T-mobile, antena zewnętrzna.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
T-mobile, antena zewnętrzna.
Witam! Jeżeli temat się powtarza, to przepraszam, szukałem, nie znalazłem.
Otóż: Mam Orange Freedom pro, ale chcę zmienić i myślałem na T-mobile (Blueconnect z modemem Huawei E353).
Z mapy wychodzi, że mój dom znajduje się w zasięgu GSM/EDGE, a +/- 1,5km ode mnie jest już strefa, w której jest UMTS/HSDPA. Czy jeżeli do modemu Huawei E353 podłączę antenę zewnętrzną to jest możliwość złapania tego UMTS/HSDPA?
W okolicy lasy i pola na przemian, teren płaski.
Otóż: Mam Orange Freedom pro, ale chcę zmienić i myślałem na T-mobile (Blueconnect z modemem Huawei E353).
Z mapy wychodzi, że mój dom znajduje się w zasięgu GSM/EDGE, a +/- 1,5km ode mnie jest już strefa, w której jest UMTS/HSDPA. Czy jeżeli do modemu Huawei E353 podłączę antenę zewnętrzną to jest możliwość złapania tego UMTS/HSDPA?
W okolicy lasy i pola na przemian, teren płaski.
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: T-mobile, antena zewnętrzna.
Szklanej kuli my tu nie mamy. Możesz spróbować , ale nikt ci nie gwarantuje że będzie działać.
-
- Użytkownik forum
Pytam, bo nie mam zielonego pojęcia, czy taka antena pozwoli uchwycić zasięg, który jest 250m dalej, czy 40km.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kupić antenę panelową, połączyć jak najkrótszym kablem z modemem, wycelować w najbliższy nadajnik i zobaczyć. Jak się postarasz i zrobisz to bezinwazyjnie dla anteny to możesz ją ewentualnie zwrócić gdyby nie działało.
-
- Użytkownik forum
Ok, dziękuję.
-
- Mistrz bezprzewodowy
u mnie w plusie wg mapy zasięg UMTS 2100 kończy się 3,5 km od domu, z anteną panelową cybertecha, ale na wysokim maszcie i teren płaski, mam stabilny sygnał i transfer, ale czytałem tu juz o przypadkach, gdzie 500 m było problemem, zwłaszcza przy lesie, także tylko próba może odpowiedzieć na pytanie czy będzie sygnał
-
- Użytkownik forum
A jak to stestować?
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Potrzebny będzie telefon z 3g, włóż do niego kartę sim z T-mobile następnie wejdź najlepiej w te miejsce gdzie zamontował byś antenę i wymuś w telefonie w ustawieniach sieci tryb 3g i wykonaj połączenie 

-
- Użytkownik forum
To się nawet da zrobić! Ja mam telefon, tata/mama kartę, będzie git!