Huawei e169

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KINKEY
Początkujący użytkownik forum

Huawei e169

Post autor: KINKEY »

Witam!

Sprawa wyglada nastepujaco:

W okolicach 5 km od modemu standardowego bez antenki lapie zasieg EDGE i przelacza sie co jakis czas na HSPA+ i znowu sie przelacza na EDGE. Z map BTS wynika ze te nadajniki 5 km ode mnie nie nadaja HSPA+. Wnioskuje ze cos tam mi wylapuje z dalszych BTS ów i teraz najdalsze sa w 2 miejscowosciach obie maja podobna odleglosc bo okolo w linii prostej 10-13 km.

Modem E169 na pewno ma wejscie na antene zewnetrzna pytanie teraz co kupic kierunkowa i jaka. Prosze o jakies typy anten ktore sie sprawdza w moim przypadku. Bardzo prosze o sugestie oparte na doswiadczeniach.

Mam tez pytanie jakie jest wejscie w tym modelu z jakim wejsciem mam antene kupic. Jego symnbol, nazwa?

Według mapy Plusa mieszkam na granicy zasiegów HSPA+ i EDGE. DOCHOWA woj Dolnoslaskie

Za udzielona pomoc z gory wszystkim dziekuje.
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Re: Huawei e169

Post autor: LiO19 »

Na początek spróbuj może wymusić samo UMTS na modemie ;)
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Wymuś UMTS i wejdź na dach/przed dom sprawdź czy jest zasięg, jeśli jest to pół sukcesu.
Jeśli nie ma możesz próbować z anteną taką :
http://www.cybertech.com.pl/p100,antena ... kabel.html
Jeśli jesteś na granicy według mapy zasięgu, to polecam skoczyć na dach z modemem, powinien być sygnał, jeśli jest, to już link do anteny masz, co do końcówki modemowej to napiszesz w zamówieniu jaki masz modem, oni odpowiednią przyślą.
Podeślij mapę i zaznaczoną Twoją miejscowość, wtedy coś pomyślimy więcej.
KINKEY
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KINKEY »

A wiec tak w domu na modemie mam zasieg EDGE ktory ma dwie kreski wiec jest slaby net strony ciezko chodza. Jesli wyjde na dwor z lapkiem i modemem to w lini ptostej widze jakies nadajniki z miasta i nic praktycznie nie zaslania po drodze to mam zasieg HSDPA na jedna kreske i net tez slabo chodzi. Dodam ze w lini prostej do nadajnikow 3g mam jakies 12 km.

Mam mozliwosc zamontowac antene na kominie na jakis 4 m wysokosci.

Nie moge dolaczyc mapki do posta. Miejscowosc DOCHOWA kolo Rawicza
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

Jeśli masz zasięg na dworzu i łączysz się z siecią w HSDPA to będzie net śmigać na pewno po zakupie anteny, link masz w moim poprzednim poście, chyba że wolisz przez allegro to :
http://allegro.pl/antena-17dbi-hspa-umt ... 92886.html
ODPOWIEDZ