Problem z routerem TP-Link TL-WR740N...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milus
Początkujący użytkownik forum

Problem z routerem TP-Link TL-WR740N...

Post autor: milus »

Witam.

Mam problem z ww. routerem. Mam podłączony do niego przez wi-fi komputer. Kiedy podłączam komórkę (również przez wi-fi), normalnie się łączy, ale netu w komórce nie ma. Kiedy komputer jest wyłączony, net w komórce jest. Próbowałem już statycznych IP, przypisywania w routerze konkretnych IP podług podłączających się urządzeń (po MAC) - nadal są problemy.

Kiedyś przyniosłem laptopa z wi-fi, próbowałem się podłączyć - to samo. Wygląda, jakby dwa urządzenia naraz po prostu się żarły z routerem. Pewnie kwestia ustawień, ale nie mam zielonego pojęcia jak ustawić...

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Miluś :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z routerem TP-Link TL-WR740N...

Post autor: Jo_gurt »

Jak masz podpięty dostęp do internetu do tego routera?
W jakim trybie działa?
milus

Dostęp do internetu jest z modemu kablówki przez kabel sieciowy. B/G. Był B/G/N też, to nic nie zmienia. Tylko nie wiem, czy o te tryby chodziło :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

milus pisze:Dostęp do internetu jest z modemu kablówki przez kabel sieciowy.
Kabel z modemu do którego gniazda routera jest podłączony?
Router ma włączony NAT?
Nie pomagam na PW!
milus

Do WAN. Problem nie polega na całkowitym braku internetu. Problem polega na tym, że jak podłączę się przez wifi (przy podłączonym jednym komputerze) innym urządzeniem (laptop, komórka) to się łączy ale nie ma internetu. Dodatkowo urządzenia te miewają kilkusekundowe "przebłyski" kiedy internet działa - komórka na ten przykład potrafi otworzyć czasami stronę. Dodam, że stacjonarny komputer działa, o dziwo, zawsze, ale to pewnie jest zasługa tego, że łączy się jako pierwszy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Proponuję reset routera do ustawień fabrycznych a potem konfiguracja od początku.

Jaki IP dostaje router na WAN a jakie powinien przydzielać na LAN?
Nie pomagam na PW!
milus

Resety nic nie pomagają, szczególnie, że na początku miałem ustawione jedynie SSID i hasło - też nie działało. Router dostaje adres wewnętrzny, bo pomiędzy nim a modemem jest jeszcze jeden router. Tylko, że nadal to nie powinno mieć żadnego znaczenia, bo przecież komputer stacjonarny ma internet. Różnica jest tylko jak wyłączam komputer. Jeśli podłączone jest jedno urządzenie przez wifi to działa. Każde następne już nie.

Odbiór netu mam tylko przez wifi - nie ma żadnego sprzętu podłączonego po kabelku. IP były rozdzielane na początku automatycznie. Nie działało. Zmieniłem na rozdzielanie statyczne po MACach urządzeń - też nie działa.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:Router dostaje adres wewnętrzny, bo pomiędzy nim a modemem jest jeszcze jeden router.
Opisz urządzenia, gdzie kable podłączone, kolejne IP, bez tego Ci nikt nie pomoże.
Nie pomagam na PW!
milus

Kablówka -> modem Webstar (z publicznym stałym IP) -> router Edimax -> router TL-WR720N (192.168.2.100 z Edimaxa) -> komputer przez wifi (192.168.1.110). Względnie komórka (192.168.1.100). Oba przypisane na stałe. I tu bez różnicy - czy komórka, czy laptop po wifi, jeśli podłączone jako drugie, nie mają netu. Oba routery mają sklonowane MAC, żeby był publiczny IP na urządzeniach końcowych.

Z Edimaxa (router bez wifi) podłączony jest laptop kabelkiem (LAN 2) i modem TP-Linka (LAN 1). Podłączenia są dobre, w końcu inaczej chyba się nie da ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze: router Edimax -> router TL-WR720N (192.168.2.100 z Edimaxa) -> komputer przez wifi (192.168.1.110). Względnie komórka (192.168.1.100)
Adresy IP routerów są zbyt blisko siebie. Zalecam zmianę IP WR720N po stronie LAN na 10.0.0.1 i pozostałych ustawień DHCP.
milus pisze:Oba routery mają sklonowane MAC, żeby był publiczny IP na urządzeniach końcowych.
To bez sensu, to robi się za pomocą przekierowania portów.
milus pisze: w końcu inaczej chyba się nie da
Da się i właśnie to inne podłączenie byłoby lepsze.
Nie pomagam na PW!
milus

wojteks pisze: Adresy IP routerów są zbyt blisko siebie. Zalecam zmianę IP WR720N po stronie LAN na 10.0.0.1 i pozostałych ustawień DHCP.
Zmieniłem. Chwilowo działa :) Jednak jakoś ślamazarnie. Znaczy, komputer chodzi, jak chodził. Komórka chodzi jakby chciała a nie mogła. Tak, jakby komunikacja była cienka. Np. Android Market otwiera się, jak mu się zachce. Facebook otwiera się 5 minut. Reszta stron szybciej, ale nadal wolniej niż powinny. Nadmieniam, iż gdzie indziej chodzi normalnie.
wojteks pisze:To bez sensu, to robi się za pomocą przekierowania portów.
W mojej kablówce IP są przyznawane po MAC sieciówki. Jeśli nie odpowiada zapisanemu u nich w systemie, dostaje się wewnętrzne IP, więc przekierowanie portów nic tu nie da.
wojteks pisze:Da się i właśnie to inne podłączenie byłoby lepsze.
Kabelków się nie da inaczej - o to mi chodziło :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:W mojej kablówce IP są przyznawane po MAC sieciówki.
To jest istotne tylko na pierwszym routerze który jest podłączony do modemu kablówki.
milus pisze:Kabelków się nie da inaczej
Da się, można wyeliminować drugi router, będzie pracował jako AP/switch a nie router.
Nie pomagam na PW!
milus

wojteks pisze: To jest istotne tylko na pierwszym routerze który jest podłączony do modemu kablówki.
No toć wiem.
wojteks pisze: Da się, można wyeliminować drugi router, będzie pracował jako AP/switch a nie router.
A czy nie tak właśnie u mnie pracuje? ;)

Ale to nadal nie rozwiązuje problemu ślamazarzenia się netu na każdym kolejnym urządzeniu ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:A czy nie tak właśnie u mnie pracuje?
No raczej z opisu wynika że nie.
Nie pomagam na PW!
milus

No to przyznam się szczerze, że nie rozumiem :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:No to przyznam się szczerze, że nie rozumiem
W WR720N wyłącz DHCP po stronie LAN, kabel od edimaxa przełącz do LAN1 WR720N (oczywiście "Izolacja klientów radiowych" musi być wyłączona).

W takiej konfiguracji głównym i jedynym routerem będzie Edimax. IP WR720N słuzy tylko do jego zarządzania i najlepiej ustawić o 1 większe niż Edimax i żeby było poza pulą DHCP Edimaxa.
Nie pomagam na PW!
milus

Tak zrobiłem. Wszystko działa, ale nie rozwiązało to problemu "mulenia" się netu na kolejnych urządzeniach. Zadziwiające jest tylko to, że jedynie niektóre strony tak chodzą. Może to być wina routerów? Znaczy właściwie edimaxa, bo ten już nie jest routerem, tak? :)

Edit: Sytuacja wygląda teraz trochę inaczej. Np. komórka nagle przestaje mieć internet. Może to problem z tamtym routerem?

Edit2: Nie wiem czy to nie problemy z DNS - jak mam ustawione auto na edimax to na komórce w ogole nie mam netu. Jak ustawię na stałe - albo się "muli" albo w ogóle nie działa. Poza tym w logach edimaxa widnieje jedynie komórka - komputer już nie. Pomimo, iż oba łączą się przez wifi tp-linka. Czy to nie dziwne?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:Czy to nie dziwne?
Pozbądź się Edimaxa (zamień go na inny).
Nie pomagam na PW!
milus

Mógłbym, gdyby był mój. Opcja jednego routera też na razie nie wchodzi w grę.
...brak innego rozwiązania? ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

milus pisze:Mógłbym, gdyby był mój.
No to bez eliminacji/zamiany routerów problem będzie trudno rozwiązać.
Nie pomagam na PW!
milus

No trudno. Mimo wszystko dzięki.
Stecyk

Post autor: Stecyk »

Aby nie zaczynać nowego tematu opisze problem ktory posiadam ze swoim routerem. Kupilem sobie mieisac temu router TP- Link WR740N. Skonfigurowalem go z plyty i wszystko bylo ok, do czasu... Mam z nim teraz problem z wifi. A mianowicie. Mam zasieg w calym domu ale niestety polaczyc sie moge przez wifi z nim jedynie w bliskiej odleglosci. Trzymajac laptop ok 2 metry od routera nie moge sie polaczyc a gdy juz sie polacze to szybkosc spada mi nawet do 1,0 Mb/s. Dodam ze sila sygnalu jest ciagle maksymalna. Moje pytanie: czy to bedzie cos z ustawieniami routera czy to jest usterka routera? Przez kabel internet dziala znakomicie. Prosze o pomoc.
ODPOWIEDZ