Modem Huawei E173 Play problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Khold
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei E173 Play problem z zasięgiem

Post autor: Khold »

Witam
Mam problem z zasięgiem w play online modem Huawei E173. Mieszkam na przedmieściach w lesie i zasięg mam beznadziejny, czasem tylko jest okej. Nawet z zasięgiem w telefonie również sieć play są mega problemy, muszę wyjść z budynku żeby móc normalnie porozmawiać. No ale chodzi mi o internet. zasięg to średnio 1 kreska i ledwo co internet chodzi. Czy istnieje jakaś możliwość poprawienia sygnału i jego stabilności. Nie znam się totalnie na tym i nie wiem co mam robić, proszę o pomoc :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem Huawei E173 Play problem z zasięgiem

Post autor: kmy »

Khold pisze:Czy istnieje jakaś możliwość poprawienia sygnału i jego stabilności.
antena na zewnątrz, play może pracować na 900 MHz lub 2100 MHz, w zależności od odbieranej częstotliwości trzeba dobrać antenę

musisz ustalić najlepiej programem top_net_info z którego BTS odbierasz, lub na http://mapa.btsearch.pl znaleźć swoją lokalizację i zobaczyć, jakie nadajniki są w pobliżu
Khold

kmy pisze:musisz ustalić najlepiej programem top_net_info z którego BTS odbierasz, lub na http://mapa.btsearch.pl znaleźć swoją lokalizację i zobaczyć, jakie nadajniki są w pobliżu
teoretycznie według tej stronki nadajnik znajduje się około 1,5km w lini prostej od mojego domu (Play UMTS 2100). Co do programu to mam komunikat że "BTS nie ustawiono", gdy w opcjach ustawię pokazuje komunikat "CID: 42329, 9 - W (zachód), LAC: 47" a moc sygnału waha się od -105dbm do -95dbm

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-14, 17:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-14, 16:55 przez Khold, łącznie zmieniany 1 raz.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Khold pisze:Play UMTS 2100
Khold pisze:moc sygnału waha się od -105dbm do -95dbm
to polecam antenę panelową:
http://www.cybertech.com.pl/p44,antena- ... kabel.html

jeśli chcesz uniknąć ciągłego podłączania, co bym nawet zalecał, ze względu na możliwość uszkodzenia gniazda antenowego, to możesz jeszcze dokupić router bezprzewodowy i łączyć się po wifi, chyba, że to komputer stacjonarny, to OK, wystarczy antena, raz podłączasz i masz spoko

antenę oczywiście za okno jak najwyżej i w kierunku nadajnika
Khold

kmy pisze:antenę oczywiście za okno jak najwyżej i w kierunku nadajnika
z tego co wyczytałem, antenę montujemy na zewnątrz budynku na przykład dachu i ciągniemy kabel który będzie podłączony do modemu i to wszystko ? Jeżeli w grę wchodzi również bezprzewodowy router to na jakiej zasadzie to podłączyć i jak to działa ? Przepraszam ale jestem laikiem w tych sprawach ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-14, 17:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-14, 16:56 przez Khold, łącznie zmieniany 1 raz.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Khold pisze:z tego co wyczytałem
dobrze wyczytałeś, ale to się sprawdza w komp. stacjonarnym, kiedy raz podłączasz i zostawiasz, natomiast np z laptopem, jak byś miał codziennie, lub kilka razy dziennie podłączać kabel antenowy do modemu, to gniazdo w modemie szybko by się rozwaliło, dlatego w takich przypadkach oraz jeśli jest potrzeba podzielenia internetu na 2 komputery wówczas kupujesz router, podłączasz modem do routera, antenę do modemu a z routerem łączysz się przez wifi.
Router wówczas zasila modem i przejmuje połączenie z internetem z modemu i rozprowadza sygnał po mieszkaniu radiowo, każdy laptop ma moduł do odbioru wifi i łączy się bez problemu
Khold

kmy pisze:dobrze wyczytałeś
Posiadam laptopa, który pełni i tak rolę stacjonarnego, stoi w jednym miejscu tam gdzie łapie zasięg więc obejdzie się bez routera, chodzi mi głównie o poprawę jakości sygnału internetu, bo z jedną kreską to ja nic nie mogę prawie zrobić. Rozumiem że sam pomysł z tą anteną podłączoną kablem do modemu zda egzamin ? Nie chciałbym wydawać kasy na coś co mi nie pomoże choć w małym stopniu. Nie wiem czy i z anteną nie będzie problemu. Mieszkam w domu parterowym, dość nisko a w około mam las, dopiero po około 500 metrach robi się przestrzeń. Dziwne bo tylko z zasięgiem play mam taki wielki problem, reszta sieci jest okej.
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Gdybyś chciał brać router, to tak Ci tylko podpowiem, że przynajmniej mój router TP-LINK TL-MR3420 (zalecany tutaj z racji ceny) średnio współpracuje z moim modemem E173u-2. Łączę się z PLAYem z UMTS 900. Modem wykrywany jest bardzo powoli, jak już zostanie wykryty to niekoniecznie sam będzie chciał się łączyć (lub w ogóle: będzie się chciał łączyć - ostatnio modem miga na zielono i koniec, a zasięg 3G dobry, "pakiet" danych jest...). Jak już zacznie się łączyć to nierzadko od razu rozłączy. Zachowanie takie zauważyłem dopiero niedawno, wcześniej było OK. Może PLAY coś kombinuje? Nie wiem, nie będę bawił się w domysły.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Khold pisze:zda egzamin ?
no tego to Ci nikt nie zagwarantuje, ale jak masz jakikolwiek sygnał w domu, to antena powinna pomóc przynajmniej w poprawie siły sygnału, natomiast szybkość w dużym stopniu zależy od obciążenia nadajnika

osobiście uważam, że zaproponowana antena + 10 m kabla i montaż anteny najwyżej jak się do powinna rozwiązać Twoje problemy z siłą sygnału,
(długość kabla dobierz tyle, ile faktycznie Ci potrzeba, zbędny zapas tłumi sygnał)

no i faktycznie o routerze zapomnij, jest Ci nie potrzebny
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Ja się odniosę odnośnie wykorzystania routera 3G (sam z siebie nie poprawia sygnału GSM, lecz komfort korzystania z sieci), jeżeli używamy tego internetu w sposób stacjonarny to zdecydowanie router jest najlepszym rozwiązaniem (odniosę się do ww MR3420, już ponad 1,5 roku korzystam z firmware Open-Wrt Gargoyle by obsy, łączy b. szybko, zresztą ja mam aktywną sesję pod jednym IP po 2-tygodnie, ustawiłem w nim pingowanie hosta i mam cały czas aktywne połączenie HSPA+, z sieci się wygodnie korzysta jak na firmowym DSL-u...+++), jedynym minusem jest dodatkowy wydatek i jak mamy określony budżet w którym trudno się zmieścić to na początek dobra antena. :ok:
jareq
Khold

Dzięki wszystkim za pomoc, zobaczę co z tą anteną najpierw, jeżeli to nic nie da to nie wiem co zrobię. Jeszcze takie pytanie odnośnie anteny, rozumiem że montuje ją, podłączam kablem do modemu i to wszystko, nic nie trzeba więcej robić ?
Najmadrzejszy

Post autor: Najmadrzejszy »

Tak, podpinasz do modemu i to wszytsko. Oczywiscie jesli antena jest ustawiona na nadajnik.
ODPOWIEDZ