Sierra Wireless AirCard 875 + IBM t22 + simdata

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
B?ajo
Początkujący użytkownik forum

Sierra Wireless AirCard 875 + IBM t22 + simdata

Post autor: B?ajo »

Witam na forum!

To moj pierwszy post.

We wtorek przyjdzie do mnie modem Sierra Wireless AirCard 875, ktory to ma smigac na simdacie.

Nigdy nie bawilem sie w "te klocki" dlatego prosze Was o pomoc jak to ustawic. No z tego co na forum przeczytalem to pierw instaluje sterowniki do modemu na lapie, potem karte sim do modemu i modem do kompa... no i co dalej ? :) Na lapie mam xp pro ang.

I druga sprawa... bede glownie wysylal dane przez FTP... wiec zalezy mi by z karty uciekalo mi za wyslane dane a nie za czas, a na stronie iplusa cos tam o CSD/HSCSD pisalo i ze wtedy za minute... jak to jest?

I trzecia sprawa... z iplusa bede glownie dane wysylal, jak maja sie predkosci UL do DL? Przez dwa DL podzielic czy jeszcze gorzej ?

Z gory thx za pomoc!
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Sierra Wireless AirCard 875 + IBM t22 + simdata

Post autor: Fanta »

Jeśli chodzi o konfigurację to naprawdę wszystko jest na forum, poszukaj w FAQ, to że masz anglika to chyba nie przeszkadza bo wszystko robisz analogicznie...

Co do spłaty za internet, to jak ustawisz numer połączenia *99***1# będziesz płacił za ilość danych, a nie za czas (3gr -> 100 KB).

Prędkości UL i DL będą zależne od technologi z jakiej korzystasz, sprawdź na mapce iPlusa co jest u Ciebie.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...AirCard 875 ma fabryczne ustawienia trzech polskich sieci - powinno śmigać po założeniu karty simdata. Kupując modem trzeba było zaznaczyć aby sprzedawca sprawdził i ewentualnie wprowadził dodatkowe ustawienia (zazwyczaj DNS-y). Mają doświadczenia dwóch kupionych na Allegro na prośbę otrzymywałem w pełni skonfigurowane modemiki...
...No i muszę podnieść na duchu - modemy sierry są rewelacyjne!! Na którymś z moich postów zamieściłem programiki do pobrania - modyfikują kartę tak że można dzwonić i odbierać połączenia za pomocą zestawu słuchawkowego Nokii micro jack 2.5. Standardowo ta opcja nie jest dostępna...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7506
...Reszta wiadomości - w postach...
B?ajo

Fanta pisze:Prędkości UL i DL będą zależne od technologi z jakiej korzystasz, sprawdź na mapce iPlusa co jest u Ciebie.
To wiem... ale na stronie pewnie podaja DL maksymalny a mi chodzi o UL... na infolini raz mi powiedzieli by przez 10 podzielic DL a raz, ze przez 2 no i nie wiem :)

384 kb/s bede miec w domu wiec 48KB/s DL maksymalnie... ciekawe ile UL.

http://allegro.pl/item200273679_sierra_ ... cmcia.html karte kupilem tutaj.... jako nowa wiec watpie by sprzedawca cos w niej grzebal.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja zauważyłem w tym opisie dwie różne rzeczy dotyczące :
Posiada 3-zakresową antenę GSM 2100, 1900, 850 Mhz,
i drugi zapis
Dodano 2007-06-02 19:08
Obsługuje wszystkie częstotliwości
(850/900/1800/1900/2100 MHz)
Ciekawe ile jest w tym prawdy.Ktoś tu na forum szukał sposobu na zmianę częstotliwości.Oby w tym przypadku tak nie było.
B?ajo

mar_kow thx za duze info.... jak mozesz napisz mi jak modem przyłącza sie miedzy 3g / gprs a umts? Dlugo to trwa? Sam wykrywa?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Przełączenie pomiędzy 3G i HSDPA to tylko mrugnięcie na pulpicie Watchera... Żadnego wahania odnośnie stabilności karty. Dodam że wgrałem nowy soft ze strony producenta i dodatek umieszczony w moim poście - voice tool... A tak poza tym to przepłaciłeś - ja kupiłem o 50 zł taniej a różnicy nie widać...
...Jeśli chodzi o prędkości uplink - trzeba przyjąć że to 1/4 download...
...I dodaje że faktycznie ma pełen zakres częstotliwości - dokładnie światowy. Wcześniej używałem wersji amerykańskiej 860 gdzie UMTS i HSDPA pracował na częstotliwości 1900 MHz - nasza 2100 MHz. Chłopaki poszli do przodu i efekt - naprawdę doskonały produkt AirCard 875!
...Sukcesywnie będę wstawiał info gdyż podróżuję często w różne strony Polski gdzie są różne warunki pracy - podzielę się doświadczeniami...
B?ajo

Przeplacilem ale mam gwarancje i fakture wiec sobie w koszty wrzuce i vat odlicze :)

Dzieki za info... wlasnie takie cos chcialem kupic by dzialalo wszedzie i w roznych technologiach. Bo w domu bede mial 3G ale w robocie na wioskach gprs lub edge max :)

W srode karta bedzie.... to pewnie Was pomecze jeszcze :)

Mysle nad jakas antenka wzmacniajaca sygnal na dach auta.

THX za pomoc!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Antenki są też dostępne na Allegro - zakupiłem nawet ale jeszcze nie miałem potrzeby używania... Podstawkajest z silnym magnesem bez problemu na dach auta się nadaje (9dB)...
B?ajo

mar_kow pisze:...Antenki są też dostępne na Allegro
Bys mogl jakiegos linka podeslac ? Taka do 100 PLN max... i nie za duzo bo auto i tak juz jak radio nadajnik wyglada :)
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Prozę bardzo :wink:
Klik1
Klik2
Dawno mnie tutaj nie było :)
B?ajo

THX! Jeszcze jedno pytanko? Czy ten modem ma wifi? Tzn czy bede mogl za jego pomaca logowac sie do hot spotow?
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Maciek »

Z tego co wyczytałem na stronie producenta: Klik to można ...
High speed wireless connectivity in more places than Wi-Fi, offering greater mobility
No chyba że się mylę :wink:
Dawno mnie tutaj nie było :)
B?ajo

Czytanie ze zrozumieniem sie klania :) Z tego wynika, ze nie ma... no trudno...
B?ajo

Witam ponownie :)

Karta jest juz w lapie... pierw zainstalowalem soft od sierry i podlaczylem modem.

Okienko do laczenia wyglada tak:

Obrazek

nie wiem czy dobrze skonfigurowałem:

Obrazek

Tutaj servise type circual czy pocket?

Obrazek

no i tu jest duzo opcji.... w roznych zakladkach cos wskazane jest zmienic ?

Obrazek

No i druga sprawa ;) widzialem tutaj taki ladnych interwejs z klawiatura numeryczna do laczenia... 3g watcher chyba to sie nazywalo. Zalezy mi by mozna bylo np. z poziomu tego programu sprawdzac stan konta. Czy tez wyslac smsa. Sciagnolem soft plusa, ale jest tragiczny. A tego 3g watchera nie moge instalki <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>.

No i trzecia... jako, ze bede glownie laczyl sie z malych miejscowosci mysle o zakupie anteny ( http://allegro.pl/item205864558_antena_ ... w_24h.html ) czy ona cos daje? Zamocowana na dachu auta.

Z gory dzieki za porady!
Awatar użytkownika
Jaco

Kolego @mar_kow masz okazję się wykazać. :lol: Do tablicy. :wink:
B?ajo

:) oki poszukalem troche i znalazlem voice tool :) czy jak to sie zwie.

No i siedze na 3g watcher i wypas ;) tylko mam nadal pytanko co do tej w/w antenki.

BTW: Mialem w tym 3g watcher od razu skonfigurowanego plusa... dnsy sa automatycznie, zostawic tak ?
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli działa to zostaw.Co do tej anteny to różnie może być.Zwłaszcza że chcesz ją zamontować do dachu auta.Nikt na forum nie zagwarantuje działania anteny na 100%.
B?ajo

No moge tez gdzies na polu :) ale na dachu chyba bedzie zmasowana lepiej.
Awatar użytkownika
Jaco

Błajo pisze:No moge tez gdzies na polu :) ale na dachu chyba bedzie zmasowana lepiej.
Możesz i na polu :lol: ale z masowaniem będzie gorzej . :lol:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Widzę że chociaż jeden z użytkowników forum jest zadowolony... I potwierdza wyższość modemów Sierry. DNS-y można ustawiać jakie się chce pod warunkiem łączą z netem...
...Antenkę zakupiłem taką: http://www.allegro.pl/item203322622_air ... 9dbi_.html
i jestem zadowolony. Nie sądzę żeby miała zysk 9 dB ale sygnał polepsza i to najważniejsze... Można używać jadąc samochodem (pod warunkiem że nie prowadzi się samochodu w trakcie przeglądania netu... :D )...
B?ajo

Zadowolony jestem a czy jest lepszy od innych to nie wiem :P

Hmmm o tej antenie tez myslalem... napisz mi prosze czy np w terenie dzieki niej latwiej zlapac silniejszy sygnal? Czy to taki pic na wode... bo jak mi polepszyc szybkosc lacza o 5% to chyba nie warto :)

P.S: Jak masz jeszcze jakies uwagi/wskazowki/soft do tego modemu to prosze o cynk :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

... Aż tak dokładnie jej nie testowałem ale poza miastem z 3 kresek zasięgu GPRS potrafi wskoczyć 5... Nie miałem okazji sprawdzić EDGE i UMTS/HSDPA - na urlopie nie omieszkam - ewentualne uwagi zamieszczę na forum...
...Chociaż w zasadzie zastanawiam się w ogóle czy nie dać sobie spokoju z tym forum - zbyt dużo krytycyzmu dla pasjonatów...
B?ajo

Dzis w domu, w Gdyni zlapalem hsdpa na 3 kreski.. milo ;)

Od jutra ma byc oficjalnie w Gdyni :) JEEE !!!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...No to gratki!! :lol:
mak123

Post autor: mak123 »

Ja posiadam Aircard 875 i jestem zadowolony. Co prawda to mój pierwszy modem PCMCIA więc nie mam porównania ale działa bez zarzutu. W ciągu około miesiąca użytkowania kilka razy zerwało połączenie ale ogólnie rzecz biorąc przy dwóch kreskach na pięć możliwych nie jest źle. Dodatkowo w Krakowie ma HSDPA i czasami transfer DL dochodzi do 1,7Mb/s
Awatar użytkownika
Jaco

mak123 pisze:Ja posiadam Aircard 875 i jestem zadowolony
Kolego @mak123 znamy już dość dobrze ten modem i nie musisz się nim chwalić w każdym wątku dotyczącym tego modemu.Jeśli nadal to będziesz robił będę usuwał zbędne posty.
Mamy wątek gdzie możesz sobie go chwalić ile chcesz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40008#40008
mak123

Post autor: mak123 »

Jaco pisze:
mak123 pisze:Ja posiadam Aircard 875 i jestem zadowolony
Kolego @mak123 znamy już dość dobrze ten modem i nie musisz się nim chwalić w każdym wątku dotyczącym tego modemu.Jeśli nadal to będziesz robił będę usuwał zbędne posty.
Mamy wątek gdzie możesz sobie go chwalić ile chcesz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40008#40008
Chciałem napisać tylko swoją opinię na temat tego sprzętu. Ponieważ znalazłem dwa wątki jego dotyczące więc wpisałem opinie w obydwu. Dla mnie osobiście ważnym było aby upewnić się przed zakupem sprzętu, że modem jest w porządku i jest wart polecenia i to nie tylko z jednego źródła :) Nie było oim zamiaram pisanie żadnych peanów, sprzęt to po poprostu sprzęt działa poprawnie lub nie. Napisałem, że jest OK i na tym koniec. Jeżeli zostało to odczytane jako peany na temat tego modemu to przepraszam
ODPOWIEDZ