Zwiększenie wydajności łącza

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bolu1991
Początkujący użytkownik forum

Zwiększenie wydajności łącza

Post autor: bolu1991 »

Witam, mam problem. Gdy przychodzi wiosna i liście zaczynają rosnąć na drzewach, jakość mojego łącza z każdym dniem się zmniejsza. Strony się wolno ładują, po prostu zrywa połączenie. Nie da się nic robić. Czasem mam ochotę zagrać w coś przez internet, lecz zniechęcają mnie od razu pingi. Na domiar złego, prowadzę sklep internetowy, więc stabilność łącza muszę mieć w miarę przyzwoitą. Do punktu dostępowego mam 300-400 metrów. Na drodze stoi kilka dużych drzew. Dodam, że jestem na paśmie 5GHz. Da się coś zrobić?

PS: nie mogę się dogadać z TP już kilka lat, każda próba zamówienia neostrady kończy się SMS o braku dostępności usługi. Dom został wybudowany w 2009, w 2010 został dopiero oddany do użytku. Od tamtego czasu TP nie chce mi założyć linii. Sprawdziłem dostępność usługi na stronie TP, to samo. Paradoksalnie, 5 domów dalej TP teoretycznie może świadczyć usługę 80MB...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zwiększenie wydajności łącza

Post autor: Patryk »

bolu1991 pisze:Da się coś zrobić?
Zestawić łącze w taki sposób, by była widoczność optyczna między obiema antenami.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bolu1991 pisze: Da się coś zrobić?
Wyciąć drzewa?

Może lepiej będzie działał net LTE/komórkowy?
Nie pomagam na PW!
bolu1991
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bolu1991 »

Patryk pisze:
Zestawić łącze w taki sposób, by była widoczność optyczna między obiema antenami.
Właśnie jest taki problem, że przez te drzewa nie widać anteny.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Łącze przez drzewa nie ma prawa działać.
ODPOWIEDZ