Witam. Jestem użytkownikiem sieci LukMan. Od początku byłem podłączony do sieci przez antenkę od której kabel był wkręcany do karty w komputerze stacjonarnym i połączenie PPPoe. Po zakupie laptopa serwisant skonfigurował mi router. Połączenie wygląda w ten sposób ze na strychu przy antence zaokiennej mam jeden router do którego wkręcony jest ten kabel od antenki. Z niego wychodzi zwykła skrętka i jest podłączona do routera który mam w kompie. Z tego routera wychodzi kabel dzięki któremu mam połączenie w komputerze stacjonarnym. Laptop natomiast łączy się przez wifi. Jednakże po awarii internetu kolega bawił się ustawieniami routera i teraz nie mam połączenia. Po podłączeniu do komputera kabla który idzie z tego routera na strychu net działa jednak nie mogę skonfigurować routera na dole żeby rozdzielić go na dwa komputery i żeby działało Wifi.
Nie wiem czy nadal mam połączenie PPPoe. Nie wiem również czy kabel który idzie z góry był włączony do gniazda niebieskiego WAN czy do zółtego. Usługodawca po podłączeniu routera dal mi jedynie nazwę użytkownika i hasło do łączenia przez wifi. Powiedział także, że w razie awarii należy odpiąć router od prądu i podpiąć spowrotem jednak to nic nie daje. Proszę o podpowiedź krok po kroku (jestem zielony w tych sprawach) jak skonfigurować moje połączenie.
Problem z połączeniem przez TP-LINK. TL-WR543G.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z połączeniem przez TP-LINK. TL-WR543G.
No to istnieje ryzyko że pomoc dostawcy jest potrzebna.pelash pisze: kolega bawił się ustawieniami routera
Jeżeli po podłączeniu do pierwszego routera masz interent to daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z połączeniem przez TP-LINK. TL-WR543G.
Teraz to już tylko serwis cię ratuje gdyż obecnie i tak zapłacisz karę za ingerencję w urządzenie dostępowe.pelash pisze:Jednakże po awarii internetu kolega bawił się ustawieniami routera i teraz nie mam połączenia.
Wszelkie usterki zgłasza się do serwisu technicznego a nie samemu próbuje się naprawić.
Nic ci nie da bo zrobiliście reset i wykasowało dane do PPPoE które były na ruterze. Jeśli znasz to sam je tam wpisz. Jak nie to udaj wariata i dzwoń do serwisu aby ktoś przyjechał i to skonfigurował.pelash pisze:. Powiedział także, że w razie awarii należy odpiąć router od prądu i podpiąć spowrotem jednak to nic nie daje.
Lukman obecnie ci nie poda tych danych bo zmieniła się polityka firmy i te dane należą tylko do nich i ich nie udostępniają.
Sam mam lukmana to wiem