Przejściówka do modemu LTE + problem ze złapaniem zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Colder
Użytkownik forum

Przejściówka do modemu LTE + problem ze złapaniem zasięgu

Post autor: Colder »

Hej.

2 sprawy, jestem w centrum miasta w którym jest LTE - kupiłem nawet tą badziewną antenkę z Plusa - wystawiłem na parapet i... Nawet nie chce zalogować się do sieci! Dostałem nową kartę SIM (nie wiem po co) być może na niej będzie to działać? Koniec umowy mam 25, dzisiaj podpisałem przedłużenie i sprawa mnie bardzo smuci bo mieszkam hen hen daleko od miasta a tu nawet nie mogę złapać nic.

Jeżeli w opcji zmienię na preferowany TYLKO LTE bez połączenia awaryjnego - internet nie połączy się (choć na początku pisze Plus (LTE) i 3 kreski.

2 sprawa przejściówka - modem LTE ma ją trochę większą, obszedłem całe miasto i nic! Szkoda mi zamawiać samej przejściówki - szczególnie że jeżeli antena nie zadziała (mam do starego modemu, działała pięknie w 3G) to będę kupował nową.

A co by się stało gdybym jakoś "poszerzył" te obramowanie, z tego co widzę ten wewnętrzny szpikulec jest taki sam. Albo od tej badziewnej antenki plusa jakoś rozłączył tą końcówkę i przyłączył do przejściówki. Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam, gorąco proszę o odpowiedź i dziękuję za przeczytanie,
Colder.

PS: A właśnie, nigdy nie testowałem w mieście pingu ale normalnie mam 130 około, teraz sprawdzam 42 - czy to możliwe abym złapał tak niski ping na normalnym 3G? (bez LTE)
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przejściówka do modemu LTE + problem ze złapaniem zasięgu

Post autor: Markadiusz »

normalnie mam 130 około, teraz sprawdzam 42
130 to bardzo dużo, ja mam zwykle ok 60 ms na PLAYu. Tak, możliwe.
Colder pisze:kupiłem nawet tą badziewną antenkę z Plusa
Możesz pokazać zdjęcie+opis albo link? Nie wiem, co tam sprzedawają. Jednak jeśli to drut - nie oczekuj, że coś on da.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Colder
Użytkownik forum

Re: Przejściówka do modemu LTE + problem ze złapaniem zasięgu

Post autor: Colder »

Kurcze, potrzebuję jakoś przerobić tą przejściówkę, a jakbym tak uciął kawałek z jednego i z 2 i połączył? Heh.
ODPOWIEDZ