Router WiFi z obsługą modemów 3G i zdalnym zarządzaniem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krystek
Początkujący użytkownik forum

Router WiFi z obsługą modemów 3G i zdalnym zarządzaniem

Post autor: Krystek »

W pewnym miejscu, do którego na co dzień (z racji odległości) nie będę miał dostępu chcę zainstalować router bezprzewodowy podłączany bezpośrednio do modemu ADSL ze stałym i publicznym IP. Router ten ma mieć możliwość obsługi zapasowego połączenia (w przypadku braku podłączenia do Internetu z głównego łącza) po sieci komórkowej z modemu 3G wpiętego w port USB. Ze względu na to, co opisałem powyżej zależy mi na możliwości zarządzania takim routerem z sieci WAN, z zewnątrz - z Internetu. Mój domowy router NETGEAR WNR3500L na standardowym firmware pozwala w panelu zarządzania przez przeglądarkę włączyć opcję dostępu do niego przez publiczny adres IP i wybrać port, na którym można się z nim przeglądarką połączyć. Szukam więc routera z taką funkcją, z obsługą modemów 3G.

Natrafiłem na taką oto listę routerów i zacząłem przeglądać specyfikacje i instrukcje obsługi na stronach producentów. Sęk w tym, że nie wszyscy producenci na swoich stronach produktów zamieszczają szczegółowe instrukcje obsługi i opisy, dlatego zdecydowałem się zapytać tutaj.

Już byłem nawet zdecydowany na router OvisLink AirLive Air3GII, lecz mój zapał szybko ostygł po przejrzeniu manuala do niego. Jest w nim oczywiście opcja do zdalnego zarządzania z poziomu przeglądarki, ale tylko z sieci LAN. Czy jesteście w stanie coś polecić, taki router z obsługą 3G, który dałby się zdalnie zarządzać?

Zastanawiam się też, czy w tych routerach z obsługą modemów USB 3G zarządzanych tylko z LAN (np. Intellinet 300N 3G UMTS/HSDPA, czy też wspomniany OvisLink Air3GII) zadziałałaby proteza zdalnego dostępu od strony Internetu (WAN) w postaci dodania adresu routera z sieci lokalnej do strefy zmilitaryzowanej DMZ, by wystawić go na świat?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router WiFi z obsługą modemów 3G i zdalnym zarządzaniem

Post autor: krystianb »

Pierwszy problem to zablokowanie portów wchodzących przez operatorów gsm. Za dostęp z zewnątrz trzeba zwykle dodatkowo dopłacać i jest to usługa tylko do abonamentu, czasem dostępna tylko w taryfach firmowych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Krystek

Routery ze zdalnym zarządzaniem z sieci WAN

Owszem, ale także w Polsce są oferty operatorów komórkowych, którzy za dodatkową opłatą udostępniają publiczne IP z przekierowaniem portów. Poza tym - jak wspomniałem - połączenie komórkowe do routera ma być jedynie backupem stałego łącza WAN i generalnie zależy mi, żeby znaleźć router ze zdalnym zarządzaniem, który modemy podłączane przez USB obsługuje. A tych - jak widać - jak na lekarstwo. Może ktoś coś wie, zna, używa. No i nie wiem, czy rozwiązanie z ustawieniem IP routera jako maszyny w strefie zdemilitaryzowanej DMZ zadziałałoby. Liczę, że ktoś mądrzejszy odpowie, dlatego pytam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

RB751U-2HnD lub RB751G-2HnD jeśli potrzebujesz Gbit.

A jak chcesz taniej i mniej pewnie to któryś z TP-Linków typu 3420/1043ND i OpenWRT.

Zresztą nie przypominam sobie, żebym znał router bez możliwości zarządzania od strony WANu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jo_gurt pisze:Zresztą nie przypominam sobie, żebym znał router bez możliwości zarządzania od strony WANu.
Kazdy na ktorym mozesz postwic SSH.

Ale jesli fall-back ma byc po GSM/UMTS ja bym inwestowal w cos, co samodzielnie otworzy tunel (Open)VPN.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt,
RB751U-2HnD lub RB751G-2HnD jeśli potrzebujesz Gbit.
Zastosowanie tych produktów jest b.dobrym rozwiązaniem przy przeniesieniu punktu zasilania przez sieć LAN urządzenia (zwłaszcza dla tych którzy walczą o każdy dB sygnału, daję możliwość montażu tuż przy antenie) i pod tym względem jest pewne.
A jak chcesz taniej i mniej pewnie to któryś z TP-Linków typu 3420/1043ND i OpenWRT.
Open-Wrt pracuje dziś b.dobrze na tych urządzeniach i nie można mówić że jest mniej pewne-MR3420 z Gargoyle by obsy osobiście testowałem przy takim dostępie zdalnym przez 4 m-ce (bez lokalnego wglądu do urządzenia) i pracował bezbłędnie. Teraz również z takiej opcji korzystam na iPlusie z tym że mam wgląd do urządzenia-przez LAN ale nie mam z nim problemów a router mam już 1,5roku. Z nowych ciekawszych produktów-MR3020 (z tym że mamy tu tylko jeden LAN/WAN+WiFi). ;)
jareq
Krystek

Zdalne zarządzanie routerami z Internetu

Dziękuję za wskazówki. A pytam o to sterowanie routerem z Internetu nie bez powodu, ponieważ gdy przeglądałem instrukcje obsługi routerów z listy, choćby i tego Intellinet 300N 3G to w instrukcji napisane jest: "This router does not allow management access from the Internet to prevent possible security risks (as when a too-simple password is used or when the default password isn’t changed). However, you can still management this router from a specific IP address by enabling the Remote Management function. Input the IP address of the remote host for which you want to initiate management access." Czyli muszę podać adres IP, z którego będę próbował się zalogować przez przeglądarkę na router?

Instrukcja routera TP Link TL-MR3420 podaje: "Remote Management IP Address - This is the current address you will use when accessing your Router from the Internet. This function is disabled when the IP address is set to the default value of 0.0.0.0. To enable this function change 0.0.0.0 to a valid IP address. If set to 255.255.255.255, then all the hosts can access the Router from internet."

W instrukcji routera OvisLink AirLive Air3GII jest jeszcze inaczej: "In general, only Intranet user can browse the built-in web pages to perform administration task. This feature enables you to perform administration task from remote host. If this feature is enabled, only the specified IP address can perform remote administration. If the specified IP address is 0.0.0.0, any host can connect with this product to perform administration task. You can use subnet mask bits "/nn" notation to specified a group of trusted IP addresses for example, "10.1.2.0/24"."

Po prostu nie chcę kupić czego, co się potem okaże, że nie działa. A że nie kupuję dla siebie, a dla kogoś, u kogo to urządzenie będzie pracowało i kto za ten zakup zapłaci, więc moje obawy nie są bezpodstawne.

Sam mam router NETGEAR WNR3500L v1 ze standardowym firmware i w nim włączanie zdalnego zarządzania wygląda tak

[center]Obrazek[/center]

Gdy się zaznaczy pole włączania zdalnego zarządzania to w miejsce adresu IP 0.0.0.0 wskakuje publiczny adres IP przydzielony przez operatora (na screenie tego nie ma, bo na razie mam podłączony router Netia Spot do testowania z telewizją IPTV od Netii i zrzut ekranu robiłem podłączając router NETGEAR do innego komputera).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Krystek, czyli jak widzisz w każdym z nich da się zarządzać "z zewnątrz". Zasada działania jest dokładnie taka sama, tylko sposób zapisu się nieznacznie różni.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Krystek, wiekszosc routerow ma zablokowane zarzadzanie "z zewnatrz". Trik polega zawsze na otwarciu tunelu SSH albo VPN - wtedy twoj komp znajduje sie "wewnatrz" sieci i mozesz normalnie zarzadzac.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze: Trik polega zawsze na otwarciu tunelu SSH albo VPN - wtedy twoj komp znajduje sie "wewnatrz" sieci i mozesz normalnie zarzadzac.
Albo zwykłe otworzenie portów na odpowiednim interfejsie. Ani SSH ani VPN nie potrzebny.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ty tak na serio?

Przekierowanie interface WEB na port 80 dostepny z zewnatrz?

Ps. Nie mowie ze sie nie da, ale IMHO nikt o zdrowych zmyslach nie osmielil by sie czegos takiego zrobic.
Nie pomagam na PW.
Krystek

Uspokojony

Jo_gurt: czuję się zatem uspokojony. Ale zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zapytać, niż potem pluć sobie w brodę. Najwyżej ktoś mądrzejszy weryfikuje moje wątpliwości (na co liczyłem zamieszczając tutaj posty).

key: owszem, ale te konsumenckie routery do użytku domowego z reguły nie mają SSH a pakiety VPN jedynie przepuszczają. Nadal jednak nie mam pojęcia, czy trik z dodaniem IP routera z sieci lokalnej do DMZ spowoduje wystawienie go na świat i dostęp zewnątrz (zakładając wersję negatywną, że nie da się połączyć z Internetu do routera bezpośrednio wpisując publiczny adres IP WAN), albo jak napisał Jo_gurt przekierowanie portów z zewnątrz pod wewnętrzne IP routera.

A co do samych routerów, modeli to robię sobie listę tych, które ewentualnie wchodzą w grę przy zakupie. Na któryś z nich się pewnie zdecyduję. Oprócz routera OvisLink AirLive Air3GII do tej gry dołączyły Sapido RB-1830, RB-1842, RB-1733.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Ty tak na serio?

Przekierowanie interface WEB na port 80 dostepny z zewnatrz?
99% pudełek SOHO. Patrz wyżej te co opisał Krystek. Tylko dlatego tak usilnie wciskają źródłowe adresy, żeby miało jakieś znamiona bezpieczeństwa.
A te serwerki WWW są na tyle prymitywne, że wcale nie są dziurawe.
Np. THTTPD jest bardzo bezpieczny.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Krystek pisze:ale te konsumenckie routery do użytku domowego z reguły nie mają SSH a pakiety VPN jedynie przepuszczają.
Spojrz na alternatywne oprogramowanie do konsumentskich routerow.
Krystek pisze:czy trik z dodaniem IP routera z sieci lokalnej do DMZ spowoduje wystawienie go na świat
Nie powinien.
Jo_gurt pisze:A te serwerki WWW są na tyle prymitywne, że wcale nie są dziurawe.
Serwer HTTP nie, ale haselko uzytkownika juz bardziej. Wiekszosc tanich routerow nie pozwala nawet na zmiane nazwy uzytkownika ani nie blokuje dostepu z IP po paru probach logowania - swietna piaskownica dla script kiddies.
Nie pomagam na PW.
Krystek

key pisze:Spojrz na alternatywne oprogramowanie do konsumentskich routerow.
Wiem i znam: DD-WRT, Tomato czy OpenWrt. Tyle, że w obecnej sytuacji nie mam czasu, ani ochoty bawić się w hackowanie sprzętu. Potrzebuję rozwiązań działających prosto z pudełka. Chcę skonfigurować sieć na routerze i o nim zapomnieć, logując się jedynie od czasu do czasu, by sprawdzić czy wszystko gra. Dodam, że do swojego NETGEAR-a WNR3500L loguję się może z raz na miesiąc, a raz na 3 miesiące odłączam go z prądu na kwadrans, by zrobić flush pamięci. Nie potrzebuję w nim grzebać. On po prostu ma działać i nie musi mieć miliona opcji. W tym przypadku jedyna różnica do mojego routera, który znam, to potrzeba zapewnienia backupu łącza WAN po sieci 3G.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-02, 12:54 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-02, 11:53 przez Krystek, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Krystek pisze:bawić się w hackowanie sprzętu
Jakie hackowanie sprzetu? Nie musisz nic hackowac, wgrywasz soft na tej samej zasadzie jak wgranie update oryginalu, konfigurujesz jak oryginal - dziala.
Krystek pisze: a raz na 3 miesiące odłączam go z prądu na kwadrans, by zrobić flush pamięci. .... On po prostu ma działać
Nie wiem co to "flush" i nie wiem po co na kwadrans, ale jak musisz cos wylaczac z pradu, to to nie dziala. Na dzialajacym sprzecie uptime rzedu miesiecy a nawet lat jest normalny.
Nie pomagam na PW.
Krystek

key pisze:Jakie hackowanie sprzetu? Nie musisz nic hackowac, wgrywasz soft na tej samej zasadzie jak wgranie update oryginalu, konfigurujesz jak oryginal - dziala.
Tylko zapomniałeś dodać, że tyczy się to wybranych modeli, wybranych producentów. Nie do wszystkich routerów da się prosto wgrać alternatywne oprogramowanie. U siebie w domu mogę się bawić, ale gdy robię to dla kogoś to nie mam ochoty później zachodzić w głowę, gdy coś będzie nie działało jak powinno. A tak oddaję router do reklamacji i mi to wisi.
key pisze:Nie wiem co to "flush" i nie wiem po co na kwadrans, ale jak musisz cos wylaczac z pradu, to to nie dziala. Na dzialajacym sprzecie uptime rzedu miesiecy a nawet lat jest normalny.
Czyszczenie pamięci ze zgromadzonych sesji nawiązanych połączeń. No i po to, żeby chwilę sobie odpoczął. Na szczęście (odpukać) mój router jet stabilny i robię ten zabieg tylko profilaktycznie, co 3 miesiące (czasem rzadziej), chociaż wcale nie muszę. Po prostu działa jak powinien. Nie to co Netia Spot, który czasem trzeba resetować codziennie, bo się muli i zatyka (np. rozłącza co 10 minut, 30 minut, albo losowo - odłączenie od prądu i ponowne włączenie pomaga, ale nigdy nie ma pewności, że za 5 czy 10 minut problem znów się w nim nie pojawi). Nie wierzę, że nie czytałeś na forum i forach o ludziach narzekających na zacinające się routery albo na niestabilne oprogramowanie (alternatywne). Nawet routerom brzegowym, o ogromnej przepustowości, mającym pracować miesiącami (czy nawet latami) zdarza się zawiesić albo zepsuć.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-02, 12:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-02, 11:55 przez Krystek, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Krystek pisze:Czyszczenie pamięci ze zgromadzonych sesji nawiązanych połączeń.
Czyli kombinatoryka wiejska dla niestabilnego sprzetu.
Krystek pisze:No i po to, żeby chwilę sobie odpoczął.
Dobry zart :rotfl:
Nie pomagam na PW.
Krystek

key pisze:Czyli kombinatoryka wiejska dla niestabilnego sprzetu.
Już pisałem, ze robię to, chociaż nie muszę. Sprzęt jest stabilny na standardowym sofcie. Alternatywny - niekoniecznie. Ale co ja mam przekonywać nieprzekonanego. Kombinatoryka jest zatem taka sama jak wmawianie, że script kiddies włamią się na router przez przekierowany port WWW serwera.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-02, 12:56 ]
Ostatnio zmieniony 2012-06-02, 11:55 przez Krystek, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Akurat to jest brutalna rzeczywistosc w epoce dzieci neo.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Krystek,
Wiem i znam: DD-WRT, Tomato czy OpenWrt. Tyle, że w obecnej sytuacji nie mam czasu, ani ochoty bawić się w hackowanie sprzętu. Potrzebuję rozwiązań działających prosto z pudełka. Chcę skonfigurować sieć na routerze i o nim zapomnieć, logując się jedynie od czasu do czasu, by sprawdzić czy wszystko gra.
Guzik znasz alternatywne firmware-gdyby było inaczej to wiedział byś to że z funkcji backupu łącza mógłbyś skorzystać na ww 3500L instalując w nim Tomato DUAL-WAN. A co do fabrycznego firmware w Netgear 3500L to jest po prostu "cienki" (zresztą producent sam liczy na społeczność opensource i daje gwarancję nawet na nieudane upgrade oprogramowania). ;)
jareq
Krystek

jarek999 pisze: Guzik znasz alternatywne firmware-gdyby było inaczej to wiedział byś to że z funkcji backupu łącza mógłbyś skorzystać na ww 3500L instalując w nim Tomato DUAL-WAN. A co do fabrycznego firmware w Netgear 3500L to jest po prostu "cienki" (zresztą producent sam liczy na społeczność opensource i daje gwarancję nawet na nieudane upgrade oprogramowania). ;)
Nie sądź innych po sobie. Czy gdziekolwiek napisałem, że chcę ten backup z modemu 3G na swoim routerze? Pytałem o istniejące routery z fabrycznie taką funkcją. To, że alternatywne oprogramowanie wspiera takie funkcje wiem, ale to nie znaczy, że mam czas i ochotę się bawić w modowanie sprzętu. W moim domowym nie jest mi to potrzebne, bo stoi zamknięty w pawlaczu nad drzwiami i zaglądam do niego raz na kilka miesięcy. Tak trudno pojąć, że niektórym wystarczają opcje te, które są fabrycznie, w oryginalnym firmware? Nie potrzebuję więcej. Nie ściągam Torrentów, nie gram w gry online, nie oglądam telewizji z Internetu, nie podłączam nośników pamięci do niego. Co z tego, że alternatywny soft oferuje o wiele więcej funkcji jak i tak nie będę z nich korzystał? Jeśli będę potrzebował funkcji istniejących w alternatywnym oprogramowaniu to wtedy się za takim rozejrzę. A teraz po prostu chcę kupić odpowiedni router. I tyle. Nie potrzebuję prędkości N-draft po WiFi, dual bandu i paru innych cudów-wianków. Kupuję do pewnej firmy do podziału łącza na kilka komputerów. I nie ja za niego będę płacił tylko właściciel firmy. Tak samo on będzie płacił za backup po GSM-ie. Mnie to niepotrzebne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Przychodzisz, pytasz i kazda uzyskana odpowiedz krytykujesz, bo ty i tak wiesz lepiej. Idz trolowac do wlasnej piaskownicy.
Nie pomagam na PW.
Krystek

Właśnie miałem napisać, że dyskusja zmieniła kurs i zasadniczo odbiegła od zadanego przeze mnie pytania w stronę dyskusji na temat routery firmowe vs oprogramowanie alternatywne. Przychodzę i pytam bo od tego jest forum - od wymiany doświadczeń, by dowiedzieć się czegoś, czego się nie wie albo upewnić, bądź zweryfikować posiadaną przez siebie widzę. Nie ja zmieniłem temat i zacząłem wycieczki osobiste. Nie ja udowadniam komuś, że wiem co jest dla niego najlepsze w danej sytuacji, bez znajomości realiów. Jeśli posiadanie własnego zdania = trollowanie to tym bardziej mi przykro. Nie zamierzam brać udziału w dyskusji, w której emocje wypowiedzi biorą górę nad ich rzeczowością, bo nie chcę czytać, że chyba jestem niespełna rozumu skoro nie mam zamiaru instalować routera z alternatywnym softem tylko jakieś sklepowe badziewie (a przecież nie o to pytałem; może powinienem prosić o zmianę tematu na "Firmowe routery..."). A za wszystkie dotychczasowe porady przedstawione w tym temacie serdecznie dziękuję.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Krystek,
Nie zamierzam brać udziału w dyskusji, w której emocje wypowiedzi biorą górę nad ich rzeczowością, bo nie chcę czytać, że chyba jestem niespełna rozumu skoro nie mam zamiaru instalować routera z alternatywnym softem tylko jakieś sklepowe badziewie (a przecież nie o to pytałem; może powinienem prosić o zmianę tematu na "Firmowe routery...").
Nie jest moją intencją aby obrażać na forum kogokolwiek. Z postów które pisałeś jest widoczne że nie zagłębiałeś się zbytnio w funkcjonowanie fabrycznych i alternatywnych firmware w sprzęcie do użytku domowego
Na szczęście (odpukać) mój router jet stabilny i robię ten zabieg tylko profilaktycznie, co 3 miesiące (czasem rzadziej), chociaż wcale nie muszę. Po prostu działa jak powinien. Nie to co Netia Spot, który czasem trzeba resetować codziennie, bo się muli i zatyka (np. rozłącza co 10 minut, 30 minut, albo losowo - odłączenie od prądu i ponowne włączenie pomaga, ale nigdy nie ma pewności, że za 5 czy 10 minut problem znów się w nim nie pojawi).
Na Tomato niektórzy użytkownicy mają status bezawaryjnej pracy ponad 6-mcy (zależy to głównie od dostawcy energii-kiedy robi przerwy lub ma awarie). Chcesz gotowca proszę bardzo: http://www.draytek.sklep.pl/DrayTek-Vig ... 13847.html ;)
jareq
ODPOWIEDZ