będzie wtyknięty w jakiś accespoint, który rozda net w domu po WiFi. Przesadziłem, czy są takie rozwiązania?
Pewnie są, ale na pewno nie w tym dziale :!:
air23

Post autor: air23 »

empet pisze: 2. Marzy mi się, że ten modem, jak już będzie szybko biegał, będzie wtyknięty w jakiś accespoint, który rozda net w domu po WiFi. Przesadziłem, czy są takie rozwiązania?
Tutaj masz takie rozwiazanie:
http://www.allegro.pl/item200959199_lin ... ke_ss.html

Pozdrowionka
Air23
empet

air23 pisze:
Tutaj masz takie rozwiazanie:
http://www.allegro.pl/item200959199_lin ... ke_ss.html
No pięknie, jak na zamówienie :)
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Czy do mojego modemu można taką podłączyć?
Oczywiście że można :wink:
Poniżej masz url'e do antenek pasujących do twojego Huaweia :wink: :

Yagi 11 dbi - 175zł
Yagi 12dbi - 99zł
Dawno mnie tutaj nie było :)
ODPOWIEDZ