Sferia nowa oferta internetu

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Sferia nowa oferta internetu

Post autor: zDaleKi »

Dziękujemy Miecio za wyjaśnienia, czy to jest jakieś oficjalne stanowisko Sferri na te zagadnienia? Bo tak to wygląda. Czy napisałeś to tylko jako abonent z własnych doświadczeń?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Miecio
Stały użytkownik forum

Post autor: Miecio »

Oficjalne stanowisko Sferii poznacie kontaktując się z Biurem Obsługi Klienta, wysyłając maila do Sferii albo w Salonie/Sklepie firmowym lub punkcie handlowym.

Napisałem to jako pracownik Sferii, z własnych doświadczeń (a zajmuję się zagadnieniami technicznymi). Podkreślam jednak, że nie mam uprawnień do przedstawiania oficjalnego stanowiska Sferii na forach internetowych. :)

Jeszcze jedna rzecz, przydatne linki na stronie Sferii związane powiedzmy z internetem.

Salony i Punkty handlowe
Opisy taryf: TranSFER L, TranSFER XL, TranSFER XXL.
Wyciąg z cennika usług telekomunikacyjnych
Sterowniki do modemu (są cały czas aktualizowane)

Aha, przypomniało mi się. :) Ktoś wcześniej pisał o tym, że najlepiej brać najtańszą taryfę TranSFER L. Przypomnę tylko, że z tej taryfy można skorzystać tylko mając telefon w Sferii.
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

Post autor: ksen »

Czy dzwoniąc do Sferii można zamówić zmienne IP??Bo nominalnie chyba ma się przydzielane stałe,tak?Jak to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest z tym IP?Do rapida by się zdało...
Ostatnio zmieniony 2007-06-14, 10:44 przez ksen, łącznie zmieniany 1 raz.
S F E R I A MOTOROLA A1000 TECHNOMATE 9100
zDaleKi

Dzięki Miecio za uściślenie i za linki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Miecio
Stały użytkownik forum

bliSki pisze:Dzięki Miecio za uściślenie i za linki.
Nie ma sprawy. :)

ksen pisze:Czy dzwoniąc do Sferii można zamówić zmienne IP??Bo nominalnie chyba ma się przydzielane stałe,tak?Jak to >>w ogóle<< jest z tym IP?Do rapida by się zdało...
Z IP jest dziwna sprawa, której sam do końca nie ogarniam (bo nie muszę ;) ). Chyba zewnętrzne stałe dla wszystkich. Wiem o podstawowych rzeczach, które z IP jakiekolwiek ono jest wynikają: moderowanie IRC'a czy HighID w P2P nie przejdzie. Natomiast jakie by to IP nie było, to Sferia nie oferuje wykupienia IP w jakiejkolwiek postaci i zmiany stanu obecnego.

Wiem też na przykład od osób bardziej się na tym znających, że jak na forum internetowym administrator da komuś bana, to przyblokuje wszystkich abonentów. Na tym się nie znam specjalnie, ale chyba we wszystkich serwisach/serwerach zliczających przesłanie danych po IP będzie liczona suma dla wszystkich abonentów Sferii.

PS. Jak komuś zależy to radzę wysłać maila na [email protected] to dostanie odpowiedź od osób zajmujących się tymi zagadnieniami.
mcaris
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mcaris »

Witam Miecio pytanko do ciebie kolega w Raszynie ma Sferie i wystepuja u niego problemy typu nie moze sie połączyć tzn. "komputer zdalny nie odpowiedział"czasami bywa ze nawet dwie godziny nie moze uzyskać połączenia a jego kolega mieszka 10m dalej i niema tego typu problemów ja byłem u niego ze swoim modemem i nie było tego typu problemów czy to jest wina modemu? Z góry dzieki za odp.
sferia+wawa=fajna sprawa
Miecio
Stały użytkownik forum

Polecam w takich sprawach kontakt z BOK, ale generalnie moje porady:

1) Restart modemu -> odłączyć modem od kompa, baterii i zasilacza (wtedy zgasną diody), restart kompa, dopiero podłączenie modemu.

2) Sprawdzenie w "Opcjach Zaawansowanych" tryby preferencji: Musi być "EVDO only".

3) Podłączenie zasilacza i anteny (skręcić najpierw należy z dwóch elementów), przestawienie anteny jak najbliżej okna (nawet na zewnętrzny parapet).

Jeśli nic z tego nie pomogło, to dzwonić do Sferii, przekażą problem techniczny, a po 48 h oddzwoni technik i powie czy coś da się zrobić. :)

Raczej nie jest to sprawa modemu. Wskazuje na błędną konfigurację (tryb preferencji lub numer wdzwaniany) albo problemy z zasięgiem (RSSI, prace konserwacyjne, uszkodzony nadajnik, przeciążony nadajnik, na granicy zasięgu).
Ostatnio zmieniony 2007-07-11, 22:54 przez Miecio, łącznie zmieniany 1 raz.
d3ugi

Post autor: d3ugi »

Witam wszystkich
Od wczoraj jestem mam nadzieje że szczęśliwym użytkownikiem sferii :)
i mam w związku z tym kilka pytań do osób które kożystają z tego urządzenia.

-po pierwsze mam problem z anteną zewnętrzną za nic nie moge jej podłączyć do modemu :( z boku modemu jest gumowa zaślepka a tam wejscie z malutkim wejściem no i mam antene ktora tez ma wejscie z maleńkim drucikiem który powinien pasować do wejścia w modemie wyglada to ok ale to za nic do siebie nie pasuje próbowalem z kazdej strony delikatnie i z lekkim użyciem siły ale bez rezultatu a nie chce pchac bardzo mocno żeby nic nie zepsuć. Czy ktos mial z tym jakis problem? czy to moze byc zle wejscie ? wydaje mi sie ze nie jestem az tak sprytny zeby nie moc wlozyc kabla w dziure :P i nie wiem co z tym dalej zrobić... zasięg mam dobry z 4 kreski bez anteny zewnętrznej ale moze z nią byłoby jeszcze lepiej lub przydawala by się podczas złej pogody wolałbym mieć ją podłączoną...

-internet działa wmiare gut kożystalem zn niego <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tylko jakieś 30 minut sciągnołem jakies sterowniki to prędkość była jakieś 40-50 kilo więc nie tak tragicznie

-wiem że ten internet raczej nie jest kierowany na ściąganie ale nie miałem możliwości założenia nic innego a czasem jakiś odcinek serialu bym sciągnął, czy ktoś probował ściągac jakieś większe pliki ? a jeżeli tak to na czym uzyskuje się najlepsze efekty ?

-jak to jest z limitami tygodniowymi ? czy jest gdzieś jakiś licznik sciągniętych danych? czy liczy sie tylko download czy także upload ? i kiedy liczniki są resetowane po tygodniu od mojego pierwszego połączenia czy są jakies stałe daty dla wszystkich ?

- czy ktoś próbował grać w jakieś gry online i jakie były efekty ? i jak to jest z tymi adresami ip jeżeli np zbanuja jednego użytkownika sferii w jakims diablo czy wow to banują wszystkich ? i czy jest jakiś sposób zeby to obejsc ?

to juz wszystko co mi teraz do glowy przyszło mam nadzieje ze nie zamotałem bardzom z góry dzięki za odpowiedzi :)

sorry za błędy i stylistyke ale pisze z pracy i sie mocno spiesze, jak można edytowac posty to poprawie z domu :)

Pozdrawiam wszystkich
Miecio
Stały użytkownik forum

d3ugi pisze:i nie wiem co z tym dalej zrobić...
O antenach pisałem wyżej. Więcej mi się pisać nie chce (i nie bardzo mogę), więc dzwoń do BOK.
d3ugi pisze:-jak to jest z limitami tygodniowymi ? czy jest gdzieś jakiś licznik sciągniętych danych?
www.sferia.pl, a tak dokładniej to tu. Jeśli logujecie się z łącza Sferii to z lewej strony będzie: "Sferia-mój Internet".
d3ugi pisze:czy liczy sie tylko download czy także upload ?
Download + upload.
d3ugi pisze:i kiedy liczniki są resetowane po tygodniu od mojego pierwszego połączenia czy są jakies stałe daty dla wszystkich ?
Eeech. Siedem dni kroczących. Przeliczane codziennie o północy, zawsze za 7 ostatnich dni. Jak powyżej limitu to prędkość obcinana na 24h. A potem znowu przeliczane o północy.
d3ugi pisze:- i czy jest jakiś sposób zeby to obejsc ?
Z poziomu usług Sferii nie.

Na inne pytania z powyższego postu nie znam odpowiedzi/nie chce mi się odpowiadać/nie wymagają odpowiedzi. :)
mcaris

Post autor: mcaris »

Miecio dzieki za odp. pokombinujemy
sferia+wawa=fajna sprawa
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

adek8918 pisze:Dzwoniłem do nich i wiecie co mi powiedzieli dlaczego tak mi scionga po 1-3mb/s. Zebym powyłanczał programy i inne rzeczy w zaporze to bedzie sciongac normalnie. Powyłanczałem i nadal ***Cenzura***. Moze wam podziła
FOTKA (400 KB)
tyle na temat sferi max transfer 500kb/s mieszkam 300metrow od nadajnika i z dnia na dzien jest coraz gorzej haha

POST_2:

nie dziala :d
FOTKA (400 KB)
najwyzszy transfer to 500k/bs mieszkam 300m od nadajnika i z kazdym na nowym dniem jest coraz wolniej zrywam umowe mam ich dosc modem z umts-em dziala 300% lepiej

POST_3:

tak super internet lol 300metrow od nadajnika max transfer to 500k/bs
FOTKA (400 KB)

--
Posklejałem Twoje posty (3 posty!) w każdej dałeś zdjęcie 400 KB!! Zrobiłem z tego linki jak należy!!
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Użyj opcji Obrazek !!!
Licz się z tym że jak jeszcze raz coś takiego się powtórzy, możesz dostać zakaz pisania na forum na kilka dni!!! Moderator-> Fanta
kaktus8362

Post autor: kaktus8362 »

Witam mam neta z sferi i jestem coraz bardziej rozczarowany moze ktos zna program p2p ktory w transfer XL pobiera z pretkoscia kolo 10kb/s bo transfer 2kb na sek to jawne walenie w chu..... skladalem juz reklamacje ale wykrecaja kota ogonem na moj gust to 2kb z 32kb to jakies 5% mozliwosci walcze z nimi zeby bylo co najmniej 50% czyli 16 kb przy pobieraniu i znajde sposob na nich za wszelka pomoc z gory dziekuje , a korzystam z utorrenty v1.61 na chello rospedza sie nawet do 700kb.s na 1mb laczu . A żeby bylo smiesznie wczoraj podlaczylem swój tel z play i transfer w utorrenty byl 20-30kb/s na umts wiec moj program jest dobrze skonfigorowany , fakt ze sferia blokuje porty juz przebolalem ale tak niskich transferów im nie odpuszcze :twisted: pozdro dla wszystkich
?ycie to gra, kto nie ryzykuje ten przegrywa
Miecio
Stały użytkownik forum

No to nie płaczcie tutaj, że nie działa tylko dzwońcie do BOK-u z dokładnym opisem sytuacji.

A tak swoją drogą to Sferia nie blokuje portów.
atento pisze:najwyzszy transfer to 500k/bs
Na podstawie tych fotek już widzę, że masz błędna konfigurację. Może najpierw poczytasz instrukcję? :lol:
kaktus8362

Drogi Mieciu to napisz nam poprawna konfiguracje dla tych modemów ja mam troszke lepsze parametry niz kolega wczesniej w warstwie EvDO jest 967.~ cos tam kbs to jak sie nie myle do 2,4mb troche brakuje ale to juz inna sprawa moze ty znasz program P2P ktory dziala poprawnie w Sferi . Według BOK problem jest w tym ze poprzez dynamiczne IP kompa i stale serwera Sferi ( czy na wspak) nie ktore programy P2P postaja LOW IP i nie znajduja otwartego portu NP: U TORRENTY 1,61 co jest bardzo denerwujace , moze jakis inny programik dzialajacy z torrentami troche tego powstalo . A tak z czystej ciekawosci korzystasz sam z netu w sferi :?:

POST_2:

ktos na poczatku tego forum napisal ze nie mozliwe jest pobranie 3gb tygodniowo :D jest to mozliwe sprobuj ftp jest ono w 2 strefie czyli na poczatku 2,4mb potem zalezy od tego jaki masz abonament najwiecej ile pobralem jednego dnia z ftp to 700mb film podzielony na 14 plikow do 50mb archiwum RAR a na koniec tygodnia mialem 2400mb danych przeslanych :)

--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator->
Fanta
Miecio
Stały użytkownik forum

kaktus8362 pisze:Według BOK problem jest w tym ze poprzez dynamiczne IP kompa i stale serwera Sferi ( czy na wspak) nie ktore programy P2P postaja LOW IP i nie znajduja otwartego portu NP: U
LOW ID a nie IP, ale to akurat szczegół. W Sferii tak jest zawsze, jest stały zewnętrzny adres IP, a dynamiczny wewnątrz sieci. W związku z tym wszyscy abonenci Sferii są widziani na forach i przez programy i strony patrzące na IP jako jedna osoba. Stąd też LOW ID w p2p (bo nie można zliczać ilości wysłanych i odebranych danych przez każdego klienta).
kaktus8362 pisze:moze jakis inny programik dzialajacy z torrentami troche tego powstalo
Nie wiem, nigdy się w to nie zagłębiałem. Generalnie mnie eMule na LOW ID ssie tak od 0-10 kb/s, ściągam pliki w miarę popularne. Zobacz jakiś program, w którym możesz sprawdzić z czego wynika taka a nie inna prędkość. Bo jeśli źródeł pliku jest 100, ale użytkownik od którego mogą ściągać osoby z LOW ID jeden, to sprawa transferu się wyjaśniła. :)
kaktus8362 pisze:A tak z czystej ciekawosci korzystasz sam z netu w sferi :Question:
Nie, mam akurat neo. Jestem poza zasięgiem, a poza tym ja sporo ściągam z FTP i p2p i na neo przekraczałem znacznie limity (dopóki były).
d3ugi

Post autor: d3ugi »

mi jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> za pomocą sferii udaje sie tylko sciagac z filecloua ale zadko mozna znalez linki z czyms ciekawym tam wzuconym...
niestety zeby sie dopchac do rapidshare to nie wiem co trzeba zrobic mi sie raz przez dwa tygodnie udało :) i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nieznalazlem zadnej alternatywy wlaczylem raz utorrenta ale po 30 minutach sciagnelo mi sie tak z 0,01 kb emula nawet nie zalaczalem :) ale jeszcze nie rezygnuje bede szukal jakiejs mozliwosci pobierania po ludzku :)
Pozdrawiam
kaktus8362

alternatywa może być NP MEGA UPLOAD (czy jakoś tak) program korzysta z ftp linków jest pełno ale pełen dostęp jest płatny i to nie mało jak na polskie warunki po darmowej rejestracji szedł mi około 100kb/s ( ale z FTP ) pyzatym torrenty nie jest aż tak tragicznie tylko trzeba mieć w miarę dobre ustawienia ja osobiście pobieram Star Gate SG1 sezon ma przecietnie2,5gb jak coś niżej napisze wstępne ustawienia na takich ustawieniach pobiera od 0 do 5kb/s pod warunkiem ze to popularny link .
Ustawienia dla Utorrenty v1.61.
otwieramy program : ustawienia > połączenie
w oknie port nasłuchu zaznaczamy jedynie losuj port przy każdym uruchomieniu programu. na samym dole możecie ustawić limit wysłania ja ustawiłem 5kb/s.
protokół Bit Torrenty > ilości połączeń > we wszystkich trzech oknach poklej wpisujemy np 1000 w 2 34464 w 3 np100 zaznaczcie tez , Otwórz podatkowe połączenie ... >90.
Dodatkowe Funkcje Bit torrenty > wyłączcie DHT ( większość linków jej nie używa) pozostałe dwie aktywne.
Szyfrowanie protokołu wyłącz akceptuj nie szyfrowane.
Kolejkowanie > kolejka w oba okienka wpiszcie po 100 , opcje niżej nie aktywne. i to na tyle . tak jak napisał Miecio stały IP sferi i dynamiczne użytkownika powoduje ze każdy port wydaje sie być zablokowany na tych ustawieniach macie żółte światło a nie czerwone lepsze to niż nic , a co do osiołka nie każdy plik to to co chcemy ile razy miałem tak ze zamiast bajki dla dziecka pobrałem ** Zabronione ** dlatego osobiście nie lubię mula a jak ktoś miął już torrenta jakiego kol wiek to wie ze linki są sprawdzane jak chcemy film to pod danym linkiem on jest a nie jakieś badziewie. po zdrówka dla wszystkich :D a słowo zabronione to **ZABRONIONE** ha czy to aż tak wulgarne słowo ??. Ja osobiście nie uważam żeby ten wyraz był wulgarny tylko oddaje to co miałem do powiedzenia , a co do zabronionych wyrazów nie pisałem nic na k h itp wiec nie rozumiem takiego oburzenia . A po drugie primo por..n.o to kategoria filmu w którym nie ma zbyt mocnej fabuły tylko uprawiają wolną miłości :lol:
Ostatnio zmieniony 2007-07-07, 22:20 przez kaktus8362, łącznie zmieniany 3 razy.
zDaleKi

kaktus8362 pisze:a slowo zabronione to ****** a ha czy to az tak wulgarne slowo ??
Skoro jest zabronione, tojest jakiś powód ku temu. Jeżeli tak bardzo Cię to interesuje, to zapraszam na PW. I więcej proszę taki słów nie używać, które są zabronione!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
kaktus8362

witam wszystkich znalazłem taka stronkę http://www.internet-radiowy.pl/Warszawa/internet.html jest tam kilku operatorów internetu miedzy innymi radiówek czy może ktoś z was zna kogoś kto korzysta z tych operatorów bo sferia jest stanowczo za słaba no i ogranicza p2p a głownie po to mam net jest wiele zajefajnych seriali których w Polsce nie zobaczycie a są na necie , jeżeli już ktoś zetknęło sie z nimi proszę o PW z góry dzięki . czy jeszcze ktoś sprawdzał konfigurację dla p2p może macie lepsze ustawienia dla jakiegoś programu .
kaktus8362

Do wszystkich którzy korzystają ze sferi wszystko co wiem na stan bieżący to to ze sferia OSZUKUJE wszystkich i to równo maksymalny transfer na ich łączach to 2.4Mb/s = 300kB/s a dla programów P2P w transfer XL to 32kb/s =4kB/s tak wygląda sferia to wszystko na dziś pozdro dla tych którzy czuja sie oszukani :twisted: czyli nie liczcie nawet na tak szybkie pobieranie czego kol wiek maksymalnie do 60kB/s i tez nie zawsze
Miecio
Stały użytkownik forum

1) Dałem linka do opisu taryf i już wcześniej pisałem jakie są ograniczenia dla p2p. Po co piszesz w jakimś temacie jeśli go nie czytasz?

2) Na czym dokładnie polega oszustwo? Na stronie te informacje są, przy kontakcie z BOK zawsze te informacje są podawane. Ba, nawet podpisując umowę podpisuje się aneks, warunki techniczne świadczenia usług. I tam to wszystko jest.

3) Skąd Ci się nagle wzięło te 60 kB/s? Jak rozumiem to sobie wymyśliłeś? :)

Apel do wszystkich. Nie rozumiem o co ludziom tego pokroju chodzi. Sferia nie tai tych informacji, każdy podpisuje wspomniany przeze mnie papierek, informacje na stronie są w widocznym miejscu i to wszystkie, nie jest to ukrywane. Ludzie, zastanówcie się trochę zanim zaczniecie wyzywać od oszustów. A jak ktoś nie czyta tego co podpisuje, a potem się dziwi, że nie jest tak jak myślał, to po prostu oszukuje sam siebie.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Zgadzam się z @Miecio Trzeba najpierw dokładnie przeczytać umowę, a nie pyskować. Poza tym P2P chodzi zawsze wolniej niż łącze może przepuścić. Ten typ tak ma :wink:
Latka lecą...
kaktus8362

Po pierwsze nie wymyśliłem sobie tych 60kB = 480Kb/s tylko takie mam transfery jak pobieram z HTTP ( 1 strefa do 2,4Mb/s=300kB) przelicznik jest prosty podziel sobie każda prędkość przez 8 bit-ów a sferia podaje maksymalne wartości a nie rzeczywiste i to mnie boli jak byś chciał wiedzieć 75% polaków tego nie rozróżnia co jest co i dlaczego chodzi mi o Kb/s i kB/s . Po drugie co ma czytanie w tym momencie umowy jak spojrzysz i widzisz 32kB to odbierasz to jako maksymalny transfer i nawet przez myśl ci nie przejdzie ze właśnie zapomniałeś o takim prostym przeliczniku ,liczysz ze zobaczysz taka wartość na monitorze ( marzenie rzecz piękna ) a nie jakieś gów... 4Kb . Po trzecie wiem doskonale o tym ze żaden operator nie zezwoli na to byś wykorzystał 100% swojego łącza do P2P poza tym udostępniasz tez dany plik w czasie pobierania ( chyba ze jesteś paskudna pijawka ) co tez zwalnia dostępne dla ciebie łącze jeszcze inna sprawa jest ruch w danej sieci i możliwości serwera twojego operatora , a tym bardziej jest to zrozumiale w przypadku operatorów radiowych . Po 4 nie odwiedzam strony sferi nie ma tam nic co by mnie w szczególności bawiło ani interesowało . znam ciekawsze adresy w sieci niż www.sferia.pl :D
Miecio
Stały użytkownik forum

kaktus8362 pisze:75% polaków tego nie rozróżnia co jest co i dlaczego chodzi mi o Kb/s i kB/s .
Należysz do tych 75%. :) Popełniłeś trzy błędy. Więc może lekki offtopic, ale wyjaśnię tu co jest co.

kilobit na sekundę
czyli Kb/s lub kbps
kilobajt na sekundę czyli KB/s

1 (JEDEN) kilobajt = 8 (osiem) kilobitów

Prędkość internetu przez każdego operatora jest podawana w Kb/s. Prędkość ściągania danych przez przeglądarkę (np. przy ftp) jest zazwyczaj w KB/s.
Większość programów p2p podaje przesył w KB/s.
kaktus8362 pisze:Po drugie co ma czytanie w tym momencie umowy jak spojrzysz i widzisz 32kB to odbierasz to jako maksymalny transfer i nawet przez myśl ci nie przejdzie ze właśnie zapomniałeś o takim prostym przeliczniku ,liczysz ze zobaczysz taka wartość na monitorze ( marzenie rzecz piękna ) a nie jakieś gów... 4Kb .
A tutaj to o czym pisałem wcześniej. Oferta Sferii to 32 Kb/s, "na monitorze" zobaczy się wartość 4 KB/s.
kaktus8362 pisze:inna sprawa jest ruch w danej sieci i możliwości serwera twojego operatora , a tym bardziej jest to zrozumiale w przypadku operatorów radiowych .
Jesli to zrozumiałe to w czym problem? :)
kaktus8362 pisze:Po 4 nie odwiedzam strony sferi nie ma tam nic co by mnie w szczególności bawiło ani interesowało . znam ciekawsze adresy w sieci niż www.sferia.pl :D
Taaa. I ciekawsze rzeczy do czytania niż umowę? ;) A nie masz lepszych rzeczy do robienia niż pisanie tu?
zDaleKi

Miecio pisze:Należysz do tych 75%. :) Popełniłeś trzy błędy. Więc może lekki offtopic, ale wyjaśnię tu co jest co.

kilobit na sekundę
czyli Kb/s lub kbps
kilobajt na sekundę czyli KB/s

1 (JEDEN) kilobajt = 8 (osiem) kilobitów
To niestety bardzo częste pomyłki i mimo, że wpisaliśmy to nawet do FAQ, to jak widać dalej się zdarzają.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
kaktus8362

Szanowny kolego kiedy podpisywałem umowę pracowałem na noce , kiedy przyjechał kurier z umowa i modemem bylem dopiero co obudzony i nie miałem głowy do takich rzeczy jak uważne studiowanie wers po wersie umowy,dopiero po jakimś czasie zaczęło mnie martwic ze coś jest nie alo z transferem. po dostaniu odpowiedzi z bok-u na moja reklamacje dopiero zapoznałem sie z umowa tak sie śmiesznie składa ze wiem na czym polega różnica i nie musisz mi tego tłumaczyć przez jakiś czas miałem swoja mała siec 4 kompy i zanim zabrałem sie do układania kabli i konfigurowania kompów troszkę na ten temat czytałem to jak jesteś tak mądry wytłumacz mi jaka jest różnica miedzy szerokością łącza a szybkością i lub do jakiej odległości można łączyć dwa kompy na kablu karosującym ( zwykła skrętka) zakończonym wtyczkami z RJ45 . odp a do 25m, b do 50m ,c do 100m. A w kwestii wyjaśnienia nie pisze tego szukając usprawiedliwienia dla siebie ( a raczej własnej głupoty jak nie czytanie umowy ) tylko jak ktoś dobija sie do drzwi a ty śpisz po 12h pracy nie oczekuj ze będziesz przytomny.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Panie i Panowie wątek jest poświęcony wadom i zaletom Internetu SFERIA

Kolego @kaktus8362 co kogo obchodzi w jakiej sytuacji podpisywałeś umowę.Również proszę skończyć te ironiczne pisanie typu ,, jak jesteś tak mądry ,,.Mnie nie obchodzi długość kabla itp.
Wad już wyliczyłeś dużo.Zalet chyba żadnej.Jeśli nadal będziecie pisać nie na temat będziemy edytować wątki i pozostawiać najważniejsze z nich kwestie.
Miecio
Stały użytkownik forum

Jako, że w większej części zgadzam się z przedmówcą to nie odniosę się do wypowiedzi kaktusa.

I dalej potwierdzę swoją gotowość udzielenia odpowiedzi i rozwiania wątpliwości związanych z Internetem Sferii. :)
kaktus8362

No dobra sferia ma 2 zalety jest dostępna na całej wawie i okolicach , i nie patrzą na akty własności lokalu możesz nawet w wynajętym mieszkaniu ja sobie zainstalowac po czym zabrać gdzie ci sie podoba nic poza tym .
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Zawsze to (jakaś) zaleta :D
ODPOWIEDZ