[Nordisk] Nordisk - publiczny IP?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ogrodnick
Użytkownik forum

[Nordisk] Nordisk - publiczny IP?

Post autor: ogrodnick »

Witam,

1. Czy Nordisk przydziela publiczny adres (dynamiczny, statyczny, za opłatą - obojętnie)?
2. Jaki modem USB daje Nordisk i jaki router do tego polecacie?
3. Czy Axesstel 410 od iplusa będzie współpracował z Nordiskiem, jeśli tak to gdzie go kupić?

Dzięki

PS Mam Orange CDMA i mam już dość a na maszcie plusa pojawiło się CDMA 500 metrów ode mnie.

PS2 Po raz pierwszy od lat miałem kontakt z party line plusa - totalny spam, roboty, reklamy,
bzdety, na koniec jeszcze automat zadzwonił przeprowadzać ankietę. Litości!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: [Nordisk] Nordisk - publiczny IP?

Post autor: jarek999 »

ogrodnick,
1. Czy Nordisk przydziela publiczny adres (dynamiczny, statyczny, za opłatą - obojętnie)?
Nie.
2. Jaki modem USB daje Nordisk i jaki router do tego polecacie?
W opisie oferty nie jest określony rodzaj modemu USB-można do nich zadzwonić o info. Kupowałem niespełna rok temu AntyDATA 510L który świetnie współpracuje z routerami Asusa WL-500 v1,2,W+firmware Oleg lub Tomato Pandora,Dual-WAN; TP-linki MR-3420,3220 z Open-Wrt Gargoyle by obsy.
3. Czy Axesstel 410 od iplusa będzie współpracował z Nordiskiem, jeśli tak to gdzie go kupić?
Tak to jest jedna sieć (Nordisk ma koncesję a Polkomtel go wykupił i dał power-a z budową stacji). Osobiście nie kupował bym tego routera-modemu ( nie jest to zbyt udana konstrukcja). ;)
jareq
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

To ja dodam, że nordisk tez oferuje jakiś router, może jak by do nich zadzwonić to by powiedzieli co sprzedają.
jarek999 pisze:Tak to jest jedna sieć (
To w tej 510L masz kartę RUIM, kiedyś ktoś pisał, że nordisk ma autoryzację bez tego, więc nici z zamiany modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krystianb,
To w tej 510L masz kartę RUIM, kiedyś ktoś pisał, że nordisk ma autoryzację bez tego, więc nici z zamiany modemu.
Masz rację-całkiem o tym zapomniałem :roll: , w Nordisku nie mam karty RUIM, autoryzacja musi być po adresie fizycznym urządzenia o konkrety warto zapytać na infolinii-udzielają konkretnych informacji bez wciskania na siłę. ;)
jareq
ogrodnick
Użytkownik forum

Post autor: ogrodnick »

Właśnie zadzwoniłem do Nordisk i zamówiłem usługę z routerem Axesstel MV410l
+ publiczny, stały numer IP za 10 zł / miesiąc :)

Jeżeli chodzi o modemy USB to w tej chwili dają Anydata 520l lub GDT CT-680

Mam nadzieje że to wszystko okaże się prawdą. Co do MV410 to mam takiego z Orange
i faktycznie nie jest to rewelacja ale jeżeli mamy egzemplarz nie wadliwy to jest OK
i oby tak było.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ogrodnick,
+ publiczny, stały numer IP za 10 zł / miesiąc
To bdb informacja-jak kupowałem to jeszcze tej usługi nie oferowali. :)
jareq
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Co do rutera z Nordiska to jest to ten sam ruter co z Orange, czyli 410tka, ale bez korzystania z karty RUIM. Wujek ma ten ruter, antene trzeba wyprowadzić lepszą i jakoś daje rade, ale czasem trzeba włączyć wyłączyć czy coś. Ogólnie nie polecam, bo miałem też go z Orange i nic się nie da skonfigurować, zmienić softu etc.

Co do adresu publicznego to nie wiem w jakim celu. Jeśli chodzi o p2p to hula bez problemu, a jeżeli chodzi o stawianie serwerów no to to wtedy by się przydało.
Emilin
Użytkownik forum

Post autor: Emilin »

Witam.
Niebawem kończy mi się umowa z orange (OFP-3GB) na internet,przeglądam własnie oferty innych operatorów i wyglądają one o niebo lepiej od tego co zaproponowało mi orange.,mianowicie po 3 latach umowy raptem dodatkowe 2 GB transferu,w sumie miałbym 6GB w abonamencie 49zł.
Z pomarańczowych chcę zrezygnować,kiedyś to chodziło całkiem nieźle ale teraz stacja(CDMA-Brzuza) jest juz meeeega obciążona.
Mieszkam w miejscowości Zarzetka, gmina Sadowne. mapka
Zainteresowała mnie najbardziej oferta Nordiska 8gb z routerem w abonamencie 59zł.
do nadajnika w linii prostej mam 4,5km,po drodze las,żadnych wzniesień itd.
pytanko :)

Czy router z orange( axesstel mv410) będzie chodził na CDMA z Nordisk?
posiadam też antenę kierunkową( antena ) ,mam nadzieję że nie stoi nic na przeszkodzie by wycelować nią w nadajnik nordiska żeby mi to ładnie hulało ze sobą :)
Pani w BOK Nordisk powiedziała mi że mają właśnie takie routery,więc jednego wydatku miałbym mniej,ale najpierw wolałem sie was zapytać;)
a może polecacie jakąś inna alternatywę dla mnie?
nadajnik z play mam nawet bliżej ale czy on już działa :gwiazdki: telefony w tej sieci działają źle,zanikający sygnał itd.obawiam sie że z netem może być tak samo.

Się rozpisałem,na forum już tyle czasu jestem a to mój pierwszy post :szampan:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Emilin,
Czy router z orange( axesstel mv410) będzie chodził na CDMA z Nordisk?
Nie. Nordisk ma CDMA w paśmie 420MHz, za to antena jest OK! ;)
jareq
Emilin
Użytkownik forum

jarek999 pisze:Nie. Nordisk ma CDMA w paśmie 420MHz, za to antena jest OK!
hmm... czyli jednak trzeba będzie szykować 219 zł :niepewny:
dzieki za szybką odpowiedź
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Modemy w Nordisku nie mają wyjść antenowych. Jedynie router.

Co do działania z Playa u ciebie to zasięg jest, ale sieci 3G 900MHz. Większość telefonów będących w użyciu niestety nie wspiera tej częstotliwości. Jedyne wyjście to sprawdzić samemu. Modem HSPA+ Huawei E3131 z kartą 1GB jest za 129zł.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal,
Modemy w Nordisku nie mają wyjść antenowych. Jedynie router.
Oferowany obecnie AntyDATA 520L posiada wyjście na antenę zewnętrzną, jest w cenie 1zł. Poza tym jest to jakościowo lepsze rozwiązanie (to już kwestia wyboru-przy zakupie modemo-routera bardzo szybka zamiana) od tej niezbyt udanej konstrukcji Axesstel MV 410LR.
jareq
Emilin
Użytkownik forum

jarek999 pisze:Oferowany obecnie AntyDATA 520L posiada wyjście na antenę zewnętrzną, jest w cenie 1zł. Poza tym jest to jakościowo lepsze rozwiązanie (to już kwestia wyboru-przy zakupie modemo-routera bardzo szybka zamiana) od tej niezbyt udanej konstrukcji Axesstel MV 410LR.
czyli lepiej byłoby wziąć ten modem od nich a router dokupić na alledrogo? jesli tak to jakirouter współpracowałby z tym modemem który wymieniłeś?

pzdr.E
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Emilin,
jesli tak to jakirouter współpracowałby z tym modemem który wymieniłeś?
Tomato DUAL-WAN support-je ten model. Można kupić ten http://allegro.pl/netgear-wnr3500l-rout ... 23748.html i poprosić sprzedawcę o upgrade tego softu lub zrobić to we własnym zakresie. Ja używam AntyDATA 510L ww softem i routerem Asusa WL-500gp v2 -łatwo zmieniać w nim firmware przez TFTP z tym że nowego nie warto już kupować-to zbyt mało wydajny sprzęt w stosunku do ceny (można kupić ewentualnie używany na aukcji za ok.100-150zł). Dobrym wyborem też by był TP-Link MR-3420+Open-Wrt Gargoyle by obsy (niestety nie wiem czy będzie działać na nim AntyDATA 520L, 510L działał mi na nim bdb-spytaj na forum czy ktoś używa http://eko.one.pl/forum/viewforum.php?id=18 ) .
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jarek999 pisze:Oferowany obecnie AntyDATA 520L posiada wyjście na antenę zewnętrzną
Czyli mam nieaktualne informacje. Fajnie, że się już pojawił modem z wyjściem. Tego brakowało u Nordiska, zwłaszcza, że zasięg czasem trzeba łapać z większych odległości.
Sotar
Użytkownik forum

Post autor: Sotar »

A przepraszam, gdzie to wyjście w ADU-520L się znajduje? Jestem dość żywotnie zainteresowany tematem :)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Sotar,
A przepraszam, gdzie to wyjście w ADU-520L się znajduje?
Nie miałem fizycznie tego modemu ale tak wynika ze specyfikacji ze strony Plus. http://internet.plus.pl/indywidualni/cdma-obecni :roll:
Ostatnio zmieniony 2012-06-08, 13:54 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Oj chyba jakiś byk. ADU-520C w Sferii nie ma wyjścia antenowego (a miałem ten modem przez prawie dwa tygodnie). Jedyne czym się różni od ADU-520L to literką, która oznacza inną częstotliwość CDMA.
Chyba jednak nie ma wejścia antenowego.
Trzeba będzie zadzwonić do Nordiska.

[ Dodano: 2012-06-08, 15:21 ]
Napisałem zapytanie do Nordiska. Pewnie odpowiedź będzie w poniedziałek/wtorek. Dam znać co i jak. :)
Sotar
Użytkownik forum

Odpowiedzieli może?
Ja mam ten modem u siebie w domu ale nawet nie wiem jak się zabrać za jego rozmontowywanie, żeby sprawdzić, co ma w środku. podejrzewam złącze u.fl podobnie jak w ADU-510, tyle że tym razem antenka do tego złącza podłączona to nie toto zamknięte w środku, tylko ta mała zewnętrzna na przegubie.

Gdyby ktoś gdzieś znalazł info jak się dobrać do tego modemu,ew. co on ma w środku, to będę wdzięczny za udostępnienie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety 8 czerwca przyszło potwierdzenie przeczytania wiadomości, ale odpowiedni na pytanie nie dostałem. :dobani:
Sotar
Użytkownik forum

No, ja na podstawie oględzin modemu mogę stwierdzić, że gniazda zewnętrznego typowego nie ma na pewno. Pozostaje jedynie sprawdzenie wnętrzności.
lechu1777
Obserwowany

Moge rozwiac watpliwosci, modem ma wyjscie w srodku, wyciagasz antene wew i wpinasz kabel, wyprowadasz na zew i wszystko smiga. W srodku jest ufl czy jak mu tam.
Mam problem bo burza spalila mi mr3220 i anydate nordiska. Czy teraz niedisk sprzeda mi modem za cene bog wie jak wysoka cY moge kupic na allegro i jakos wyciafnac adres fizyczny?
ruter nordisk mnie nie interesuje.
Btw czy znajde cos lepszego od tego mr3220 w cenie 90-110zl? I czy modem zostawic anydate 510?Pisalem na ipod, przeprasZam za bledy i brak polskich znakow.

Czy anydata 635wa bedzie dzialac z ruterem i nirdiskiem bo 510 wcale nie ma niestety?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

lechu1777 pisze:Moge rozwiac watpliwosci, modem ma wyjscie w srodku, wyciagasz antene wew i wpinasz kabel, wyprowadasz na zew i wszystko smiga. W srodku jest ufl czy jak mu tam. Czy teraz niedisk sprzeda mi modem za cene bog wie jak wysoka cY moge kupic na allegro i jakos wyciafnac adres fizyczny?
Btw czy znajde cos lepszego od tego mr3220 w cenie 90-110zl? I czy modem zostawic anydate 510?

Czy anydata 635wa bedzie dzialac z ruterem i nirdiskiem bo 510 wcale nie ma niestety?
Za cenę którą podałeś nic lepszego nie znajdziesz od MR-3220, nawet używki z aukcji, AntyDATA 635WA nie będzie pracować z Nordiskiem gdyż działa on w paśmie 450MHz. O ile kupisz od nich modem (szczegółów nie znam niezbędny kontakt z operatorem), to z pewnością nie będzie problemu z adresem fizycznym (wystarczy że operator wprowadzi nowy na swoim serwerze).
jareq
lechu1777
Obserwowany

Dzieki za odp. Nie znajde 510 uzywanej, jutro zadzwonie do nordiska.
Ruter 3220 albo 3420 kupie, wielkiej roznicy nie ma.
Obawiam sie o duza cene modemu, na allegro cdma modemy mozna kupic za 100"zl, z nordiska watpie:(
psc
Początkujący użytkownik forum

może lepiej HSPA zamiast CDMA

Post autor: psc »

Emilin pisze: Niebawem kończy mi się umowa z orange (OFP-3GB) na internet [...]
Mieszkam w miejscowości Zarzetka, gmina Sadowne. [...]
Zainteresowała mnie najbardziej oferta Nordiska 8gb z routerem w abonamencie 59zł. [....]
Jesteś w zasięgu HSPA 900MHz (Sadowne, Aero2 - czyli działa Plus i Polsat; jest też Play)
Sprawdź na mapkach każdego z operatorów zasięgi
(są aktualizowane z opóźnieniem, więc warto zadzwonić na infolinię).
Poszukaj modemów zgodnych z HSPA, HSPA+ (kompatybilnych z Aero2 - są gotowe listy).

Moim zdaniem operatorzy robią co mogą aby ratować pieniądze zainwestowane w _starą_ technologię CDMA. Proszę zwrócić uwagę na mały wybór sprzętu do obsługi tej technologii. Natomiast jakość dostępnego jest tragiczna (dodatkowo brak wsparcia, aktualizacji, ograniczone możliwości i podpieranie się komputerem - jakby nie można zrobić obsługi karty RUIM w routerze).

Wybór sprzętu do technologii HSPA jest _znacznie_ większy (zarówno modemy jak i routery). Technologia jest dużo nowsza, lepiej wspierana i coraz bardziej dostępna.
U mnie HSPA w Plusie działa na zwykłej starej karcie SIM rozpoznawanej prawie w każdym modemie i telefonie (nie ma kombinacji jak w wypadku kart RUIM do CDMA).

Podejrzewam że HSPA jest o wiele lepiej zaprojektowane niż CDMA do aktualnego typu ruchu jak i obciążenia stacji bazowej. Opóźnienia (pingi) są podobne (tam gdzie testowałem).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

psc, HSPA (czyli WCDMA) to też CDMA, a używanie CDMA u nas odnosi się do CDMA2000. ;) CDMA2000 jako takie też jest rozwijane tyle, że bardzo mało popularne w Europie co wynikało z zakazu eksportu tej technologii poza USA przez wiele lat (była to technologia opracowana przez wojsko i głównie rzez wojsko używana).
Fakt faktem nie wiem czy ktoś wprowadzi rev c u nas. EV-DO i HSPA+ to ostatnie standardy dla CDMA. Następne jest już LTE.
psc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: psc »

ja.michal pisze: HSPA (czyli WCDMA) to też CDMA, a używanie CDMA u nas odnosi się do CDMA2000. ;) [...]
Tyle że trudno takie oznaczenia znaleźć na sprzęcie i specyfikacji operatorów.
Za to w programach (Mobile Partner) zamiast HSPA widać WCDMA :)

Brak dostępu do urządzeń CDMA2000 nie wynika z zakazów eksportowych (wojsko to dobry odbiorca, więc sprzęt też trzeba umieć robić).
Podejrzewam, że producenci nie wiążą z nimi przyszłości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

psc pisze: Brak dostępu do urządzeń CDMA2000 nie wynika z zakazów eksportowych (wojsko to dobry odbiorca, więc sprzęt też trzeba umieć robić).
Teraz nie. Technologia jest w Europie mało popularna bo był zakaz kiedyś.

CDMA widać lepiej spisuje się na niskich częstotliwościach. W Europie i Azji często jest to 400-450 MHz. W Ameryce Południowej nie wiem, ale domyślam się, że podobnie przez obszary. W Ameryce Północnej oczywiście 850 i 1900 MHz.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w Australii i Oceanii.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

psc pisze:Podejrzewam, że producenci nie wiążą z nimi przyszłości.
Nie jest tak popularny jak WCDMA (3G) więc znacznie mniej producentów i ceny wyższe. Normalne rynkowe zasady. Mniejszy popyt, mniejsza podaż =wyższa cena i brak innych ofert sprzętu.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks, jeszcze inaczej. Zależy od częstotliwości. 400-450 MHz jest mało popularne i nie ma tyle sprzętu. Na 850/1900 MHz znajdzie się tego pełno. Nawet hybrydy CDMA/WCDMA/GSM.
ODPOWIEDZ