Witam!
Jako obecny użytkownik korzystający z oferty Orange Freedom PRO z routerem od Orange Axesstel MV510VR, postanowiłem napisać małą recenzję na temat tego właśnie sprzętu.
Po podpisaniu umowy Orange Freedom PRO mamy do wyboru dwa routery, my zajmiemy się tym drugim - Axesstel MV510VR.
Warto jeszcze dodać, że w moim przypadku podpisując umowę w "punkcie sprzedaży" aktywacja była natychmiastowa, po powrocie do domu i po podpięciu routera net działał od razu

Pudełeczko, które otrzymujemy od Orange wygląda następująco:
[center]

A w zestawie:
* Modem
* zasilacz
* Bateria
* Kabel Ethernet
* Płyta CD z oprogramowaniem
* Instrukcja obsługi
Cena modemu w Orange dla oferty Orange Freedom PRO wynosi 39 zł/36 miesięcy i 99 zł / 24 miesiące.
Opis
1x Voice lub VoIP (opcja)
ESN QoS / MEID Based lub Flow Based (opcjonalnie)
Kompatybilny z CDMA2000 1xEV-DO Rev CDMA2000 1X 0
802.11 b / g Wi-Fi router z 4-Port Ethernet
6 diod LED (Power, Signal, Connect, 1xEV-DO, Ethernet i Wi-Fi)
Możliwość zamontowania na ścianie
Wewnętrzny akumulator buforowy (opcja)
RUIM (opcjonalne)
Korzyści
Zintegrowany router Wi-Fi umożliwia dostęp do szerokopasmowej transmisji danych z dowolnego miejsca w domu lub biurze.
Cztero-portowy przełącznik Ethernet oferuje rozwiązanie plug-and-play dla sieci wielu komputerów stacjonarnych lub przenośnych.
Szybka transmisja danych z maksymalnym downlink\uplink 3.1Mbps\1.8Mbps
Antena poprawiająca zasięg oraz szybkość łącza.
Z tyłu routera mamy 4 porty Ethernet, LINE obok tego przełącznik włączający/wyłączający router oraz wejście do podłączenia zasilacza.

Instalujemy AxessManager MV500 z płyty dołączonej do zestawu, po czym podłączamy router kablem Ethernet.
Po chwili ujrzymy w AxessManagerze okienko "wołające" o PIN, podajemy kod pin - zobaczymy informację, że "Kod pin jest poprawny" i mamy możliwość połączenia.

Po chwili nie używania łącza w naszym Managerze pokaże się, że modem został "Uśpiony".
Aby skonfigurować nasz Router wpisujemy w przeglądarce internetowej taki adres: http://192.168.0.1/
W tym momencie zostajemy poproszeni o podanie danych do logowania. Domyślnie jest to USER: admin PASS: admin

Moje osiągi w odległości ok. 500m od stacji bazowej są dość przyzwoite. Jak dotąd rekord transferu jaki udało mi się osiągnąć wynosi:
- DL ~2.61Mbps, UL ~138KB/s
Pingi przeważnie wahają się w granicach 60-70ms, więc jest dobrze. Czasem w nocy uda mi się osiągnąć nawet ok. 55ms do wp czy onetu.
W gry online da się pograć bez najmniejszych problemów. Dodam, że gram w Counter-Strike'a i na dobrym serwerze 31 slotów osiągam pingi poniżej 100ms, brak zacinek.
Podsumowując: Jestem zadowolony z tego modemu. Ładny wygląd, dość nie duży, dobre transfery oraz pingi.
Polecam każdemu, kto nie ma innej alternatywy. Orange Freedom PRO wraz z tym modemem sprawuje się bardzo dobrze.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

P.S. To moja pierwsza recenzja, proszę nie bić