uszkodzony E3131

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blow87
Użytkownik forum

uszkodzony E3131

Post autor: blow87 »

od 1,5 miesiąca mam modem E3131 do którego mam wpiętą antenę magnetyczną. ponieważ często wtyczka anteny trochę wysuwała się z modemu, dosyć często to poprawiałam aż do wczoraj, kiedy ten wtyk do anteny w modemie odczepił się od reszty i wyszedł przez otwór (mała kosteczka jakieś 3x3mm). http://i47.tinypic.com/2rvzmh2.jpg

po podłączeniu modem nie widzi sieci, mimo, że zielona dioda co chwilę miga. teoretycznie wewnętrzna antena powinna działać, ale nie wiem, jest szansa reanimacji tego modemu?
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Re: uszkodzony E3131

Post autor: kris68 »

Nie jestem pewny dokladnie ale jezeli to sie wyrwało a bez anteny zewnetrznej miales problem z zasiegiem to obawiam sie ze czeka cie wymiana modemu bo to raczej nie jest na wcisk tylko jakos przymocowane ( chyba ze sie myle ) Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji ze mam maszt z nadajnikiem 300 metrow od bloku i mam zawsze full 5 kresek. Moze ktos kto rozbierał ten modem ci podpowie co masz zrobic ale wg. zdjecia ktore pokazales jak dla mnie nic sie nie da zrobic. Tak czy tak powodzenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

blow87 pisze: jest szansa reanimacji tego modemu?
Jeżeli uda się przylutować kabel antenowy bezpośrednio to jet szansa że zadziała ale to ktoś z pojęciem musi robić. W innym przypadku kup nowy modem.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Urwales zlacze antenowe. W tym zlaczu jest wylacznik, ktory przelacza miedzy antena zewnetrzna i wewnetrzna - teraz modem nia ma zadnej anteny. Jesli nie usmazyles jeszcze koncowki mocy, mozesz rozebrac modem, wlutowac pig-tail i usztywnic calosc mechanicznie (n.p. zalewajac epoxydem).

Nie zalaczaj wiecej modemu zanim go nie naprawisz- w tym stanie jest duze prawdopodobienstwo zniszczenia toru HF.
Nie pomagam na PW.
blow87
Użytkownik forum

Post autor: blow87 »

jednak chyba kupię nowy.. zwłaszcza że ten działa na managerze playa, który długo mi się uruchamia i trochę zamula, a że mam iplusa lte, wolałabym iplus manager, który na innych modemach działał szybko i miał poręczny interfejs. zastanawiam się nad E353, dziś jadę do salonu. dzięki za rady.

ps. jednak e220 to nieśmiertelny modem, długo na nim nie pociągnę, ale chociaż mam łączność ;)
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Dobry elektronik potrafi to zlutować, ale gniazdo nigdy nie będzie już tak trwałe, jak oryginalnie.
ODPOWIEDZ