Antena do HUAWEI E372
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do HUAWEI E372
Jak w temacie: poszukuje jak najlepszej anteny do modemu.
Mam ww. modem z Orange i chciałbym sie łączyć z HSPA+DC bez problemów.
Obecnie mam podłączona antenę dookólną i występuje problem z zasięgiem/stabilnością sieci czyli raz mam w miare dobry zasięg (3/5 kresek, prędkość 8-9 Mbps) a czasem w ogóle nie ma albo przechodzi na WCDMA.
Mieszkam w Wiązownie niedaleko Warszawy na ul.Modrzewiowej i do najbliższego btsa Orange mam około 1,5 km, ale "po drodze" jest las.
Trochę sie juz tym interesowałem i znalazłem taką antenę:
http://www.cybertech.com.pl/p100,antena ... kabel.html
Co o niej sądzicie i czy coś pomoże?
Mam ww. modem z Orange i chciałbym sie łączyć z HSPA+DC bez problemów.
Obecnie mam podłączona antenę dookólną i występuje problem z zasięgiem/stabilnością sieci czyli raz mam w miare dobry zasięg (3/5 kresek, prędkość 8-9 Mbps) a czasem w ogóle nie ma albo przechodzi na WCDMA.
Mieszkam w Wiązownie niedaleko Warszawy na ul.Modrzewiowej i do najbliższego btsa Orange mam około 1,5 km, ale "po drodze" jest las.
Trochę sie juz tym interesowałem i znalazłem taką antenę:
http://www.cybertech.com.pl/p100,antena ... kabel.html
Co o niej sądzicie i czy coś pomoże?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Antena do HUAWEI E372
Modem automatycznie przechodzi do gołego UMTS w stanie bezczynności. W momencie rozpoczęcia transferu powinna "wskoczyć" wyższa technologia.Wojtulo pisze:przechodzi na WCDMA
Ta antena, którą podałeś to najlepszy wybór.
-
To norma w czasie bezczynności. Włącz pingowanie (np. na wp) i nie powinno zejść, o ile siła sygnału nie jest naprawdę fatalna.Wojtulo pisze:przechodzi na WCDMA
Antena dobra.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
-
Ale często mam taką sytuację, że HSPA+DC śmiga dość szybko - w Moblie Partner ok. 5-6Mb - a nagle bez przyczyny spada do zera przy tym samym zasięgu i jedyne co pomaga to wyjęcie i włożenie modemu z powrotem do komputera.Markadiusz pisze:To norma w czasie bezczynności
-
Takie objawy występują przy zbyt słabym sygnale/zanikaniu zasięgu .Wojtulo pisze:Ale często mam taką sytuację, że HSPA+DC śmiga dość szybko - w Moblie Partner ok. 5-6Mb - a nagle bez przyczyny spada do zera przy tym samym zasięgu i jedyne co pomaga to wyjęcie i włożenie modemu z powrotem do komputera.
Mówisz że moc sygnału się nie zmienia, czasami nie patrzysz na moc w programie od modemu (Mobile partner itp)

Odpowiednia antena na 99% załatwi sprawę, ta z cybertecha będzie dobra, jeśli oczywiście odbierasz sygnał w paśmie 1900-2100 Mhz, mógłbyś jeszcze napisać ile masz kilometrów do nadajnika.
-
Pisałem, ok. 1,5 km i las po drodze
-
Także panelowa dość wysoko najlepiej nad lasem załatwi sprawę na pewno