Problem z Aero2
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z Aero2
Mam mały problem z Aero2, niby działa dobrze lecz parę razy na dobę zrywa połączenie wtedy e3131 miga na przemian na zielono- niebiesko zasięg elegancki.
Pomiga tak 5-10-15 minut i działa normalnie sprawdzałem wszystkie ustawienia i numery adresów serwerów DNS i nic nie pomaga co to może być.
Sprzęt to modem e3131 i antena ATK 20 odległość od nadajnika 4 km na drugim to samo odległość 10km.
Pomiga tak 5-10-15 minut i działa normalnie sprawdzałem wszystkie ustawienia i numery adresów serwerów DNS i nic nie pomaga co to może być.
Sprzęt to modem e3131 i antena ATK 20 odległość od nadajnika 4 km na drugim to samo odległość 10km.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z Aero2
Wymuś za pomocą komend AT i programu Top_NetIfo pasmo wyłącznie WCDMA900MHz i po problemie. Tu masz przykłady takich komend http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3276 

jareq
-
- Użytkownik forum
Mam wymuszone WCDMA 900MHz jnternet działa ale czasami coś szwankuje i miga szybkość wtedy ma 0,01 kbps zmiana DNS na 8.8.8.8 i 8.8.4.4 nic nie dała.
Tak samo przy łączeniu przez program Play,Windows 7 i Top NetInfo.
Tak samo przy łączeniu przez program Play,Windows 7 i Top NetInfo.
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A bez anteny?, ja łącze się z odległości ok7km i nie zauważyłem takiego zrywania.certa pisze:Sprzęt to modem e3131 i antena ATK 20 odległość od nadajnika 4 km
-
- Użytkownik forum
Bez anteny tak samo tylko to się zdarza tylko 2-1 góra 3 razy na dzień czasami jest dobrze przez cały dzień a jak zerwie to na 5-10 minut.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ładowanie stron
Witam. Mam problem z ładowaniem stron w aero2 z modemem 3131, a konkretnie stron o2 google i facebook. Tylko te strony nie ładują się "Połączenie zostało zresetowane". Wcześniej były momenty że strony te były wczytywane. Proszę o pomoc w tej sprawie.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
W zasadzie szansa na to, że to wina Aero2, modemu lub połączenia internetowego ogólnie jest bliska zeru. Zacznij od użycia innej przeglądarki internetowej i sprawdź, czy komputer nie jest zawirusowany.
- witoj
- Specjalista bezprzewodowy-junior
I słabe zasilanie może być w gnieździe USB,
hub USB aktywny(z zasilaczem) może być dobrym rozwiązaniem problemów z zrywaniem połączenia z niewiadomych powodów
hub USB aktywny(z zasilaczem) może być dobrym rozwiązaniem problemów z zrywaniem połączenia z niewiadomych powodów

-
- Użytkownik forum
Zrobiłem parę testów i problem polega na tym że światełko w modemie nie miga na niebiesko-zielono tak jak pisałem wcześniej tylko ciemno niebiesko i jasno niebiesko.
A internet ścina podczas przechodzenia modemu z HSPA+ na WCDMA nawet podczas ściągania plików kiedy jest HSPA+ nagle przechodzi w WCDMA i jakby zawieszał się w tym stanie na 5 minut i modem miga na ciemno i jasno niebiesko.Czyli problem leży po stronie modemu, na laptopie dzieje się tak samo z tym modemem.
A internet ścina podczas przechodzenia modemu z HSPA+ na WCDMA nawet podczas ściągania plików kiedy jest HSPA+ nagle przechodzi w WCDMA i jakby zawieszał się w tym stanie na 5 minut i modem miga na ciemno i jasno niebiesko.Czyli problem leży po stronie modemu, na laptopie dzieje się tak samo z tym modemem.
-
- Stały użytkownik forum
Ja zauważyłem że modem rzuca między UMTS a HSPA+ kiedy jest handover.
W jednej lokalizacji mam takie problemy jak #certa.
Jest zasięg śmiga wszystko a tu nagle UMTS i zwis na 2 minuty.
Przyjrzałem się numerom i okazuje się że modem skacze po 3 różnych stacjach.
Generalnie jest w Aero straszny bałagan z tym. Beznadziejna konfiguracja.
Zasięg mam średni ale stabilny to mnie przerzuca do stacji z jeszcze gorszymi parametrami...
Ogólnie to zauważyłem że z Aero to mi się dobrze korzysta tylko gdy sygnał jest na prawdę mocny.
W jednej lokalizacji mam takie problemy jak #certa.
Jest zasięg śmiga wszystko a tu nagle UMTS i zwis na 2 minuty.
Przyjrzałem się numerom i okazuje się że modem skacze po 3 różnych stacjach.
Generalnie jest w Aero straszny bałagan z tym. Beznadziejna konfiguracja.
Zasięg mam średni ale stabilny to mnie przerzuca do stacji z jeszcze gorszymi parametrami...
Ogólnie to zauważyłem że z Aero to mi się dobrze korzysta tylko gdy sygnał jest na prawdę mocny.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli handover następuje między stacją własną Aero2 a stacją na sprzęcie Plusa to niestety jest to norma. Nie działają miękkie handovery.gebus12 pisze:Ja zauważyłem że modem rzuca między UMTS a HSPA+ kiedy jest handover.
W drugą stronę jest nieco lepiej, przynajmniej nie rwie transmisji.
-
- Użytkownik forum
Ja jestem na stacji Aero2 zasięg -55dBm przy zacinaniu jest taki sam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dziwne korzystam z BDI w 2-lokalizacjach oddalonych od siebie o 60km-1-szej sygnał full, w przypadku tej 2-iej sygnał mam średni wg wskazań aplikacji iPlus, nie mam żadnych zwiech i przycinania transmisji (oczywiście narzędzie sieciowe OSX w tle ciągle pinguje Google).certa pisze: Aero2 zasięg -55dBm przy zacinaniu jest taki sam.

jareq