Pytanie o polaczenie zestawow

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
master88
Początkujący użytkownik forum

Pytanie o polaczenie zestawow

Post autor: master88 »

Witam,

Mam pytanie. Pozostal mi sprzet po starym internecie radiowym. Chcialbym go wykorzystac u mojej siostry we wloszech.
Sprawa wyglada tak.

Siostra ma internet w miejscu pracy czyli w pizzeri (mapka1 oznaczone niebieska linia) w pizzeri jest router : dlink DSL-G624T + antenka DWL-R60AT

Mieszka w domu oznaczonym kolorem zóltym. Odleglosc w lini prostej wynosi 50m (mierzone w google maps).
Punktami czerwonymi zaznaczylem mozliwosc zmocowania anteny + elewacja budynku.

Moj sprzet ktory posiadam po radiowym internecie to: antena panelowa 22dbi (nie wiem jaka produkcja), WLA-5000AP v3, DL-524.

Sprzet wymieniony wyzej chcialbym zamontowac na domu siostry. Natomiast chcialbym z routera z pizzeri, wyjsc antena na zewnatrz i utworzyc polaczenie z mieszkaniem.

Problemem moze sie okazac ze fizycznie anteny nie beda mogly sie widziec ;/. Na drodze znajduje sie inny dom mieszkalny.
Czy konieczne jest aby anteny widzialy sie ? czy na takiej malej odleglosci nie jest to konieczne.

Poradzcie prosze jak rozwiazac ten problem.

Dolaczam plik mapka2. na ktore jest bok pizzeri. Kolorem zielonym oznaczylem okienko ktore wychodzi z zaplecza pizzeri. Stamtad wyjdzie kabel do anteny. Kolorem zoltym oznaczylem teoretyczna mozliwosc montazu antenki.

Glowne zalozenie jest takie aby antenka byla mala oraz zeby pozostal internet w pizzeri (wifi). Domyslam sie ze po zamocowaniu anteny panelowej kierunkowej, nie bedzie mozliwe by w pizzeri pozostal zasieg wifi?

dodatkowo dołączam link do google street jakby ktos chcial "zobaczyc" mniejwiecej o czym pisze :)

https://mapy.google.pl/maps?q=Via+Alber ... 2ochy&z=19

[ Komentarz dodany przez: Moderatora: 2012-08-21, 09:11 ]
Wycięto zbędne już załączniki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez master88, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pytanie o polaczenie zestawow

Post autor: key »

Zapchany Fresnel - zapomnij o tym ze cokolwiek bedzie dzialac.

W Wloszech masz 4 sieci UMTS - Tre, Tim, Vodafone, Wind - popytaj ile u nich kosztuje miesiac mobilnego netu - bedzie prosciej niz gimnastyka ktora chcesz robic.

Z grubsza patrzac na artykuly w sieci, mozesz miec n.p. 2GB miesiecznie za ~10€
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

master88 pisze:
Problemem moze sie okazac ze fizycznie anteny nie beda mogly sie widziec ;/. Na drodze znajduje sie inny dom mieszkalny.
Czy konieczne jest aby anteny widzialy sie ? czy na takiej malej odleglosci nie jest to konieczne.

Poradzcie prosze jak rozwiazac ten problem.
Ja nie widzę problemu w tym że anteny nie będą się widziały przy tak małej odległości ale w czystym eterze-a widać że teren jest gęsto zabudowany także może nie być wolnego kanału (bez sprawdzenia w realu się tego nie dowiemy). Najlepiej to przedstaw problem na [url=http://]trzepak.pl[/url] tam są zawodowi wyjadacze którzy walczą na co dzień z takimi problemami. ;)
jareq
master88

sa wolne kanaly bo sprawdzalem i mozna spokojnie puscic jakims kanalem.

Owszem sa sieci UMTS. ale wcale tak tanio nie wychodzi bo trzeba ciagle doladowywac :)

a skoro mam sprzet i stosunkowo niskim kosztem bo zakupem anteny mozna miec polowe tanszy internet :)

Nie wspomnialem ale w pizzeri maja wlasnie internet z UMTS, a w domu obecnie tez ma cos jak internet na karte i tez musi placic.

zapchany fersnel? co to znaczy
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

master88 pisze: zapchany fersnel? co to znaczy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela

Może i zapchana ta strefa, ale wg mnie tak mała odległość to nie problem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11 pisze:Standard 802.11b pozwala osiągnąć zasięg ok. 46 m w pomieszczeniu oraz ok. 96 m na otwartej przestrzeni.
I tutaj mowa o zwykłej antenie, fabrycznie w routerze/karcie sieciowej. Na kierunkowych sygnał powinien się "przebić". Oczywiście pewnie nie będzie max osiągów sieci, ale działać to powinno.

Wszystko zależy od lokalnych warunków, ale nie można kategorycznie pisać, że się nie da bo dystans jest stosunkowo mały. Może to zadziałać nawet po odbiciach.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

master88 pisze:sa wolne kanaly bo sprawdzalem
Znaczy kanal +/- 2 kanaly obok? Wiesz ze WiFi to min. 20 MHz a krok miedzy kanalami to 5 MHz?
ja.michal pisze:I tutaj mowa o zwykłej antenie, fabrycznie w routerze/karcie sieciowej.
A widziales to w realu? Bo ja nie.
ja.michal pisze:Wszystko zależy od lokalnych warunków
Dokladnie. Ryzykujesz kase (ja bym juz walil w Nanostacje i nie kombinowal z skladanka niewiadomo jakiego pochodzenia) ktora spokojnie starcza na rok UMTS. Ale wiadomo - jak kto woli.
Nie pomagam na PW.
master88

miedzy jej domem a pizzeria znajdowalo mi 4 sieci.

Dodam takze ze jak ustawilem router w pizzeri na tym okienku z mapki2. i antenke skierowalem w kierunku domu. to przy ogrodzeniu (jakies 10m od elewacji budynku mieszkaniowego) laptop z wbudowana karta znajdowal mi siec. jednak nie moglem sie polaczyc
key
*Mistrz bezprzewodowy*

miedzy jej domem a pizzeria znajdowalo mi 4 sieci.
Na jakich kanalach?
master88 pisze:jednak nie moglem sie polaczyc
To moze miec pol miliona powodow.
Nie pomagam na PW.
master88

nie wiem na jakich bo niema mnie tam teraz.

wydaje mi sie ze glownym powodem bylo to ze karta w laptopie nie nalezy do najsilniejszych. stad lapala sygnal a nie mogla go wyslac

nie sprecyzowalem. polaczylem sie z siecia ale nie bylo internetu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze: A widziales to w realu? Bo ja nie.
Prawie 100m w otwartym terenie i 50m w budynku? Tak widziałem, korzystałem. Osiągi spadły, ale połączenie było i działało. Oczywiście nie max prędkość tylko koło 5Mb/s, ale działało.
key pisze:Ryzykujesz kase (ja bym juz walil w Nanostacje i nie kombinowal z skladanka niewiadomo jakiego pochodzenia) ktora spokojnie starcza na rok UMTS.
To racje. :) Trzeba zrobić rachunek zysków i strat.
master88

rachunek zyskow i strat jest prosty.
anena + kabel pewnie kolo 100zl co daje 25euro+-

siostra za sam internet w domu (na karte) miesiecznie wydaje okolo 30euro.
ODPOWIEDZ