Połączenie przez internet Polska-Niemcy

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mateusz17
Początkujący użytkownik forum

Połączenie przez internet Polska-Niemcy

Post autor: Mateusz17 »

Witam serdecznie jezeli pomyliłem dział to prosze mi wybaczyc ale jestem swiezak na forum i ewentualnie prosze przerzucic do odpowiedniego działu, w czym problem a wiec tak
dziewczyna wyjezdza do Niemiec(Frankfurt na granicy) (ma se xperia mini z wifi (android skype,gg) i jest problem bo tam gdzie bedzie nie ma wifi i mam prosbe do was co wykupic i z jakiej sieci zebysmy prez miesiac mogli rozmawiac(np przez skypa czy gg) bo tyle tam bedzie( obecnie mamy siec orange) ale to nie problem zeby kupic startery z innej sieci np (dodam ze niemieckie odpadają) Prosze o pomoc i doradzenie skad jak wykupic internet Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Połączenie przez internet Polska-Niemcy

Post autor: key »

Mateusz17 pisze:dodam ze niemieckie odpadają
Dlaczego?
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

ok to wysłucham co musi ona tam kupic i co ja musze tutaj
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dziewczyna potrzebuje jakiegos sima z dojsciem do UMTS (n.p. Aldi czy Lidl) + jakis softtelefon (n.p. skype lub 3cx) i konto u jakiegos providera VoIP. Ty dokladnie to samo, tyle ze w jakiejs polskiej sieci.
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

A nie mozna tak ze ja np kupie starter z jakiejs sieci i ona tez i wykupimy internet za tyle zeby na miesiac starczyło? i połączenie przez skype(ja komp ona telefon)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale przeciez dokladnie to napisalem. "jakas siec" to wlasnie aldi lub lidl - te sa najtansze.
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

rozumiem to tak ona ta kuuje starter Aldi czy Lidl potem
,,jakis softtelefon (n.p. skype lub 3cx),, czyli tel z skypem (to ma xperie mini pro z androidem ma skypa) ,,konto u jakiegos providera VoIP,,-tego nie kumam
,,Ty dokladnie to samo, tyle ze w jakiejs polskiej sieci.,, musze czy moze ona dzwonic prez skypa a ja odbieram na kompie przez skypa?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mateusz17 pisze:,,konto u jakiegos providera VoIP,,-tego nie kumam
Konto voip skype nie dotyczy, choć nie do końca, bo konto na skypie trzeba sobie założyć jak się nie ma.
Mateusz17 pisze: musze czy moze ona dzwonic prez skypa a ja odbieram na kompie przez skypa?
Oczywiście możesz odbierać rozmowy na kompie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Mateusz17

a co powiesz o tym http://allegro.pl/karta-mobilka-do-pl-o ... 56971.html ???
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Koszt taryfy na 30 dni wynosi 24,90 Euro.
Jezeli wykorzystasz wszystkie 500 minut w przeciagu 30 dni, minuta rozmowy z Niemiec do Polski bedzie kosztowac tylko 4,9 cent czyli okolo 20 groszy.
Karta z Aldi kosztuje 13€, z czego 10€ do odzyskania. Doladowujesz 5€ i masz 5GB do przegadania. Telefon to ok. 10 kB/s -> 8300 minut.
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

Czyli dziewczyna kupuje tam starter sieci Aldi daje za niego 13 euro (10euro ma na koncie) doładowuje karte za 5euro(pytanie w byle jakim sklepie doładuje?) wykupuje pakiet na 5gb internetu?(jaka wiadmosc na jaki nr na ten pakiet 5gb?),, Telefon to ok. 10 kB/s -> 8300 minut.,,nie kumam,chodzi tutaj o rozmowy przez skypa? ze za neta 5gb porozmawiamy przez skypa 8300 sory ze tak was mecze musze wszystko dokładnie wiedziec bo ona pojedzie tam kupi karte itd a nie bedzie wiedziec jaki pakiet ma wykupic namiary na niego :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak.
Mateusz17 pisze:pytanie w byle jakim sklepie doładuje?
Kupujesz kupon w aldi.
Mateusz17 pisze:jaka wiadmosc na jaki nr na ten pakiet 5gb?
Aktywacja pod 1155 + przestukanie sie przez menu, applikacje Aldi na smartphonie lub przez internet. Ostatnie chyba najprostsze.
Mateusz17 pisze:chodzi tutaj o rozmowy przez skypa?
Chodzi o dowolne rozmowy VoIP.
Mateusz17 pisze:za neta 5gb porozmawiamy przez skypa 8300
minut. Dokladnie. Chociaz nie wiem jak "datozerczy" jest skype, 10 kB/s to "zwykly" VoIP. nie znam kodekow Skypa, zreszta nie sa otwarte. Moze ktos cos bedzie wiedzial, ja tego swinstwa nie uzywam.
Mateusz17 pisze:jaki pakiet ma wykupic
Internet Flat (bez "handy") za 15€ miesiecznie
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

Dobra dziękuje za odpowiedz mam kilka pytan i koniec bo mam mętlik w głowie prosze o odpowiedz bo chce tak zrobic mimo wszystko
1.kupie jej karte mobilki na allegro aktywuje ją i doładuje sobie dziewczyna w niemczech np 5 euro lub 10euro (pakiet 500minut 10euro) plus pakiet na neta 5euro będzie to działac? (wiem ze jest taniej przez voip i inna siec ale mniejsza o to ) drugie pytanie czy dodzwoni sie na moj nr orange i czy ja dobierajac od niej rozmowy cos płace?(ewentualnie czy jakbym sobie u nas w kraju takze kupił karte mobilki i dał jej zeby mi tam doładowała i wykupiła pakiet 500minut(bo tylko tam mozna wykupic pakiet)i wysłała pocztą do mnie z niemczech to takze bym mogl sie z nia dogadac przez ta siec z tym pakietem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy naprawde musze pisac po raz trzeci dokladnie to samo? Przeczytaj jeszcze raz z zrozumieniem posty powyzej.
Mateusz17 pisze:czy dodzwoni sie na moj nr orange i czy ja dobierajac od niej rozmowy cos płace?
Ty nic nie placisz. Rozmowy na "orange" w.g. cennika - Skype czy providera VoIP.

Co do reszty - nie rozumiem twojego belkotu. Przeedytuj uzywajac znakow interpuncyjnych, duzych liter i "return".
Nie pomagam na PW.
Mateusz17

Przeciez moje pytania są proste jak budowa cepa ,dziękuje ze chcesz mi doradzic zeby wyszło jak najtaniej ale ja nie wiem nawet co to jest ten cały voip.
Proste pytanie zadałem czy jezeli kupie starter mobilki na allegro i dam go dziewczynie a ona doładuje sobie konto w niemczech i wykupi pakiet minut to sie najnormalniej na swiecie połączy zemną bez problemów na mój numer orange w Polsce ? obojętnie juz czy normalnie poprzez rozmowe zwyczajną czy przez skypa (ja odbierałbym w domu na kompie a jej zzerało by z wykupionego wczesniej drugiego pakietu internet w sieci mobilki)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mateusz17 pisze:ale ja nie wiem nawet co to jest ten ca?y voip.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Voice_over ... t_Protocol
Mateusz17 pisze: sie najnormalniej na swiecie połączy zemną bez problemów na mój numer orange w Polsce ?
Tak.
Mateusz17 pisze:oboje;tnie juz czy normalnie poprzez rozmowe zwyczajna; czy przez skypa
Mobilka to tylko "normalna" telefonia komorkowa. Mozesz dzwonic tak, jak jestes przyzwyczajony. Nie mieszaj w to skypa.
Nie pomagam na PW.
RobertW75

Post autor: RobertW75 »

to ja dodam swoje 5 groszy, faktycznie jak kolega podpowiada LIDL i ALDI sa najtansze czyli 15Eur za miesiac i limit danych 5GB, po przekroczemniu 5 gb predkosc spada do GPRS czyli chyba do 256kbp, ale sa jeszcze 2 sprawy po pierwsze zasieg sieci i tu trzeba najlepiej sprawdzic na miejscu ktora siec ma lepszy zasieg, lidl "chodzi" po laczach O2 a aldi po E-PLUS, druga sprawa to KAZDA karte sim trzeba rejestrowac, robimy to poprzez strone www albo dzwoniac do konsultanta, wtedy tez otrzymujesz te 10 eut tzw guthaben
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

RobertW75 pisze:GPRS czyli chyba do 256kbp
Tyle gdzieś ma EDGE. GPRS w "najmocniejsze" odmianie ma do 80kb/s. Bardziej popularna jest wersja do 60kb/s.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

RobertW75 pisze:wtedy tez otrzymujesz te 10 eut tzw guthaben
Nie do konca. Przed rejestracja karta nie jest aktywna, po rejestracji startowa kwota jest juz na koncie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ