Czy da się przerobić router CDMA MV410R na modem Wi-Fi ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SKIPPER
Początkujący użytkownik forum

Czy da się przerobić router CDMA MV410R na modem Wi-Fi ?

Post autor: SKIPPER »

Witam,

Właśnie dostałem router Axesstell MV410R i zastanawiam się czy mógłbym go zmodyfikować w taki sposób aby służył jako modem Wi-Fi , np. przy pomocy upgrade firmware.
Router służył jako sprzęt usługi ORANGE. Nie posiadam oryginalnej karty SIM do usługi CDMA. Czy zadziała karta SIM od ORANGE FREE na kartę, chociaż na tyle aby usunąć żądanie podawania PIN-u ?

Będę wdzięczny za każde wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy da się przerobić router CDMA MV410R na modem Wi-Fi ?

Post autor: wojteks »

SKIPPER pisze:aby służył jako modem Wi-Fi
Co to jest modem WiFi?
SKIPPER pisze: Czy zadziała karta SIM od ORANGE FREE na kartę
Nie, tylko abonamenty (i to nie każde) mają dostęp do CDMA w Orange.
Nie pomagam na PW!
SKIPPER

"Modem WiFi" to moje własna słowo-twórczość i oznacza urządzenie podłączone do komputera PC i łączące się radiowo z Punktem Dostępowym WiFi które np. udostępnia połączenie do internetu.
Może to niezbyt fachowe określenie, ale nie mogłem podwyższyć swojej wiedzy w tym temacie poprzez niedziałający link w przyklejonym artykule dla początkujących.

Mam też kartę SIM w abonamencie ORANGE, tyle że dość stara (kilka lat), czy ona zadziała ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie da sie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

SKIPPER pisze:SIM w abonamencie ORANGE, tyle że dość stara (kilka lat), czy ona zadziała ?
Musi być SIM/R-UIM czyli dualna (zdaje się koloru białego) i odpowiedni abonament, w starszych nie każdy miał dostęp do CDMA, to możesz zweryfikować tylko w Orange. Może być potrzebna wymiana SIM na nowy dualny.
Nie pomagam na PW!
SKIPPER

Wczoraj odpaliłem po raz pierwszy router poprzez kabel USB, używając karty SIM ORANGE FREE na kartę. Połączyłem się poprzez Managera i sprawdziłem menu. Jest ustawione, że nie sprawdza PIN-u. W mojej lokalizacji wskazuje na brak sygnału CDMA - nie świeci się kontrolka a na ekranie managera info brak sieci.
Dzisiaj spróbuję się połączyć poprzez ethernet do Web Managera.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

SKIPPER pisze:używając karty SIM ORANGE FREE na kartę. Połączyłem się poprzez Managera i sprawdziłem menu. Jest ustawione, że nie sprawdza PIN-u. W mojej lokalizacji wskazuje na brak sygnału CDMA - nie świeci się kontrolka a na ekranie managera info brak sieci.
Będzie wyświetlał brak sieci dopóki w gnieździe sim nie znajdzie się właściwa aktywna karta u-rim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ