Upgrade sieci o nowy router i NAS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Upgrade sieci o nowy router i NAS
Witam,
Proszę o radę u znawców tematu. Moja sytuacja jest następująca: w chwili obecnej posiadam w swojej sieci stary router b/g, do którego przez wifi podłączony jest jeden laptop (90% używania sieci) oraz sprzęt który w małym zakresie korzysta z łącza wifi (kindle, odtwarzacz multimedialny, enka itp.) - więc na stan obecny szybkość sieci wifi była wystarczająca.
Planuję jednak rozbudowę sieci o NAS (jakiś Synology) i w związku z tym, wąskim gardłem stanie się router. Teraz pytanie, czy korzystając z NAS-a wyłącznie przez laptopa jest sens kupować droższy router dwuzakresowy, czy wystarczy przesiadka na standard zwykły wifi n (w którym podejrzewam, że przesyły przez sieć wyniesie około 10 MB/s). Czy kupując dwuzakresowy router realny przesył zwiększy się dwukrotnie, czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest sens kupowania tych routerów tylko przy jednym użytkowniku? Pomijam tu specyfikę mieszkania i innych zakłóceń. Router będzie w tym samym pokoju. Laptop posiada kartę wifi n.
Proszę o radę u znawców tematu. Moja sytuacja jest następująca: w chwili obecnej posiadam w swojej sieci stary router b/g, do którego przez wifi podłączony jest jeden laptop (90% używania sieci) oraz sprzęt który w małym zakresie korzysta z łącza wifi (kindle, odtwarzacz multimedialny, enka itp.) - więc na stan obecny szybkość sieci wifi była wystarczająca.
Planuję jednak rozbudowę sieci o NAS (jakiś Synology) i w związku z tym, wąskim gardłem stanie się router. Teraz pytanie, czy korzystając z NAS-a wyłącznie przez laptopa jest sens kupować droższy router dwuzakresowy, czy wystarczy przesiadka na standard zwykły wifi n (w którym podejrzewam, że przesyły przez sieć wyniesie około 10 MB/s). Czy kupując dwuzakresowy router realny przesył zwiększy się dwukrotnie, czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest sens kupowania tych routerów tylko przy jednym użytkowniku? Pomijam tu specyfikę mieszkania i innych zakłóceń. Router będzie w tym samym pokoju. Laptop posiada kartę wifi n.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Upgrade sieci o nowy router i NAS
Mieszkasz w bloku czy w prywatnym domu z dala od cywilizacji?
Bo N standardowo wykorzystuje jeden zakres, więc przy pustym eterze nic nie da, tylko pojedyncze sprzęty pozwalają na wykorzystanie 2 zakresów jednocześnie, no i trzeba by mieć kartę sieciową zgodną.
Bo N standardowo wykorzystuje jeden zakres, więc przy pustym eterze nic nie da, tylko pojedyncze sprzęty pozwalają na wykorzystanie 2 zakresów jednocześnie, no i trzeba by mieć kartę sieciową zgodną.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Mieszkam w bloku, w tym momencie laptop wykrywa mi 4-5 innych sieci (siła sygnału średnia). Rozumiem, że przy używaniu tylko laptopa, nie jest możliwe odbieranie dwóch zakresów naraz?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystkie routery ktore znam traktuja dwa zakresy jako dwa osobne AP. A z czyms takim winda ma problemy (nawet gdybys wlozyl dwie karty WiFi).acakiledop pisze:Rozumiem, że przy używaniu tylko laptopa, nie jest możliwe odbieranie dwóch zakresów naraz?
W twoim wypadku przejscie na 5 GHz ma jednak sens - bedziesz mial kanal na ktorym jestes sam, co na pewno wplynie pozytywnie na jakosc transmisji.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za pomoc - mam już jaśniej w głowie. Ale w takim razie czy 5GHz będzie obsługiwane przez moją kartę sieciową w laptopie? Nie umiem nic znaleźć na ten temat, a menadżer ma tylko opis urządzenia Realtek RTL8191SE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wg specyfikacji na stronie Realteka : http://www.realtek.com.tw/products/prod ... ProdID=226
Czyli na 99,999% 5 GHz nie obsługujeComplete 802.11n MIMO solution for 2.4GHz band
-
W takim razie pozostaje chyba tylko kupno dobrego routera wifi b/g/n.
Oszczędziłem chyba właśnie parę setek, dzięki!
Oszczędziłem chyba właśnie parę setek, dzięki!
- wojteks
- *** Administrator ***
A potem będziesz się zastanawiał dlaczego nie działa mi N na 300MHz tylko tak wolno jak w G albo i słabiej. Kup router z N 5GHz i wymień kartę WiFi na taką z N na 5GHz albo zastosuj kabel.acakiledop pisze:W takim razie pozostaje chyba tylko kupno dobrego routera wifi b/g/n.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Idealne rozwiazanie - o ile anteny w laptopie pasuja.wojteks pisze:Kup router z N 5GHz i wymień kartę WiFi na taką z N na 5GHz
Nie pomagam na PW.
- LiO19
- Stały użytkownik forum
Realna prędkość przy N 150Mb/s DL ok 4MB/s Jak bedziesz miał karte zgodną z 300Mb/s to myślę że w odległosci nie większej niz 10m od routera 8-9Mb/s da radę. Polecam router TP-Link TL-WR1043ND