Modem Huawei E398 Jaki router??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
tplink 3420
Witam Marekolo,
Czy dalej potwierdzasz bezproblemowe dzialanie tplinka z huwei e398?
Mama prosbe o podeslanie lopatologicznej krotkiej instrukcji apgrade'u sprzetu do potzreb huwei e398, dzieki.
pzdr
michal
Czy dalej potwierdzasz bezproblemowe dzialanie tplinka z huwei e398?
Mama prosbe o podeslanie lopatologicznej krotkiej instrukcji apgrade'u sprzetu do potzreb huwei e398, dzieki.
pzdr
michal
-
- Użytkownik forum
Re: Modem Huawei E398 Jaki router??
Ja mam mr 3220 i mi jakos nie udalo sie tego skonfigurowac niestety albo ja nie potrafie. Tez bym chetnie przeczytal taka instrukcje
-
W dalszym ciągu potwierdzam brak problemów 3240 z E398 (oczywiście poza przycinaniem transferu do ok 30 Mb)
Niezbędne pliki w linku.
https://rapidshare.com/files/2563647283 ... pgrade.zip
Dodatkowo dwa zrzuty ekranu.
Tu robimy upgrade firmware do wersji 617
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 03243.jpg/
Tu na początek klikamy modem setting, dodaj modem i wskazujemy na nasz plik.
Następnie zaznaczamy ptaszkiem set the dial number... i wprowadzamy pin, numer dostępowy *99# i nazwę APN jako internet. To powinno wystarczyć.
http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 03243.jpg/
Niezbędne pliki w linku.
https://rapidshare.com/files/2563647283 ... pgrade.zip
Dodatkowo dwa zrzuty ekranu.
Tu robimy upgrade firmware do wersji 617
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 03243.jpg/
Tu na początek klikamy modem setting, dodaj modem i wskazujemy na nasz plik.
Następnie zaznaczamy ptaszkiem set the dial number... i wprowadzamy pin, numer dostępowy *99# i nazwę APN jako internet. To powinno wystarczyć.
http://imageshack.us/photo/my-images/13 ... 03243.jpg/
-
- Użytkownik forum
a w paczce jest ten plik bin modemu?
-
- Stały użytkownik forum
Hmmmm mnie przycina do 16Mb/s.
W kompie leci 37...
EDIT:
a nie jednak da rade wyciągnąć tak koło tych 30Mb/s
W kompie leci 37...
EDIT:
a nie jednak da rade wyciągnąć tak koło tych 30Mb/s
-
Cerberus 3G P6367
Firmware z obsługą modemu LTE - Huawei E398 (E398u-1).
Firmware wersja 3.35.15.
Link ze strony producenta
Testowałem, działa ale bez wodotrysków, rozłącza połączenie z siecią i nie ma zawrotnego transferu tak w porywach do 4Mb/s
Firmware wersja 3.35.15.
Link ze strony producenta
Testowałem, działa ale bez wodotrysków, rozłącza połączenie z siecią i nie ma zawrotnego transferu tak w porywach do 4Mb/s
-
- Użytkownik forum
A jednak się potwierdziło plus odstąpił w nowym wydaniu z iplusopobieracza. Szczęśliwcom którzy się załapali (jeden z wątków) gratuluje. Oferta która jest teraz jest dobra ale nie tak dobra jak z iplusopobieraczem - czyli jazda na maxa bez limitów.
Idąc tym tropem mam pewne przesłuchy co routerów firmy dovado mają - pojawić się w dużej sieci AGD której nazwa pochodzi od pewnej planety
Mają być bardzo atrakcyjne cenowo :
TiNY około 300 PLN i 4GR około 400 PLN.
Pozdrawiam.
Idąc tym tropem mam pewne przesłuchy co routerów firmy dovado mają - pojawić się w dużej sieci AGD której nazwa pochodzi od pewnej planety

TiNY około 300 PLN i 4GR około 400 PLN.
Pozdrawiam.
-
Witam, co do TP-Linka MR3420, zakupiłem to urządzonko wczoraj, zrobiłem upgrade, wczytałem plik bin E398, po kilku chwilach router wykrył modem i podłączył się do sieci. Lecz moja radość nie trawała zbyt długo, po około 40 minutach straciłem połączenie, dodam że ściągałem pliki i korzystałem ze streamingu. Reconnect trwa kolejne kilka minut ponieważ router po raz kolejny wykrywa modem i dopiero następuje połączenie. Kolejna sesja trwała 20 minut
. Gdy pozostawiłem podłączone urządzenie w stanie bezczynności utrzymało się to ponad 2 godziny, co i tak nie jest zadowalającym wynikiem. Niestety po testach marnego Airlive 3gII (gdzie dostałem info od supportu jak poprawnie go skonfigurować) który rozłącza się co kilka sekund oraz TP-Linka wyżej wymienionego nie pozostaje nic innego jak przejść na zachwalany Dovado, który mam nadzieję nie będzie miał problemów z połączeniem. Wracając do MR3420, transfer miałem identyczny co do przypadku gdy modem był wpięty bezpośrednio do komputera, ale że nie osiągnąłem wcześniej prędkości powyżej 30Mb to wynik ten był zadowalający
Pozdrawiam,

Pozdrawiam,
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Szkoda że nie masz huba aktywnego mógł pomóc w obu przypadkach, jak nie to próbuj dovadofilecik pisze:Niestety po testach marnego Airlive 3gII (gdzie dostałem info od supportu jak poprawnie go skonfigurować) który rozłącza się co kilka sekund oraz TP-Linka wyżej wymienionego nie pozostaje nic innego jak przejść na zachwalany Dovado
-
- Stały użytkownik forum
No i w czym problem , przecież masz połączenie , a to , że się czasem "odświerzy" to chyba nie problemfilecik pisze:Kolejna sesja trwała 20 minut. Gdy pozostawiłem podłączone urządzenie w stanie bezczynności utrzymało się to ponad 2 godziny, co i tak nie jest zadowalającym wynikiem.

I tak nie masz źle , są tacy którzy maja odwrotnie , czyli częściej się restartuje i wstaje niz działa ...
Ja np jak podczas gry online w GT5 zaczyna zrywać po prostu idę spać bo nie chce mi się czekac aż wstanie po 5 czy 10 razie , bo i pora już późna ... tak że są i plusy takiego zachowania routerów i z tego właśnie powodu nie szukam innego routera

A tak na poważnie , czemu jest producent który nie ma problemów z szybkimi modemami LTE , a potęgi które sa na rynku od lat , mają dobrych specjalistów nie mogą sobie poradzić z "drobnym" restartem ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie rozumiem tych wszystkich żalów-kupujecie sprzęt wyżyłowany do jak najniższej ceny za stówkę z hakiem i jesteście zdziwieni że nie działa tak jak powinien, że trzeba dokupić do niego aktywny HUB bo sprzęt nie wyrabia prądowo. Nie ma nic darmo, ceny takich niezawodnych kompaktów modem-router 3G,LTE to koszt rzędu od ok. 1000 do 2500-3000zł (są to urządzenia klienckie nie jakieś stacje).
P.S Ww MR-3420 z aktywnym HUB-em potrafi mi utrzymać sesję nawet do 2-tygodni. 

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Powiem szczerze że mi bez aktywnego huba trzyma bez problemu. Testuje LTE już chyba z 4-5 dzień i ani razu nie zerwało. Poziom sygnału 60%
-
Sprawdź w innej lokalizacji (sygnał z innego nadajnika), być może to wina Bts-u. Rozumiem, że modem wpięty do komputera działa poprawnie ?filecik pisze:Witam, co do TP-Linka MR3420, zakupiłem to urządzonko wczoraj, zrobiłem upgrade, wczytałem plik bin E398, po kilku chwilach router wykrył modem i podłączył się do sieci. Lecz moja radość nie trawała zbyt długo, po około 40 minutach straciłem połączenie, dodam że ściągałem pliki i korzystałem ze streamingu. Reconnect trwa kolejne kilka minut ponieważ router po raz kolejny wykrywa modem i dopiero następuje połączenie. Kolejna sesja trwała 20 minut. Gdy pozostawiłem podłączone urządzenie w stanie bezczynności utrzymało się to ponad 2 godziny, co i tak nie jest zadowalającym wynikiem. Niestety po testach marnego Airlive 3gII (gdzie dostałem info od supportu jak poprawnie go skonfigurować) który rozłącza się co kilka sekund oraz TP-Linka wyżej wymienionego nie pozostaje nic innego jak przejść na zachwalany Dovado, który mam nadzieję nie będzie miał problemów z połączeniem. Wracając do MR3420, transfer miałem identyczny co do przypadku gdy modem był wpięty bezpośrednio do komputera, ale że nie osiągnąłem wcześniej prędkości powyżej 30Mb to wynik ten był zadowalający
![]()
Pozdrawiam,
Jaki poziom sygnału ?
Lokalizacja, jaka droga sygnału do nadajnika - może modem mocno się "wysila" i nie daje rady prądowo ?
Jest antena zewnętrzna ?
Najlepiej daj zrzut ekranu z zakładki status i network/3G.
Cudów nie ma - jeżeli u wielu osób działa to u ciebie też tak musi działać no chyba, że uszkodzony router.
Ps. rzeczywiście w Wołominie z nadajnika żytnia/widok nie uzyskałem więcej niż 20 Mb/s
Co do oferty Plusa to rzeczywiście teraz nie jest już specjalnie atrakcyjna.exzabar pisze:A jednak się potwierdziło plus odstąpił w nowym wydaniu z iplusopobieracza. Szczęśliwcom którzy się załapali (jeden z wątków) gratuluje. Oferta która jest teraz jest dobra ale nie tak dobra jak z iplusopobieraczem - czyli jazda na maxa bez limitów.
Według nich noc kończy się już o 8.00 (wcześniej o 9.00) no i nie ma już opcji do 12 w południe.
A pakiet nocny ograniczony do 50 Gb można wykorzystać (wierząc reklamie max 100 Mb/s) w 2 godz.
Jak w dowcipie o Jasiu, który puścił w klasie śmierdzącego bąka a pani kazała mu wyjść - gdzie sens , gdzie logika.
Faktem jest, że daje się wyczuć zmniejszenie transferów w nocy na lte i pewnie doszli do wniosku, że w takim tępię to im światłowody spuchną więc przemodelowali ofertę.
-
Więc tak, od dwóch działam na MR3420 + aktywny hub usb, dotychczas miałem jeden disconnect, wygląda na to że będzie dużo lepiej,marekolo pisze: Sprawdź w innej lokalizacji (sygnał z innego nadajnika), być może to wina Bts-u. Rozumiem, że modem wpięty do komputera działa poprawnie ?
Jaki poziom sygnału ?
Lokalizacja, jaka droga sygnału do nadajnika - może modem mocno się "wysila" i nie daje rady prądowo ?
Jest antena zewnętrzna ?
Najlepiej daj zrzut ekranu z zakładki status i network/3G.
Cudów nie ma - jeżeli u wielu osób działa to u ciebie też tak musi działać no chyba, że uszkodzony router.
Ps. rzeczywiście w Wołominie z nadajnika żytnia/widok nie uzyskałem więcej niż 20 Mb/s

-
- Stały użytkownik forum
Odkopuje. Mam problem z LT-6408n i huawei E398 a mianowicie co jakiś czas internet się rozłącza a router chyba restartuje( przez chwile światłem ciągłym świeca 3 diody, modemu,zasilania, i wi-fi). Po odłączeniu i podłączeniu zasilania startuje normalnie ale problem się ponawia
Siła sygnału to 61% a wersja softu routera to 1.02v
[ Dodano: 2012-05-13, 19:40 ]
@UP( gdzie tu edycja?!) Dodam ze wcześniej problem nie występował.

Siła sygnału to 61% a wersja softu routera to 1.02v
[ Dodano: 2012-05-13, 19:40 ]
@UP( gdzie tu edycja?!) Dodam ze wcześniej problem nie występował.
-
- Stały użytkownik forum
Pewnie operator zmienił coś na łączach w kierunku Internetu, router nie dostaje czasami odpowiedzi na ping z serwerów Google, resetuje port USB przez co niestety restartowany jest cały router.WujekRada pisze: Dodam ze wcześniej problem nie występował.
-
A ja zachęcony opiniami nabyłem MR3420, wgrałem najnowszy firmware. Działa stabilnie, ale...
Mimo, że słaby dziś mam transfer iPlusa, ok. 16Mb/s po podłączeniu do routera wyciąga max 6Mb/s... Mam antenę parapetową i sygnał 77%.
Może wina modemu ( mam od dziś, wcześniej miałem na testuj inną sztukę i ta wykazywała w tym samym pokoju prędkość ok 20Mb/s, ale chyba pogoda była lepsza)
Any idea?
Mimo, że słaby dziś mam transfer iPlusa, ok. 16Mb/s po podłączeniu do routera wyciąga max 6Mb/s... Mam antenę parapetową i sygnał 77%.
Może wina modemu ( mam od dziś, wcześniej miałem na testuj inną sztukę i ta wykazywała w tym samym pokoju prędkość ok 20Mb/s, ale chyba pogoda była lepsza)
Any idea?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Przecież już było wałkowane,ze 3420 obcina transfer na E398, wszystkie routery obcinają,poza firma Dovado,a najmniejszy i ponoć najstabilniejszy to Dovado Tiny.
Dzisiaj po niecałym tygodniu czekania ma dotrzeć do mnie Dovado 4GR.
Firmware dostępne na stronie producenta jest już którymś z kolei wydanym w tym roku więc ze stabilnością może być różnie (czyt. lepiej).
Obecnie posiłkuję się routerem Pentagram Cerberus P6367 i powiem, że jak na cenę działa bardzo dobrze. Z tym, że transfer max LTE 11Mbps.
Jako że nie będzie mi on już potrzebny zapewne będzie możliwość odkupienia Pentagrama za pół ceny (50zł + koszt przesyłki). Sprzęt ma niecałe 2 tyg. Stan: używany/idealny. Wiad. PW.
Co do testów DOVADO 4GR może uda mi się zrobić jakiś podstawowy.
Głównie interesuje mnie działanie jako dysku sieciowego (NAS) - u mnie będzie to karta pamięci micro SDHC 32GB w roli pendriva.
Firmware dostępne na stronie producenta jest już którymś z kolei wydanym w tym roku więc ze stabilnością może być różnie (czyt. lepiej).
Obecnie posiłkuję się routerem Pentagram Cerberus P6367 i powiem, że jak na cenę działa bardzo dobrze. Z tym, że transfer max LTE 11Mbps.
Jako że nie będzie mi on już potrzebny zapewne będzie możliwość odkupienia Pentagrama za pół ceny (50zł + koszt przesyłki). Sprzęt ma niecałe 2 tyg. Stan: używany/idealny. Wiad. PW.
Co do testów DOVADO 4GR może uda mi się zrobić jakiś podstawowy.
Głównie interesuje mnie działanie jako dysku sieciowego (NAS) - u mnie będzie to karta pamięci micro SDHC 32GB w roli pendriva.
-
@pogodabartek: owszem było wałkowane, ale że obcina do 30Mb nie 6Mb
[ Dodano: 2012-05-17, 09:01 ]
Update: dziś rano sprawdziłem uptime. 13h. Więc bardzo stabilny, ale test prędkości wypadł 1.5mb/s
Po reboocie juz było 10Mb coś jest na rzeczy... 
Tak czy siak 120 za 3420 vs. 550 za dovado... Przezyję
Poczekam aż się rynek rozwiniw i ceny spadną. Fajnie jednak byłoby, żeby działał lepiej. Myślicie, że aktywny hub pomoże?

[ Dodano: 2012-05-17, 09:01 ]
Update: dziś rano sprawdziłem uptime. 13h. Więc bardzo stabilny, ale test prędkości wypadł 1.5mb/s

Tak czy siak 120 za 3420 vs. 550 za dovado... Przezyję

- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja testowałem Huawei E398 na kilku routerach firmy Draytek - konkretnie na Vigor 2920, 2830 oraz w połączeniu z Neostradą Fiber Vigor 2850 - u kilku osób zainstalowałem ten modem jako główne lub zapasowe łącze. Routery Drayteka z E398 chodza doskonale.
Niestety Drayteki są potwornie drogie - a podejżewam, że chodzi tu o tanie urzadzenia.
Niestety Drayteki są potwornie drogie - a podejżewam, że chodzi tu o tanie urzadzenia.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- wojteks
- *** Administrator ***
Coś za coś, Dovado też nie jest tani.Ravir pisze:Niestety Drayteki są potwornie drogie
Nie pomagam na PW!
-
No własnie chodzi tu o czynnik econo
Po Niestabilnej netii (max 2mb/s, brak technicznych możliwości
) stabilne 6mb brzmi jak bajka
A zawsze na grubszy download można modem wpiąć w lapka
Poczekam z pół roku i na pewno pojawi się więcej urządzeń obsługujących LTE i cena spadnie.
Swoja droga wiem, że pracują nad softem do MR3420 który w pełni wspierałby E398. Ponoć pierwsze testy już idą, ale pytanie czy sprzęt to wytrzyma...

Swoja droga wiem, że pracują nad softem do MR3420 który w pełni wspierałby E398. Ponoć pierwsze testy już idą, ale pytanie czy sprzęt to wytrzyma...

- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby przepchnąć taki ruch internetowy trzeba mocniejszy sprzęt niż tanie routerki znane do tej pory. Moc niesie za sobą koszty, pewnie za jakiś czas nastąpi obniżka ale nie do poziomu obecnych 100zł za tanie routerki z USB.Al_Capone pisze:pojawi się więcej urządzeń obsługujących LTE i cena spadnie.
Nie pomagam na PW!
-
Zgadzam się z Tobą w pełni, nie spodziewam się 100 złotówek, ale 200-250 to juz poziom akceptowalny 

Na chwilę obecną poznałem podstawy konfiguracji Dovado 4GR.
Gdyby ktoś jednak chciał szczegółów, pytać.
Nie udało mi się ustawić komend sms - jak wiadomo aktualnie na LTE nie są one obsługiwane przez modem.
Dysk sieciowy działa w porządku. Prędkość zapisu ok. 800KB/s - nie rewelacja.
W domowej sieci jednak to wystarczy.
Przez FTP (dostęp administracyjny) prędkość dwukrotnie szybsza.
Testowane na karcie 32GB MicroSDHC MemoryStar Class 6 w adapterze Pendriva ADATA.
Gdyby ktoś jednak chciał szczegółów, pytać.
Nie udało mi się ustawić komend sms - jak wiadomo aktualnie na LTE nie są one obsługiwane przez modem.
Dysk sieciowy działa w porządku. Prędkość zapisu ok. 800KB/s - nie rewelacja.
W domowej sieci jednak to wystarczy.
Przez FTP (dostęp administracyjny) prędkość dwukrotnie szybsza.
Testowane na karcie 32GB MicroSDHC MemoryStar Class 6 w adapterze Pendriva ADATA.
-
Dla zainteresowanych nowy soft na stronie producenta do TP-LINK 3420.
Jeżeli ktoś do tej pory ma problemy z nim to niech robi upgrade i testuje.
http://www.tp-link.com/en/support/downl ... version=V1
Jeżeli ktoś do tej pory ma problemy z nim to niech robi upgrade i testuje.
http://www.tp-link.com/en/support/downl ... version=V1
-
Ja używałem Netgeara WNR3500L z softem Tomato i max po wi-fi szło mi 13Mb/s a po kablu 15Mb/s. Do tego czy to z hubem USB aby zwiększyć zasilanie czy nie zawieszał się co kilka dni a czasami co kilkanaście godzin. I to zawieszał się tak upierdliwie, że tylko pomagał restart całości. Miałem już tego dość i szarpnąłem się na Dovado TINY. Od 2 tygodni ani razu się nie zawiesił a prędkość po wi-fi jest w obie strony w granicach 35Mb/s bez żadnych anten przy modemie (odległość od nadajnika ok. 500m). Przydałoby się trochę więcej funkcji w tym TINY ale i tak jest bez porównania lepiej.
-
- Stały użytkownik forum
Jakie masz pingi przy tych prędkościach ?bandi pisze:Od 2 tygodni ani razu się nie zawiesił a prędkość po wi-fi jest w obie strony w granicach 35Mb/s bez żadnych anten przy modemie (odległość od nadajnika ok. 500m). Przydałoby się trochę więcej funkcji w tym TINY ale i tak jest bez porównania lepiej.
-
między 22 a 26picador pisze:Jakie masz pingi przy tych prędkościach ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-05-22, 18:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-05-22, 17:51 przez bandi, łącznie zmieniany 1 raz.