Moim prowiderem jest Netia i pewnego dnia zaproponowali mi zmianę umowy (większa przepustowość i tym podobne)
Dostałem router firmowy
skonfigurowałem go na swoje "widzimisię" i tak po pół roku się <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>.
Więc dostałem drugi, który działał też tylko pół roku.
Zdenerwowany pojechałem do sklepu i kupiłem router Netgear wersję N150
I teraz mam problem, otóż kiedy próbuję go zainstalować na komputerze stacjonarnym, program z płytki dociera do momentu, kiedy mam podać "Nazwę logowania" (czyli chyba SSID) oraz hasło "Czyli pewnie to, którego używałem przy wcześniejszym routerze"
Wpisałem, czekam dobre 10 minut, żeby się dowiedzieć, że konfigurowanie routera nie powiodło się. Więc zacząłem kombinować :
1) Najpierw wpisałem w pasek adresu 198.162.0.1
-admin, password
- wchodzę do Wireless Setting i wypełniam pola tym, co nowy router ma "na nalepce na plecach"
- APPLY
I to nie dało skutku. . .
2) Zmieniłem tylko SSID na to z "nalepki"
- APPLY
To też nie dało skutku.
3) Znowu wypełniłem pola "Wireless Settings" na te z routera
- uruchomiłem Setup Wizard (na 198.162.0.1 dla Netgear)
- czekam koło 10 minut, kawa wystygła i znowu nic. . .
Jestem już w kropce. Myślicie, że powinienem zadzwonić do prowidera i z nim to obgadać? Może netia musi u siebie gdzieś ten nowy router zainstallować czy coś, naprawdę nie znam się na instalowaniu nowych routerów (gehenna), a chciałbym mieć ten internet bezprzewodowy, bo nie powiem, ale często zdarza się, że chciałbym z niego skorzystać np. na laptopie
Moi drodzy, jakieś sugestie?