BTS mi się zmienił :(
Moderator: Moderatorzy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: BTS mi się zmienił :(
SwissQal Optimizer Lite. Jest za darmo ale działa tylko z kilkoma wybranymi modemami, m.in. Sierra 307 i Huawei 398.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Patryk, 
Pozwolę sobie na odmienne zdanie (może to kwestia odległości od stacji z którą się łącze a pozostałymi ok.2km/ok. 1km).Fizycznie niemożliwe jest wymuszenie łączności z dalszą celą, to nie GSM.
O ten konkretnie szczegół: przy odseparowaniu modemu od sygnału z otoczenia, zależne jest to od parametrów sygnału jakie dostarcza antena na zewnątrz-oczywistą sprawą jest że antena musi być kierunkowa (panel chyba najbardziej skuteczny) a sygnał ze stacji musi dochodzić pod kątem większym niż 30*.Mój przykład: mam zasięg 3stacji( powiedzmy 1 i 3 w odległości około 1km usytuowane względem mnie o ok.95*, walczę o połączenie z nadajnikiem 2-umownie między 1&3, położonym względem nadajnika 1 o ok.65*, zmiana kąta anteny o 20* zmienia znacząco parametry sygnału, z nadajnikiem 1 mimo małego kąta względem 2 na moją korzyść idzie jego obciążenie-znajduje się w środku osiedla wieżowców). Efekt dzięki antenie zewnętrznej osiągnąłem, w tej chwili tydzień mam aktywną sesję-z ciągłym linkiem HSPA+(router wymusza na modemie ciągłą aktywność pingując hosta w sieci, ale jak korzystałem z opcji modem +antena zewnętrzna w dzień zrzucało mi do HSDPA, dopiero jak odseparowałem modem folią aluminiową, stosując również radiator do odprowadzania ciepła to HSPA+ mam 24h/24h). Z pewnością przy paśmie 900MHz jest o wiele większy problem (raz z dobraniem odpowiedniej anteny, dwa propagacja sygnału jest o wiele większa).Po prostu modem nie usłyszy tej dalszej stacji bo "zakłóci" ją sygnał ze stacji dużo bliższej, ani stacja dalsza nie usłyszy Twojego modemu bo jego sygnał zaginie wśród transmisji bliższych.

jareq
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
I właśnie z tym problemem postaram się zmierzyć tylko u mnie kąt wynosi kilkanaście stopnijarek999 pisze:Z pewnością przy paśmie 900MHz jest o wiele większy problem