Nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową
Witam,
Mam problem z połączeniem z siecią bezprzewodową. Posiadam router TPlink TL-WR340G, lapka Acer z Windowsem 7 i z zainstalowanym Nortonem 360. Niestety, z chwilą kiedy próbuję się połączyć z siecią bezprzewodowo wyskakuje komunikat "Nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową". Na kablu sieć chodzi bez zarzutu. Karta WiFi to Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter. Sieć jest z kablówki podłączonej w modem, a stamtąd kabel do routera.
Na razie sprawdziłem:
1. swój router z innym kompem (w innej sieci) - nie ma żadnego problemu.
2. nowsze sterowniki - Windows sprawdza i nie widzi nowszych sterowników dla karty.
3. Zaniosłem kompa do brata i u niego widzi sieć, teoretycznie się z nią łączy, ale nie wczytuje żadnych stron.
Mam problem z połączeniem z siecią bezprzewodową. Posiadam router TPlink TL-WR340G, lapka Acer z Windowsem 7 i z zainstalowanym Nortonem 360. Niestety, z chwilą kiedy próbuję się połączyć z siecią bezprzewodowo wyskakuje komunikat "Nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową". Na kablu sieć chodzi bez zarzutu. Karta WiFi to Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter. Sieć jest z kablówki podłączonej w modem, a stamtąd kabel do routera.
Na razie sprawdziłem:
1. swój router z innym kompem (w innej sieci) - nie ma żadnego problemu.
2. nowsze sterowniki - Windows sprawdza i nie widzi nowszych sterowników dla karty.
3. Zaniosłem kompa do brata i u niego widzi sieć, teoretycznie się z nią łączy, ale nie wczytuje żadnych stron.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Nie można nawiązać połączenia z siecią bezprzewodową
Może wifi w okolicy zapchana? Co pokazuje inSSIDer?
-
A co to ten inSSIDer??joujoujou pisze:Może wifi w okolicy zapchana? Co pokazuje inSSIDer?

Od kilku dni próbuje i nic nie wychodzi, więc nie wiem czy to sieć zapchana. Tym bardziej, że u brata jego komp działa normalnie, a mój nie (brat mieszka w tym samym bloku dwie klatki ode mnie).
- joujoujou
W google na przykład.Nestorius pisze:Gdzie się tego szuka??

-
No tak. Jeżeli nie ma czegoś w Google to znaczy, że tego nie ma. Na szczęście inSSIDer był. Zainstalowałem i co teraz ma pokazywać?? Które dane są istotne??
- joujoujou
-
Sprawa wygląda tak. Po instalacji inSSIDera komp załapuje na chwilę moją sieć, jednak nie widać wykresu dla niej. Wyłączam wykresy innych sieci, a mojej dalej nie ma. Po chwili w ogóle sieci nie widać na liście dostępnych. Tak naprawdę na "stałe" można powiedzieć, że są 3 sieci, a reszta raz wskakuje a raz nie.
- joujoujou
Zamiast opowiadać upnij gdzieś screeny i daj linki.
-
Problem rozwiązany. Wystarczyło zmienić kanał w routerze z "Automatic" na jakiś inny. Dałem 6 i działa pięknie. 

- joujoujou
Właśnie o to chodziło - na screenie byłoby widać, że kanały się zakłócają.