Problem z dobraniem anteny do Huawei e510

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Distorted
Początkujący użytkownik forum

Problem z dobraniem anteny do Huawei e510

Post autor: Distorted »

Witam!
Tak jak w temacie mam "poważny" problem, ponieważ mam modem Huawei e510 i nigdzie nie mogę znaleźć do niego anteny, konktora etc. Chodzi mi tu głównie o to by odbierał sygnał Dvb-t z racji tego że ma wbudowany moduł, który działa jak to dziś sprawdziłem ok 3 km od nadajnika. Mieszkam ok 30km od nadajnika o mocy 100kW i jedynym wyjściem jest antena, której nigdzie nie mogę dostać.
Ewentualnie myślałem nad tym, czy nie kupić zwykłej anteny do Huawei i nie "zmniejszyć" końcówki anteny, bo wtedy wejdzie tylko, że:
A)może nie działać prawidłowo
B)może wypadać z wejścia i tak
C)możliwe, że moc np 11dBi nic nie da.

z góry dzięki za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z dobraniem anteny do Huawei e510

Post autor: krystianb »

Distorted pisze:Ewentualnie myślałem nad tym, czy nie kupić zwykłej anteny do Huawei i nie "zmniejszyć" końcówki anteny, bo wtedy wejdzie tylko, że:
Raczej odpada, tor TV ma impedancję 75ohm tor gsm 50ohm, inne okablowanie, większość sygnału może się odbijać.

Większość tunerów ma złącze MCX tu przejściówki http://allegro.pl/listing.php/search?st ... C%C2%A0%3E na ebayu chyba taniej można kupić, tam są też gotowe antenki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Distorted

Post autor: Distorted »

dzięki za odp;)
załóżmy, więc że przejściówka będzie pasować, jaką antenę w takim razie kupić?
tak jak już chyba napisałem mam w linii prostej ok 25-30km
chyba z tego co się orientuję najlepsza by była kierunkowa tylko ile dBi było adekwatnych do dystansu?
rdd1980

Post autor: rdd1980 »

Kolego muszę powiedzieć ze miałem problem z tym tunerem, różne anteny i lipa. w końcu znalazłem że trzeba zrobić aktualizacje dashboard.po aktualizacji na antenie z zestawu którą postawiłem przy oknie złapałem sygnał a do nadajnika mam 35km albo i wiecej, a ich moc nie jest oszałamiająca. Wcześniej nic nie znajdywało...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Dashboard nie ma najmniejszego wplywu na odbior.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ