Antena do iplus LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ziom123098
Obserwowany

Antena do iplus LTE

Post autor: ziom123098 »

Witam zakupiłem internet w iplusie LTE (czekam dalej na aktywacje) najlepszym rozwiązaniem było by kupienie 2 anten , możecie mi pomóc jakie wybrać gdzie je położyć itd... , gdzie kupić (chodzi mi głównie o allegro) proszę o pomoc :) Mieszkam niedaleko miasta Gorlice .
December
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena do iplus LTE

Post autor: December »

Hej, mam dokładnie taką samą prośbę.
Testowałem LTE od nadajnika do mojego domu i TA DAM! Złapało mi na podwórku, potrzebuję jakieś anteny LTE aby utrzymać ten zasięg.

Doradźcie coś - cena w zasadzie nie gra roli - potrzebuję najlepszej. :)

Aha 1 pytanko, w Łowiczu (gdzie jest niby full LTE) miałem max prędkość 46 mb (bez anten) czyli jeżeli miałbym 2 anteny to miałbym prawie 100?

Obecnie mam znowu 3G, dzisiaj nie chciało mnie zalogować do LTE dlatego pilnie potrzebuję anteny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

December pisze:miałem max prędkość 46 mb (bez anten) czyli jeżeli miałbym 2 anteny to miałbym prawie 100?
Nie, miałbyś tyle ile wydoli sieć. Raz 46Mbps innym razem 20Mbps itp. prędkości nie są gwarantowane.
Nie pomagam na PW!
ziom123098
Obserwowany

A co z tymi antenami ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ziom123098 pisze:A co z tymi antenami
Panele z Cybertecha przykładowo http://www.cybertech.com.pl/k48,anteny- ... 00mhz.html
Nie pomagam na PW!
ziom123098
Obserwowany

Nadajnik LTE jest odemnie w odległości 2,5 km , antena sobie z tym poradzi ?? I jeszcze mam pytanie , mam balkon i tam chciałbym postawić tą antenę , tylko muszę w stronę nadajnika a zasłania mi mój dach domu , czy to nie będzie przeszkadzało ? Ta antena musi być na zewnątrz ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ziom123098 pisze:Nadajnik LTE jest odemnie w odległości 2,5 km , antena sobie z tym poradzi ?
Jeżeli masz zasięg LTE za oknem/na dachu/balkonie to antena pomoże.
ziom123098 pisze: Ta antena musi być na zewnątrz
Musi i najlepiej żeby nic jej nie przesłaniało.
Nie pomagam na PW!
hs
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hs »

Witam!
Mam do nadajnika LTE w Skawinie ok. 5 km. Czy jest jakakolwiek szansa na złapanie sygnału? Wg mapy plusa/polsatu jest tylko drobna plamka w mojej miejscowości (Krzęcin). Czy np. taka antena
http://www.cybertech.com.pl/p94,antena- ... fme-z.html
dała by radę? Mogłbym ją umieścić na kominie, niestety kilka metrów od domu znajdują się dość wysokie brzozy. Czy drzewa mogą skutecznie zakłocić sygnał LTE? Wewnątrz domu wykrywam HSPA, tester prędkośći w telefonie pokazał 3Mbit, tak jakby te drzewa nie stanowiły przeszkody dla technologii UMTS. Jak to jest w przypadku LTE?

z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ