Co jest z tymi pingami!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Co jest z tymi pingami!

Post autor: wikara »

Witam!
Mam taki problem!
Mam neta radiowego z dynamicznym IP jaka prędkość tego nie wiem,
mój admin powiedział mi że nikt nie wie jaką będzie miał prędkość w danej chwili,moja antena to drid26t i router planexa na200mW +skrętka 20m do pc,karta sieciowa realtek rtl8139tl.

Ale do czego zmierzam mianowicie moje pingi są różne tzn jak mierze ping między anteną moją a anteną z której ściągam sygnał mam małe pingi?

http://img57.imageshack.us/img57/2219/godz1902ww1.jpg

A jak sprawdze komendą ping -n 1000 www.interia.pl
no to jest masakra pingi kosmiczne!
http://img83.imageshack.us/img83/3466/d ... ngijp4.jpg

Chcę dodać że moje pingi w nocy są bardzo dobre między moją anteną a tą z której ściągam nie więcej niż 5ms a -n 1000 www.interia.pl tutaj za dużo się nie zmienia ale w nocy jak wchodzę na jakąś stronke nie więcej niz do 2s a w dzień nawet do 1min.
A prędkość moja w nocy to nawet w porywach do 3mega czyli 350kb/s i nie spada?np wczoraj przez całą noć sciągłem 9Gb od 1.20 do 9.40 rano.
I wtedy stronki się błyskawicznie otwierają ale czemu w nocy tak jest a nie w dzień.
W dzień mam słabe pingi i transfer bardzo mały nawet czasami do 10kb/s
no zdaża sie że i wdzień mam transfer do 120 150kb/s ale niezadługo po 10minut góra a pużniej spoada i przykładowo po 2h znowu wzrasta!

Panowie jesli ktoś mnie zrozumiał dziękuje za wyrozumiałość,jesli nie to inaczej nie umiem!
Proszę o jaką kolwiek odpowiedż jeśli coś pominąłem to postaram się dopisać!
Awatar użytkownika
wikara

Re: Co jest z tymi pingami!

No naprawde jestem pod wrażeniem nikt mi nie umie pomóc!

To chociaż powiedżcie dlaczego mi więcej wysyła a nawet bardzo dużo a mało pobiera pakietów dlaczego tak jest,przez to nie moge wchodzić na stronki normalnie...
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

wikara1 pisze: To chociaż powiedżcie dlaczego mi więcej wysyła a nawet bardzo dużo a mało pobiera pakietów dlaczego tak jest,przez to nie moge wchodzić na stronki normalnie...
1.Jeżeli masz włączonego P2P, to ktoś od Ciebie zasysa.
2. Siedzi Ci jakiś wirus w kompie i dusi.
Jeżeli chodzi o pingi, są gorsze niż w GPRS. Pogadaj z adminem.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
wikara

Mam jeszcze takie pytanie!
Jestem w sieci radiowej,jeśli sprawdze w konfiguracji routera jaki mam sygnał to jeszcze oprócz mojego sygnału wyszukuje mi masa innych MACadresów i SSID i na pierwszej mojej pozycji jest SSID który mnie interesuje bo ma najwięcej linku i sygnału.
Chciałbym się dowiedzieć gdzie ta antena dokładnie się znajduje jak to sprawdzić i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> można(jakaś ulica nr domu),bo chciałem się przeżucić na niego ISP!

Za każdą odpowiedż dziękuje i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

wikara1 pisze: masa innych MACadresów i SSID
No i masz odpowiedź :!: Jeżeli jest zbyt wielu nadawców, to się wzajemnie zagłuszają. Polecam lekturę KLIK zwróć uwagę, co tam pisze o kanałach i polaryzacji.
Jak odnaleźć interesującego Ciebie ISP albo po SSID + google. Druga możliwość – oczami. Skoro antena u Ciebie najlepiej odbiera tego nadawcę to najprawdopodobniej jest na niego skierowana. Więc idź w tamtym kierunku i szukaj anteny nadawczej, nie może być przecież zbyt daleko.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
wikara

Dziękuje za odpowiedż!

Tylko nadmienie że wzrokowo jeśli nawet ta antena jest blisko to i tak nie jestem wstanie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> jej bo przypuszczam że najbliżej to będzie około 3km w dużej miejscowośći więc będzie problem!
mam antene grida26t i ta antena dużo potrafi!

a czy warto kupić tą karte sieciową,polepszy mi się internet lub przepustowość lub cokolwiek będzie stabilniejsze!
Bo mam zwykłą karte realteka8139tl

http://subasta.pl/item-23483_en9270tx64 ... _mbps.html
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Karta raczej nic nie da. Wydaje mi się, że ta antena jest stanowczo za mocna jak na 3 km. To ona może ona być przyczyną problemów. Dobieranie za mocnych anten, to jeden z podstawowych błędów w sieciach wi-fi. Taka antena po prostu tłumi nadajnik.
Dostałeś ją od providera czy sam kupiłeś :?:
Do poczytania KLIK
Latka lecą...
Awatar użytkownika
wikara

No nie przepuszczałem że może być coś z anteną że za mocna!
Ale przecież na poprzednim providerze wszystko chodziło jak należy i stronki i transfer był ok?
Antene mi polecił poprzedni isp mówi na tak większą odległość lepiej kupić lepszą antene ,więc kupiłem i działało ,na tym providerze też działa tak jak należy ale wnocy pingi i stronki chodzą jak talala,jak się zrobi dzien to już klęska nic niechodzi?
Awatar użytkownika
wikara

A możecie mi powiedzieć dlaczego jak pinguje np:
ping -n 1000 onet.pl
ping -n 1000 interia.pl
to mam tak duże pingi że to aż nie chce się wieżyć.
Od czego to zależy co to oznacza że na stronki jak pinguje to są tak duże w dzień około 1500ms a w nocy około z zżędu 15ms

pozdrawiam
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Te dzienne dolegliwości są w każdy dzień czy tylko w dni robocze :?: . Trwają cały dzień czy tylko w określonych godzinach :?: .
Latka lecą...
Awatar użytkownika
wikara

Te dolegliwości są w każdy dzień i weekendy,
trwają od rana do wieczora dopiero w nocy się jak rozrusza to aż komp mi siada tak szybko mi się otwierają stronki :)
i w nocy w każdy dzień mam bardzo małe pingi z żedu 15ms a nawet w porywach 3ms(JAK PINGUJE DO ADMINA 192.168.1.1)

-jeśli ping -n 1000 onet.pl puszcze czy to w nocy czy w dzień to i tak mam zawsze duże ,ale w nocy net chodzi wyśmienicie przy dużych pingach ONET>około600ms

NP: godzina 1.40 transfer się utrzymuje między 280Kb/s do 9.00 rano i powoli spada do nawet BAJTOW i już nie wzrasta!

Za to w dzień to już jest przesada tak duże pingi,ale przepraszam są porywy w dzień że stronki się szybko otwierają ale to chwilowe np dobrze działa o godz 15.00 a o 17.20 już kaszana przez 2godz a potem znowu żenada!
Zadko mi się zda ża że w dzień chodzi dobrze,a jeżeli już w dzień chodzi dobrze i stronki się otwierają git to transfer download mam około nie więcej niż5Kb/s
w nocy w porywach dochodzi do 320Kb/s download!

PS:
PANIE sardo nunspa
widze że tylko pan mi może pomuc bynajmniej się stara,za co w ramach podziękowania stawiam BROWKA:D :D :D
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

wikara1 pisze:Te dolegliwości są w każdy dzień i weekendy,
trwają od rana do wieczora dopiero w nocy się jak rozrusza to aż komp mi siada tak szybko mi się otwierają stronki :)
Zakładając, że łącze jest dobre, to coś obciąża neta w samej sieci.
Tak się zastanawiałem, co może być wpięte do sieci operatora, który udostępnia Ci internet i eureka. Kawiarenka internetowa. Rozważałem różne możliwości i kawiarenka internetowa pasuje idealnie. Jeszcze dwa lata temu byłem internetowym żebrakiem :cry: i tułałem się po takich kawiarenkach. Schemat jest taki: o 8-9 otwierają przychodzi dzieciarnia rżnie w Tibie i CS. Oczywiście zamiast do szkoły przychodzą do kawiarenki, rżną cały dzień jedni odchodzą drudzy przychodzą i tak do wieczora. Byłem nie dawno w kawiarence -tej mojej, co to w niej żebrałem neta -i o dziwo, pomimo tego, że Internet domach bardzo się upowszechnił, dzieciarnia dalej tam przesiaduje i rżnie w Tibie i CS. Taka kawiarenka może być otwarta przez cały tydzień.
wikara1 pisze:PANIE sardo nunspa
:lol: Jaki ja tam pan, nawet kułakiem nie jestem, ot zwykły małoroly chudoparobek :lol: :lol: :lol:
Jesteśmy tu na TY albo na Koledzy.
Latka lecą...
ODPOWIEDZ