Drobne pytanie - antena ATK10 czy ATK20, jaki router

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Drobne pytanie - antena ATK10 czy ATK20, jaki router

Post autor: ja.michal »

Pytanie do praktyków montażu anten.

Potrzeba mi antenę do CP. Zasięg na modemie z "batem" czasem jest czasem nie ma. Odległość do stacji to koło 4,5km.
Zastanawiam się czy jest sens brać ATK20 czy wystarczy ATK10.
Dodam, że kabla będzie 15m.

Co poradzicie?

EDIT
Dodatkowe pytanie w dalszych postach.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=401327#401327
Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 21:36 przez ja.michal, łącznie zmieniany 3 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Drobne pytanie - antena ATK10 czy ATK20, jaki router

Post autor: key »

Podaj jaki masz "zasieg" w db.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Albo brak zasięgu albo jakieś -108dBm. Tyle, że to w domu. Nie wiem jeszcze jak będzie przy kominie. Raczej też koło tych -100dBm.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przelicz sobie straty na kablu, dodaj 3dB na polaczenia i potem wez ta wieksza ;)
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Koło 10-12dB w sumie będzie. Czyli na mniejszej teoretyczny zysk to koło 1-2dBi. Niewielki, ale ukierunkowany. Chyba jednak będzie trzeba ATK20.
No nic, jeszcze pomyślę.
Dzięki.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Mocniejsza kupuj czyli ATK20,ja u kuzyna brałem inny kabel do tej anteny lepszy jakościowo i kabla jest 13,5m ale działa to rewelacyjnie na wzmacniaczu GSM.

Złącze fme sobie polutujesz i będzie dobrze,a przy antenie tez najlepiej zrobić lutowanie,ale delikatnie by nie wytopić płytki z ebonitu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Niewielki, ale ukierunkowany.
Akurat ta wypowiedz nie ma znaczenia. Przy jednym BTS antene ustawiasz tak, zeby osiagnac max. zysku.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pogodabartek, lutowanie raczej odpadnie. Nie będę się w to bawić. Tak czy inaczej wezmę ATK20.
key, niby tak, ale jednak wiązka jest bardziej skupiona. Chodziło mi o porównanie do tego patyka, który teraz jest.
To, że na max zysk się ustawia to jasna sprawa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:key, niby tak, ale jednak wiązka jest bardziej skupiona.
Hmmm.. nie bardzo wiem co chcesz powiedziec.

Jesli jestes w danym miejscu wykresu przestrzennego to nie interesuje energia w wokol. Wyobraz sobie to jako kreska w diagramie przestrzennym.

Jedyny plus to selektywnosc przestrzenna anteny o ciasnej charakterystyce.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chodzi mi o coś takiego jak detonacja granatu w rurze i w otwartej przestrzeni. ;) Antena kierunkowa ma kąty promieniowania i tak idzie wiązka. Dookólna sieje naokoło przez co wg mnie nie ma takiego zysku i w praktyce modem się bardziej wysila (słabszy zasięg).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Chodzi mi o coś takiego jak detonacja granatu w rurze i w otwartej przestrzeni.
Wlasnie to jest bledne - dokladnie tak nie jest.

Wiazke to mozesz miec wody albo swiatla. Nie ma wiazki pola EM. To co robi bardziej przypomina balon, ktorego ksztalt jest "sciskany" poprzez antene.
ja.michal pisze: Dookólna sieje naokoło przez co wg mnie nie ma takiego zysku i w praktyce modem się bardziej wysila
Bardzo, ale to bardzo nieprecyzyjnie powiedziane.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No, ale jak?
Takie coś mniej więcej jest przy dookólnej:
Obrazek

A takie coś przy kierunkowej:
Obrazek

Skoro nie da się zrobić wiązki to jakim cudem działają radiolinie i po co wtedy antena takie jak są stosowane?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mowimy o polu elektromagnetycznym. Podkreslam - POLU. To nie jest strumien energi, tak jak to jest w przypadku n.p. swiatla w latarce.

Na wykresie widzisz, ze energia nie jest rozkladana rownomiernie w przestrzeni. Ozacza to, ze gradient natezenia zmienia sie roznie w zaleznosci od kierunku z jakiego na antene patrzycz.

Powtorze jeszcze raz przyklad z balonem, ktorego guma to powierzchnia na ktorej natezenie pola jest identyczne. Antena isotropowa to idealnie okragly balon. Kazda inna antena to balon mniej lub bardziej splaszczony - w dalszym ciagu guma jest na okolo srodka, ale zmienia sie odstep miedzy srodkiem a guma.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

OK. ;)
Ma działać i już. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie będę nowego tematu zakładać bo wszystko ma tworzyć zestaw (antena i router).

Pytanie do praktyków. Który i jak Wam działa router z modemem Huawei E367 w Cyfrowym Polsacie?

Modele routerów znam, ale chcę wiedzieć jak to praktycznie wygląda w różnych warunkach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:z modemem Huawei E367
Akurat e367 leży jako zapas, znajomemu kupiłem Ovislink Air 3G II i zadziałał bez problemu z e367, on jednak ma e353 (używa Aero2) i nie dzwoni że mu nie działa więc stawiam że jest stabilny. Problemy z routerami to głównie mała wydajność prądowa portu USB (może mieć znaczenie przy słabszym sygnale) i mała przepustowość dla LTE.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Widzę, że cena też znośna.
No właśnie nie wiem jak będzie z zasięgiem. Na razie czasem jest czasem nie ma. Temu wyżej temat anteny. Mam nadzieję, że nie będzie padać bo to właśnie dla kogoś innego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:że cena też znośna
Jeszcze z tanich to Tp-Link 3020/3220/3420 ewentualnie jakieś Sapido (nie znam osobiście) czy Edimax. Ja wybrałem Ovislinka, mam też 3020 bo malutki i 5V zasilany ale o stabilności się nie wypowiem.

Dobrym ale drogim rozwiązaniem jest np. Huawei b260a czyli modemorouter z umts 900/2100.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Właśnie miałem zapytać jak TP-Link TL-MR3220. Chodzi głównie o to, że w tym sklepie wszystko bym zamówił i przyszłoby kurierem. Zawsze kilkanaście złoty mniej na przesyłkach.

Jeśli chodzi o rozwiązania router-modem to pewnie, że lepiej, ale nie ten budżet. No i pytanie jaki zasięg wifi byłby ze strychu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze: jak TP-Link TL-MR3220
Nie mam, z opisów na forum działa (dd-wrt pomaga lepiej działać?), co do zasięgu to tak samo jak większość urządzeń WiFi jednemu działa na 150m drugiemu przez 1 strop nie chce działać.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dobra, to pomyślę co zrobić. Jeszcze mam czas. :) Chociaż ten Ovislink mi się spodobał.
Dzięki. :ok:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Mogę polecić MR-3220/3420, używam z E367 tego drugiego +aktywny HUB +Open-Wrt Gargoyle by obsy, łączy z siecią w kilka, kilkanaście sekund, aktywną sesję trzyma tygodniami-iPlus (w opcji z BDI automatycznie wznawia). Przez ponad 0,5roku używałem bez aktywnego HUB-a z tym że z zasilaczem 12V/2A produkcji PL-mankament był taki że router się grzał ale działał stabilnie. ;) P.S inne tanie i ciekawe konstrukcje to "rodzinka" Sapido.
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dzięki jarek999.
Napisz mi jeszcze jaki jest fabrycznie zasilacz do MR-3420 i czy na fabrycznym działał również bez problemu czy padał. No i jaki masz zasięg? To też ma znaczenie na pobór mocy.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal,
Napisz mi jeszcze jaki jest fabrycznie zasilacz do MR-3420 i czy na fabrycznym działał również bez problemu czy padał.
Zasilacz fabryczny to impulsowy 12V/1,5A (nie podłączałem go nigdy do E367 bo w chwili zakupu miałem już aktywny HUB Belkina, przednim używałem E1820 i nawet nie próbowałem sprawdzać czy będzie z nim działał-jest to zdecydowanie low-end-wa konstrukcja). Miałem okazję sprawdzić fabryczny zasilacz z modemem CDMA-AntyDATA-510L (odmówił mi posłuszeństwa inny zamiennik na działce) i o ile przy słabszym i mniej stabilnym sygnale z anteny wewnętrznej w Łodzi na zasilaczu produkcji PL (12V/2A) trzymał mi połączenie w ramach jednej sesji-pod tym samym adresem IP-33dni (do manualnego wyłączenia zasilania) , to na zasilaczu fabrycznym 3dni to był sukces-często nawet 1-dnia nie utrzymywał połączenia (przy stabilnym sygnale o b.dobrych parametrach z anteny zewnętrznej).
No i jaki masz zasięg?
Taki dokładnie : CSQ:15RSSI:-83 dBmMCC MNC:260 01LAC:8175 (33141)LCID:D49E23A (222945850)RNC:D49 (3401)CID:E23A (57914) Urządzenie:huawei E367 ;)
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmm. To mi wątpliwości narobiłeś.
W prawdzie nie potrzebne będzie połączenie non stop bo internet nie ma działać non stop. Tzn. nie jest to łącze do siedzenia 24/h, a tylko czasem.

No nic. Najwyżej zobaczy się jak to działa. Jak będzie problem to się kupi inny zasilacz.

Zasięg masz dobry. Chyba dużo transmisji idzie, że się grzeje.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze: Najwyżej zobaczy się jak to działa. Jak będzie problem to się kupi inny zasilacz.

Zasięg masz dobry. Chyba dużo transmisji idzie, że się grzeje.
Może nie tak dużo ale praktycznie non-stop (web-cam, VoIP, stream TV-w godzinach gdy limit jest nie naliczany): Czas Łącznie Pobieranie Wysyłanie
Maj 2012 16.859 GB 14.265 GB 2.594 GB (2-tygodnie, po długim weekend-e majowym), ale zwróciłeś uwagę na kolejny ważny czynnik-ilość ściąganych danych, który znacznie zwiększa zapotrzebowanie modemu na energię (wiele razy użytkownicy tutaj dyskutują i spierają się-ble,ble, bla,bla u mnie działa rewelacja, ktoś kontruje że sprzęt się ciągle restartuje itp. itd), bez konkretów to jest jedna wielka ściema (jedni ściągają pocztę i przeglądają www, a inni ściągają na okrągło-YT, torrenty... . U mnie sprzęt pracuje 24h/24h i po ww modyfikacjach się sprawdza rewelacyjnie już 1,5roku (router za 119zł robi też za print-serwer). :ok:
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wszystko trzeba brać pod uwagę. Wychodzi na to, że nie będzie mi za specjalnie potrzebny hub/nowy zasilacz.

No nic. Dopiero za jakiś czas będę coś montować.

Dzięki za pomoc jarek999. :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba się okaże, że nie będzie potrzebna antena i router. Aero2 dostało pozwolenie na stację, która jest 2km bliżej. Patrząc na mapki Aero2 i Plusa wychodzi na to, że może już ta stacja działać. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze pytanie co do routera. Nie ma sensu robić nowego wątku.

Jaki router obsługuje E3131 i do tego miałby obsługę torrentów z możliwością ustawienia czasu kiedy coś ma się pobierać? Oczywiście do tego przydałby się automatyczny, czasowy reset połączenia (np. codziennie po 0:00).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Jaki router obsługuje E3131 i do tego miałby obsługę torrentów z możliwością ustawienia czasu kiedy coś ma się pobierać? Oczywiście do tego przydałby się automatyczny, czasowy reset połączenia (np. codziennie po 0:00).
Oj to chyba zostaje tylko openwrt z doinstalowanym transmissionbt.

[mod] ja.michal tak na publicznym o torrnety? A i jak się doinstaluje pyload, to można i rapidy ciągnąć [/mod]
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ