Internet mobilny - prędkość wysyłania
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet mobilny - prędkość wysyłania
Witam! Mam kilka pytań.
Aktualnie mam do anten UMTS 900 i UMTS 2100 jakieś 1-2 km. Aktualnie na samym patyku osiąga mi prędkość około 4 mb download i 0,5 mb upload (sprawdzane w play). Na patyku czyli ich standardowym dodawanym tym małym modemie (?).
Teraz pytania jakie mam..
Jaką maksymalną preękość uploadu mogę uzyskać po zamontowaniu porządnych anten? Jakie anteny polecacie aby ta jakość naprawdę dobrze się poprawiła?
Jaki internet polecacie, play cry plus cry t-mobile? Chodzi mi o jak największą ilość transferu i możliwość uzyskania jak największego uploadu. Uzyskam około 2 mb uploadu przy naprawdę bardzo dobrym zasięgu w HSPA+? W play'u łapało mi go chyba z 2 kreskami na 5.
Fajny byłby LTE ale według http://mapa.btsearch.pl/ - najbliższa antena niestety 40-60 km od mojego miejsca zamieszkania, więc nie ma szans.
Sprawdzałem też według tej mapu anteny UMTS , moja miejscowość to: Nowa Wieś Lęborska na Pomorzu.
Aktualnie mam do anten UMTS 900 i UMTS 2100 jakieś 1-2 km. Aktualnie na samym patyku osiąga mi prędkość około 4 mb download i 0,5 mb upload (sprawdzane w play). Na patyku czyli ich standardowym dodawanym tym małym modemie (?).
Teraz pytania jakie mam..
Jaką maksymalną preękość uploadu mogę uzyskać po zamontowaniu porządnych anten? Jakie anteny polecacie aby ta jakość naprawdę dobrze się poprawiła?
Jaki internet polecacie, play cry plus cry t-mobile? Chodzi mi o jak największą ilość transferu i możliwość uzyskania jak największego uploadu. Uzyskam około 2 mb uploadu przy naprawdę bardzo dobrym zasięgu w HSPA+? W play'u łapało mi go chyba z 2 kreskami na 5.
Fajny byłby LTE ale według http://mapa.btsearch.pl/ - najbliższa antena niestety 40-60 km od mojego miejsca zamieszkania, więc nie ma szans.
Sprawdzałem też według tej mapu anteny UMTS , moja miejscowość to: Nowa Wieś Lęborska na Pomorzu.
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Internet mobilny - prędkość wysyłania
Jaki masz obecnie zasięg ??
-
Z tego co widziałem były 2 kreski. Ale czy uzyskam upload około 1,5 - 2 mb?
[ Dodano: 2012-05-18, 13:36 ]
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.566290,17.737405/z/14
[ Dodano: 2012-05-18, 13:37 ]
Dwie/trzy kreski na HSDPA+
[ Dodano: 2012-05-18, 13:36 ]
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.566290,17.737405/z/14
[ Dodano: 2012-05-18, 13:37 ]
Dwie/trzy kreski na HSDPA+
- wojteks
- *** Administrator ***
W Play i Plus (poza LTE) raczej nie, limitują upload. Nawet jeżeli taki uzyskasz to nie ma żadnej gwarancji że się utrzyma, to mogą być tylko chwilowe skoki prędkości.trasek pisze: Ale czy uzyskam upload około 1,5 - 2 mb?
Nie pomagam na PW!
-
A w t-mobile i orange? T-mobile ma również ciekawą ofertę, lecz z tego co się orientuję maksymalnie co oferują to prędkość download 7,2 a upload?
- wojteks
- *** Administrator ***
Wszyscy operatorzy w PL oferują w zależności od lokalizacji prędkości do HSPA+ a czasami nawet HSPA+DC. Prędkość 7.2Mbps to wartość czysto teoretyczna, tak samo jak 21.6Mbps. Bez przetestowania operatorów u Ciebie dostępnych nie da się określić jakie będą prędkości.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak? Ciekawe gdzie? U mnie dziś jest tak :trasek pisze:A w t-mobile i orange? T-mobile ma również ciekawą ofertę, lecz z tego co się orientuję maksymalnie co oferują to prędkość download 7,2 a upload?
(HSPA+)

-
- Stały użytkownik forum
Mi to raczej na EDGE wygląda 

Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa

-
- Stały użytkownik forum
Niestety,to jest HSPA+.jaco97 pisze:Mi to raczej na EDGE wygląda
Problem zgłoszony do BOK. Trzeci dzień dziś minął i jak na razie bez reakcji.
Edycja:
Sobota,południe,piękna pogoda więc zakładam,że mało kto siedzi przy komputerze.
Wynik:

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mam Orange Free na karte i modem huawei E173-u2 więc download ma przycięty niejako sprzetowo do jakiś 5 mega natomiast upload w zależności od lokalizacji i pory dnia mam między 1,5 a 4 mega - ale jakby na to spojrzec te 4 mega to chyba też jakby coś koło realnego maksa dla tego modemu.trasek pisze:A w t-mobile i orange? T-mobile ma również ciekawą ofertę, lecz z tego co się orientuję maksymalnie co oferują to prędkość download 7,2 a upload?
[ Dodano: 2012-05-20, 23:35 ]
W mojej lokalizacji znajomy ma Cyfrowy Polsat od końca 2010 roku. Na początku przyszedł do mnie pochwalić się jakie to prędkości osiąga, po kilku miesiacach zaczął narzekac ze strony mu się wolniej zaczynają otwierać, teraz przyszedł do mnie z tym sprzętem załamany aby cos mu pomóc z tym zrobić ponieważ na ulotce jest że ma być do 21 mega a w rzeczywistości jest tysiąć razy wolniej w godzinach szczytu tj wieczornych !!!!!! Tak, tak 1000 razy wolniej. Według polsatu wszystko jest OK a on ma jeszcze umowe na prawie rok.rethas pisze:Niestety,to jest HSPA+.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-21, 19:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-21, 18:26 przez kedi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
kedi pisze:na ulotce jest że ma być do 21 mega
I mają niestety rację. Jest do 21Mb/s. Czyli 128kb/s też jest zgodne z umową.Tak, tak 1000 razy wolniej. Według polsatu wszystko jest OK a on ma jeszcze umowe na prawie rok.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o Playa i taryfy internetowe to specjalnie za dużo to nie pomoże.trasek pisze:Jaką maksymalną preękość uploadu mogę uzyskać po zamontowaniu porządnych anten? Jakie anteny polecacie aby ta jakość naprawdę dobrze się poprawiła?
Upload w Play jest przycięty do 384kbps i 512kbps http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=30608
Play Online na kartę z powiększonym downloadem do 4Mbit/s ma 512kbps uploadu.
Sprawdź jaki masz upload na karcie Play Fresh
-
- Stały użytkownik forum
W umowie o neostradę jest taki sam zapis.Jeszcze nie widziałem żeby ktoś miał na umowie 10 Mb/s a dostawał 0,2 Mb/s.Operatorzy mają klientów w ... poważaniu,bo wszyscy się na to godzą.ja.michal pisze:I mają niestety rację. Jest do 21Mb/s. Czyli 128kb/s też jest zgodne z umową.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-27, 20:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-27, 19:16 przez rethas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porównujesz kabel do radia. To zupełnie inna zasada działania.
Radio ma ograniczone pasmo, w którym przy określonym kodowaniu nie będzie więcej Mb/s i więcej użytkowników. Radiowo jedynie radiolinia będzie działać zgodnie z ustalonymi parametrami, ale to jest licencjonowane pasmo, działa na zasadzie punkt-punkt i kosztuje odpowiednio.
W kablu prosta sprawa. Idzie światłowód, który o niebo więcej obsłuży. Miedź w sumie podobnie w porównaniu do radia. Do tego jak za małe prędkości to się dokłada przewód i jazda dalej. W radiu częstotliwości nie dołożysz.
Miałem Neostradę do 20, a działała 16... niestety. Teraz mam UPC do 10, a działa tak: http://www.speedtest.net/result/1975785827.png
Taki urok ofert konsumenckich. Coś za coś.
Jak chcesz łączne z gwarancją prędkości i działania to proszę bardzo: http://www.atman.pl/oferta_dla_biznesu/ ... t_dla_firm
Cena inna...
Radio ma ograniczone pasmo, w którym przy określonym kodowaniu nie będzie więcej Mb/s i więcej użytkowników. Radiowo jedynie radiolinia będzie działać zgodnie z ustalonymi parametrami, ale to jest licencjonowane pasmo, działa na zasadzie punkt-punkt i kosztuje odpowiednio.
W kablu prosta sprawa. Idzie światłowód, który o niebo więcej obsłuży. Miedź w sumie podobnie w porównaniu do radia. Do tego jak za małe prędkości to się dokłada przewód i jazda dalej. W radiu częstotliwości nie dołożysz.
Miałem Neostradę do 20, a działała 16... niestety. Teraz mam UPC do 10, a działa tak: http://www.speedtest.net/result/1975785827.png
Taki urok ofert konsumenckich. Coś za coś.
Jak chcesz łączne z gwarancją prędkości i działania to proszę bardzo: http://www.atman.pl/oferta_dla_biznesu/ ... t_dla_firm
Cena inna...
-
- Stały użytkownik forum
Nie.Nie to miałem na myśli.Chodzi mi o traktowanie klienta.ja.michal pisze:Porównujesz kabel do radia. To zupełnie inna zasada działania.
Tepsa,kiedy były przeciążenia na linii odpowiadała na reklamację w stylu "przepraszamy,modernizacja centrali przewidziana jest za miesiąc".
T-Mobile nawet nie raczy odpowiedzieć.Zasada działania nic do tego nie ma.
Operator wiedząc,że na danym terenie jest przeciążenie udaje,że wszystko jest ok.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Służba ruchoma. Operator Ci nie odpowie co w danym miejscu jest bo taki charakter usługi. Jakbyś miał WiMax od T-Mobile to co innego.
-
- Mistrz bezprzewodowy
rethas, 
Coś tutaj mi nie gra-ten upload jest na poziomie EDGE, czy przetestowałeś modem czy jest sprawny? To jest swoiste kuriozum (nie sądzę aby z premedytacją operator miał tak niski upload stacji inwestując w HSPA+), może jakieś zakłócenia z otoczenia? Czy aby z pewnością modem spina to połączenie w HSPA+??? (HSPA+ daje power-a ale czasami jest trudno utrzymać połączenie mimo że sygnał mamy silny, lecz zakłócenia otoczenia robią nam nie miłe niespodzianki).Niestety,to jest HSPA+.
Problem zgłoszony do BOK. Trzeci dzień dziś minął i jak na razie bez reakcji.
Edycja:
Sobota,południe,piękna pogoda więc zakładam,że mało kto siedzi przy komputerze.

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Modem jest sprawny.Przykład z OFNK w godzinach szczytu:jarek999 pisze:rethas,Coś tutaj mi nie gra-ten upload jest na poziomie EDGE, czy przetestowałeś modem czy jest sprawny? To jest swoiste kuriozum (nie sądzę aby z premedytacją operator miał tak niski upload stacji inwestując w HSPA+), może jakieś zakłócenia z otoczenia? Czy aby z pewnością modem spina to połączenie w HSPA+??? (HSPA+ daje power-a ale czasami jest trudno utrzymać połączenie mimo że sygnał mamy silny, lecz zakłócenia otoczenia robią nam nie miłe niespodzianki).<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-05-30, 18:11 ]
Ostatnio zmieniony 2012-05-30, 17:10 przez rethas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wracając do mojego tematu.
Jest jakiś sposób aby uzyskać większy upload niż mi w neostradzie proponują (proponują 1 mb, właściwie mam tą opcję ale rzeczywiste jest 700 kbps). Czy jest możliwe jakoś to rozwiązać inną opcją? Chciałem internet mobilny ale w takim wypadku chyba nic mi nie pomoże. Nie sprawdziłem play fresh, karta czeka na sprawdzenie, nie mam aktualnie modemu w zasięgu ręki.
Jest jakiś sposób aby uzyskać większy upload niż mi w neostradzie proponują (proponują 1 mb, właściwie mam tą opcję ale rzeczywiste jest 700 kbps). Czy jest możliwe jakoś to rozwiązać inną opcją? Chciałem internet mobilny ale w takim wypadku chyba nic mi nie pomoże. Nie sprawdziłem play fresh, karta czeka na sprawdzenie, nie mam aktualnie modemu w zasięgu ręki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie. W usłudze DSL można zdaje się dokupić upload ale to musiałbyś u TP popytać co, jak i za ile.trasek pisze:Jest jakiś sposób aby uzyskać większy upload niż mi w neostradzie proponują
Zależy w jakim zasięgu jesteś i wysyłanie liczy się do limitu.trasek pisze:internet mobilny
Nie pomagam na PW!
-
Wiem, że wysyłanie liczy się do limitu, zdaję sobie z tego sprawę.
Usługa DSL w TP to koszt 250 zł netto miesięcznie! Więc śmieszna kwota a zwiększa jedynie szybkość o 0,5 mb.
Mieszkam na tym osiedlu (środek tego miejsca na mapie co podesłałem)
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.56631 ... 88629/z/17
Niedaleko (jakieś 2-4 km) mam anteny Play, Orange, T-Mobile, Plus i Nordisk
Orange daje częstotliwości GSM 900 i GSM 1800, Plus jedynie GSM 900, Play GSM 900 i UMTS 2100, tak samo T-Mobile, a Nordisk jedynie CDMA420
Teraz pytanie GSM 1800 od GSM 900 czym się różni? Uzyskiwaną prędkość też czy tylko zasięgiem i częstotliwością ?
Usługa DSL w TP to koszt 250 zł netto miesięcznie! Więc śmieszna kwota a zwiększa jedynie szybkość o 0,5 mb.
Mieszkam na tym osiedlu (środek tego miejsca na mapie co podesłałem)
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.56631 ... 88629/z/17
Niedaleko (jakieś 2-4 km) mam anteny Play, Orange, T-Mobile, Plus i Nordisk
Orange daje częstotliwości GSM 900 i GSM 1800, Plus jedynie GSM 900, Play GSM 900 i UMTS 2100, tak samo T-Mobile, a Nordisk jedynie CDMA420
Teraz pytanie GSM 1800 od GSM 900 czym się różni? Uzyskiwaną prędkość też czy tylko zasięgiem i częstotliwością ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Z punktu widzenia transmisji danych to GSM1800 najczęściej nie zapewnia żadnej, czasami działa EDGE, GSM1800 zapewnia pojemność sieci GSM.trasek pisze:GSM 1800 od GSM 900 czym się różni?
Tylko w UMTS2100 Play coś możesz spróbować ale też nie będzie jakoś bardzo szybko. Nordisk/Plus CDMA też ma raczej słabe wysyłanie.trasek pisze:UMTS 2100
Nie pomagam na PW!
-
Wcześniej sprawdzałem to w Play łapało mi bodajże HDSPA+ i osiągało 4 mb download i 0,5 mb upload, na mobilnym, na zwykłym modemie Huwei. Teraz pytanie czy da się to polepszyć? UMTS2100 jest lepsze od GSM 900?
Było to osiągalne przy 2 kreskach (na 5 albo 6?) HDSPA+
[ Dodano: 2012-06-01, 12:09 ]
Podjadę najlepiej pod anteny i sprawdzę tam jak się sprawdza prędkość i będę wtedy myślał nad dodatkowymi antenami do domu. To chyba będzie idealne rozwiązanie.
[ Dodano: 2012-06-01, 12:09 ]
Podjadę najlepiej pod anteny i sprawdzę tam jak się sprawdza prędkość i będę wtedy myślał nad dodatkowymi antenami do domu. To chyba będzie idealne rozwiązanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź bliżej stacji bazowej.trasek pisze:czy da się to polepszyć?
UMTS to inaczej 3G (4G w Play) i odpowiednie do niego technologie HSDPA/HSPA/HSPA+. GSM to maksymalnie EDGE 236.8Kbps.trasek pisze:UMTS2100 jest lepsze od GSM 900
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
trasek, 
W Play prędkość upload jest przycinana do tych wartości. Zmiana pasma i zastosowanie anten nic nie da (może jedynie poprawić stabilność tych wartości).Wcześniej sprawdzałem to w Play łapało mi bodajże HDSPA+ i osiągało 4 mb download i 0,5 mb upload, na mobilnym, na zwykłym modemie Huwei. Teraz pytanie czy da się to polepszyć? UMTS2100 jest lepsze od GSM 900?

jareq
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wg btsearch w Lęborku są nawet 4 stacje UMTS Plusa. To Ci powinno dać lepszy niż w Play upload, ale wcale niekoniecznie - musiałbyś sprawdzić bliżej Lęborka. Jeśli test wypadnie pozytywnie to antena na 2100 i wio :-)
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdzałeś Orange? U mnie przy każdej próbie upload przekracza 3 Mb/s.trasek pisze:Wracając do mojego tematu.
-
Dzięki za pomoc, będę testował. Szkoda, że idąc do orange nie można wziąć na okres testowy niczego.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orżnąć przeważnie będzie mieć upload dobry ale musisz mieć bardzo dobrą siłę sygnału.
-
Spotkałem się z opiniami, że dodatkowe anteny (nawet te dobre, lepsze) poprawiają szybkość o maks 10%, a jedynie zasięg poprawią stąd ten temat tak drążę.
[ Dodano: 2012-06-04, 12:15 ]
Tak apropo.
Rethas, jaki masz zasięg i w jakiej technologi się łączysz? HDSPA+?
[ Dodano: 2012-06-04, 12:15 ]
Tak apropo.
Rethas, jaki masz zasięg i w jakiej technologi się łączysz? HDSPA+?