Jaki router do LTE nie ograniczający prędkości

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Boss
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do LTE nie ograniczający prędkości

Post autor: Boss »

Witam
Korzystam z internetu LTE w Plusie przez modem Huawei E398.
Gdy modem mam podłączony pod USB w kompie to prędkość pobierania jest w granicach 70Mb/s a gdy modem mam podłączony pod router TP-LINK MR3220 prędkość jest ograniczona do 30Mb/s.
Dodam, że kontaktowałem się ze wsparciem tecznicznym TP-LINK i otrzymałem info, że na chwilę obecną nie oferują sprzętu wspierającego standard LTE, tylko tyle, że router poprostu działa z modemem Huawei E398 i dopiero trwają prace nad odpowiednim oprogramowaniem do routerów obsługujących szybkość LTE.

Więc chcę kupić inny router w 100% współpracujący z maksymalną prędkością LTE i zarazem aby nie był to sprzęt za 600zł tylko w granicach 150-200zł.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu sprzętu, który spełni moje oczekiwania.
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 21:55 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router do LTE nie ograniczający prędkości

Post autor: wojteks »

Boss pisze:router w 100% współpracujący z maksymalną prędkością LTE i zarazem aby nie był to sprzęt za 600zł tylko w granicach 150-200zł
Nie ma takiego, dołóż do 200 jeszcze 200-300 i może coś kupisz.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Boss,
Więc chcę kupić inny router w 100% współpracujący z maksymalną prędkością LTE i zarazem aby nie był to sprzęt za 600zł tylko w granicach 150-200zł.
Pomnóż ww kwotę przez 2 i masz Dovado Tiny. ;)
jareq
Boss

na allegro jest mnóstwo routerów obsługujących z 50 modemów 3G usb i kosztują w granicach 120zł a na LTE mam wydać ponad 400zł?

Kit mi wciskacie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Boss pisze:Kit mi wciskacie?
Nie, chcesz 70Mbps kup wydajny sprzęt. Za 150zł takiego nie znajdziesz.
Boss pisze: mnóstwo routerów obsługujących z 50 modemów 3G usb i kosztują w granicach 120zł
Do 3G 30Mbps wystarcza, do LTE to 3x za mało. Czyli 120x3=360 i pewnie za tyle z dobrym upustem Dovado Tiny kupisz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Boss pisze:na allegro jest mnóstwo routerów obsługujących z 50 modemów 3G usb i kosztują w granicach 120zł a na LTE mam wydać ponad 400zł?

Kit mi wciskacie?
Jak wiesz lepiej to po co pytasz?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Boss pisze:kosztują w granicach 120zł a na LTE mam wydać ponad 400zł?
Porownaj cene opon w wersji H i Y.
Nie pomagam na PW.
Boss

No dobra na allegro znalazłem Router DOVADO TINY:
http://allegro.pl/router-dovado-tiny-4g ... 22291.html
oprócz tego możecie podać jeszcze jakieś modele?
Rozejrzę się za czymś używanym może uda się coś <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Boss pisze:oprócz tego możecie podać jeszcze jakieś modele?
Moge. Ale mysle ze 0.8...1.0kPLN nie jest twoja polka.
Nie pomagam na PW.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Boss pisze:Witam
Gdy modem mam podłączony pod USB w kompie to prędkość pobierania jest w granicach 70Mb/s a gdy modem mam podłączony pod router TP-LINK MR3220 prędkość jest ograniczona do 30Mb/s.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu sprzętu, który spełni moje oczekiwania.
Hmm, ale czy prędkość maksymalna to jedyne Twoje oczekiwanie? Do czego potrzebne Ci więcej niż 30 Mb/s?
Korzystając z iplusopobieracza jednej nocy przy transferze 30 Mb/s ściągasz jakieś 100 GB o ile znajdziesz torrenty z dobrymi źródłami. Będziesz miał gdzie to składować?
A może chcesz udostępniać net tak dużej liczbie osób, że 30 Mb zostanie wysycone? Wtedy sprzęt za 150-200 zł może nie unieść tak dużej liczby klientów.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jeju za 360zł można kupić to Dovado Tiny i mieć spokój,wystarczy dobrze poszukać,a kasę można odłożyć przez jeden miesiąc i się uzbiera ta kwota,a tak to kupujesz kilak razy routery i wyjdzie na to samo i na przesyłki tracicie ludzie kasę-jak coś kupić to raz,ale porządnego.
Ja miałem słynnego Edimaxa pod LTE i jak to szybko sprzedałem to taka ulga i kolejnego badziewia mniej w domu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Boss,
oprócz tego możecie podać jeszcze jakieś modele?
Odpowiedziałeś sobie dlaczego jest tak wysoka cena tego sprzętu-nie znam osobiście innych modeli obsługujących tak wysokie prędkości LTE choć sprzętu jest cała masa. Inną kwestią jest sens takiego zastosowania gdzie w ciągu godziny zużyjemy cały miesięczny limit i "ręka w nocniku", ale jak ktoś lubi popatrzeć na speeda to oko cieszy. :)
jareq
alejutro

Post autor: alejutro »

Boss

Mam pytanie odnośnie routera MR3220, który używasz.
Połączenie z internetem masz w zasadzie "od razu" czy musisz poczekać jakąś dłuższą chwilę?
Np. minutę, dwie?

Jeżeli na takim routerze osiąga się prędkość do 30 mb/s to mi to w zupełności wystarczy za te pieniądze, które trzeba na to wydać. Tylko, że na jednym z filmów na YT w którym omawiano MR3220 było powiedziane, że czasem na połączenie z internetem trzeba czekać ok 2-3 minut więc chciałem się dowiedzieć jak to faktycznie jest?

I jeszcze pytanie odnośnie MR3020
tutaj sprzedawca zapewnia, że sprzęt obsługuje LTE bez żadnych problemów, tylko że jak zadzwoniłem do sklepu, gość nie miał absolutnej pewności.
KLIK
Ktoś wie jak to faktycznie jest? :)
Boss

Na początku jak podłączysz modem USB do routera to trzeba poczekać tak właśnie te 2-3 min bo najpierw router identyfikuje jaki modem został podłączony i dopiero potem nawiązuje połączenie z internetem.
Dla mnie nie ma z tym żadnego problemu bo w sumie cały czas mam podłączony modem USB do routera i połączenie z internetem jest 24h.
Jeśli chodzi o kompatybilność to ten router, do którego podałeś link równiez obsługuje modem Huawei E398 ale prędkość też będziesz mieć max 30Mb/s bo router tylko potrafi pracować z tym modemem ale nie jest w stanie wykorzystać pełnej przepustowności łącza LTE.
Jak już na samym początku wspomniałem pomoc techniczna TP-LINK'a twierdzi, że obecnie nie oferują routerów w pełni kompatybilnych ze standardem LTE więc myślę (a przynajmiej mam nadzieję) że jest to kwestia kilku miesięcy bo taka porządna firma jak TP-LINK czy D-LINK trochę się ośmiesza teraz z tym brakiem sprzętu jak LTE już wprowadzil PLUS GSM to i pewnie pozostali operatorzy lada dzień tez będą oferować więc zapotrzebowanie na tego typu sprzęt na pewno będzie.

bomber no właśnie dla mnie jest istotna ta prędkośc gdyż różnica jest ogroma gdy chcesz pobrać np 40GB.
Nie korzystam z torrentów tylko z serwerów hostingowych, które oferują mi pełny transfer z maksymalną przepustownością mojego łącza i nie wiem co cię dziwi jak teraz standardowym dyskiem jest 1,5 lub 2 TB więc dane jest na czym trzymać :P
Dla mnie 100GB to już nie jest dużo.
Dlatego właśnie zaczołem korzystać z LTE bo dostałem od plusa na próbe i byłem pod wrażeniem prędkości jakiej osiągnołem gdzie neostrada oferowała mi śmieszne 10Mb/s ( bo na 20 brak możliwości technicznych ale to taki standard w tym kraju).
Wychodzi na to, że <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> poprostu w nocy będę sobie przekładać modem z routera do kompa jak będę coś pobierać i poczekam sobie aż zaoferuje coś TP-LINK lub D-Link.

Dzięki wam za pomoc
Pozdro
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Boss pisze:poprostu w nocy będę sobie przekładać modem z routera do kompa jak będę coś pobierać
Tylko pamiętaj że nocny limit w nowych taryfach to 50GB o ile dobrze pamiętam.
Nie pomagam na PW!
Boss

nie, w ramach usługi iplusopobieracz od godz 0:00 do 09:00 mam nielimitowany transfer
abber
Stały użytkownik forum

Post autor: abber »

Panie Boss, umowy podpisane po 17 kwietnia nie maja nielimitowanego transferu tylko jak w CP 50GB w nocy, brak lejka i 2 gr za 1 MB w dzień,
Boss

Ja podpisałem umowe 6 kwietnia.
Dokładnie zapodnałem się z regulaminem usługi mając pełne 6 dni okresu próbnego i jestem pewien, że w nocy między godz 0:00 - 09:00 mam internet całkowicie nielimitowany :)

A tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to moim zdaniem technologia LTE nie ma sensu jeśli ma być nakładany taki limit nawet na transfer nocny :P
Dla nas klientów najlepiej będzie jak LTE wprowadzą pozostali operatorzy, zrobi się konkurencja na rynku i ofery będą też korzystniejsze.
Orientujecie się w jakim czasie to nastąpi?
djdavemix

Post autor: djdavemix »

abber pisze:...umowy podpisane po 17 kwietnia nie maja nielimitowanego transferu tylko jak w CP 50GB w nocy, brak lejka i 2 gr za 1 MB w dzień,
Wręcz odwrotnie. Umowy po 17 kwietnia mają limit - 50GB w nocy.
Przewrotna ta Twoja wiadomość... zaprzeczasz sam sobie :)
Umowę zdążyłem przedłużyć 14-go więc na kolejne 2 lata się załapałem i mam bez limitów.
abber
Stały użytkownik forum

Post autor: abber »

tak za dużo tych zaprzeczeń : ) w skrócie umowy po 17 mają limit 50 GB nocy, jest Pan szczęściarzem, jeśli można wiedzieć to korzysta Pan z LTE, HSPA?
djdavemix

Post autor: djdavemix »

abber, korzystam z LTE - umowę przedłużyłem o 4 miesiące wcześniej - była już taka możliwość więc skorzystałem (o tyle ta stara umowa jest krótsza).
Zasięg LTE -87dBm max 41 Mbps
Hspa+ -65dBm max 11 Mbps 900MHz
więc jak sie okazuje mam alternatywę w 3G - na Sierra Wireless USB310 ledwo co odnajdywał HSPA+

A co z routerami Zalip?

P.S.(na forum nie ma "panów")
bomber

Boss pisze:bomber no właśnie dla mnie jest istotna ta prędkośc gdyż różnica jest ogroma gdy chcesz pobrać np 40GB.
Różnica jest taka, że przez TPLINK ściągnie Ci się te 40 GB w pół nocy, a bez rutera w ćwierć. Na czym polega ogrom tej różnicy? Nie śpisz i czekasz aż się ściągnie?
Boss pisze:nie wiem co cię dziwi jak teraz standardowym dyskiem jest 1,5 lub 2 TB więc dane jest na czym trzymać :P
Dla mnie 100GB to już nie jest dużo.
100 GB to 1/20 dysku 2TB. Czyli wystarczy Ci dysku na <20 nocy ściągania przez ruter i na <10 bez rutera. Nie jestem w stanie pojąć co Ci to da.
Boss pisze:gdzie neostrada oferowała mi śmieszne 10Mb/s
Śmieszne? Chyba zapominasz o tym, że Neostrada nie ma llimitu GB, jej max transfer nie jest zwykle dzielony na wiele osób i w dodatku jest tańsza. Nie rozumiem, po co się pakować w radiowy internet z limitami, jeśli ma się techniczną możliwość założenia kabla 10 Mb/s.
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

bomber pisze: i w dodatku jest tańsza
Śmieszne.
Nie jest tańsza. Mi wyszło taniej brać LTE, bo Tepsa(teraz Oranż) pobiera opłatę przesyłową. 30zł/mc + koszt internetu. Co nie zmienia faktu, że wolałbym mieć 6Mbit/s bez limitów niż 50Mbit/s z limitem 16GB.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa :D
bomber

jaco97 pisze:Śmieszne.
Nie jest tańsza. Mi wyszło taniej brać LTE, bo Tepsa(teraz Oranż) pobiera opłatę przesyłową. 30zł/mc + koszt internetu
Jeśli Tobie akurat "wyszło", to nie znaczy, że jest tańsza. Jeśli mamy porównywać Neo bez limitu to porównujmy z jak najbardziej zbliżoną wersją LTE. A dwie najwyższe taryfy Plusa są droższe od Neo z doliczeniem opłaty za utrzymanie linii.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

bomber,
to nie znaczy, że jest tańsza. Jeśli mamy porównywać Neo bez limitu to porównujmy z jak najbardziej zbliżoną wersją LTE. A dwie najwyższe taryfy Plusa są droższe od Neo z doliczeniem opłaty za utrzymanie linii.
Nie każdy zużywa setki GB, ba z pewnością znaczący % użytkowników tej usługi (Neo) mieści się w limicie 5GB miesięcznie. Nie jestem zwolennikiem uciekania od usługi stacjonarnej jeżeli mamy możliwości techniczne użytkowania prędkości 6+...Mb/s, ale o ile prędkości 10/20Mb/s są sprzedawane po w miarę rozsądnej cenie, to do 2Mb/s są całkiem nie do przyjęcia (50-60zł z utrzymaniem linii to absolutny max. wartości dzisiaj tej usługi). TP-Orange zostanie ukarana za taką pazerność "magiczną ręką sprawiedliwości rynkowej" (część abonentów zrezygnuje na rzecz topowego LTE). :cfaniak:
jareq
Malko

Post autor: Malko »

Witam wszystkich. Posiadam LTE w Polsacie no i do tego Huawei E398. Nie stać mnie na oszczędzanie zatem chciałbym kupic najlepszy router kompatybilny z E398. Czy mozna zastapić E398 też czymś z górnej półki ? Wole zapłacic raz a dobrze. Dziękuje za pomoc.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Malko,
Czy mozna zastapić E398 też czymś z górnej półki ? Wole zapłacic raz a dobrze. Dziękuje za pomoc.
To poczekaj jeszcze ok. 6m-cy (tego sprzętu lawinowo będzie przybywać). ;)
jareq
bandi

Post autor: bandi »

Malko pisze:Witam wszystkich. Posiadam LTE w Polsacie no i do tego Huawei E398. Nie stać mnie na oszczędzanie zatem chciałbym kupic najlepszy router kompatybilny z E398. Czy mozna zastapić E398 też czymś z górnej półki ? Wole zapłacic raz a dobrze. Dziękuje za pomoc.
Z moich testów wynika, że tylko Dovado.
Mam na zbyciu Netgeara 3500 i aktywny HUB USB, który to zestaw miał zapewnić stabilność ale tylko miał.
Przy Dovado TINY mam ping 22-26 ms i transfery w obie strony po 35MB/s po wifi przy niesamowitej stabilności.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

bandi,
Przy Dovado TINY mam ping 22-26 ms i transfery w obie strony po 35MB/s po wifi przy niesamowitej stabilności.
Co do wydajności to Tiny najlepiej wypada (nawet nie czepiał bym się ceny tego sprzętu gdyby nie miniaturowe limity dla LTE-racjonalność takiego zastosowania widzę gdy do obecnych limitów dla LTE dołożymy 0 z tyłu). Co do stabilności to nie widziałem jeszcze wiarygodnego testu ze statusu pracy tego urządzenia (w ciągu 24h należało by ściągnąć chociaż 100GB, sprawdzić jak router trzyma połączenie w ramach jednej sesji-pod tym samym IP, stabilność transmisji danych...etc). Na dziś jego największym atutem jest tzw. "inteligentne USB"-router wykrywa zastoje, zwiechy i robi reboot zasilania na porcie, na dzisiejsze realia LTE sprzęt o tak wąskim zastosowaniu i jego ograniczeniach wynikających z limitów jest wart ok. 250zl. To jaki sprzęt ktoś kupuje to jego kasa i kaprys na finiszu. ;)
jareq
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Za 360zł kupi się Tiny na Niemieckim ebay z wysyłką do Polski.
ODPOWIEDZ