Mam pytanie. Pozostal mi sprzet po starym internecie radiowym. Chcialbym go wykorzystac u mojej siostry we wloszech.
Sprawa wyglada tak.
Siostra ma internet w miejscu pracy czyli w pizzeri (mapka1 oznaczone niebieska linia) w pizzeri jest router : dlink DSL-G624T + antenka DWL-R60AT
Mieszka w domu oznaczonym kolorem zóltym. Odleglosc w lini prostej wynosi 50m (mierzone w google maps).
Punktami czerwonymi zaznaczylem mozliwosc zmocowania anteny + elewacja budynku.
Moj sprzet ktory posiadam po radiowym internecie to: antena panelowa 22dbi (nie wiem jaka produkcja), WLA-5000AP v3, DL-524.
Sprzet wymieniony wyzej chcialbym zamontowac na domu siostry. Natomiast chcialbym z routera z pizzeri, wyjsc antena na zewnatrz i utworzyc polaczenie z mieszkaniem.
Problemem moze sie okazac ze fizycznie anteny nie beda mogly sie widziec ;/. Na drodze znajduje sie inny dom mieszkalny.
Czy konieczne jest aby anteny widzialy sie ? czy na takiej malej odleglosci nie jest to konieczne.
Poradzcie prosze jak rozwiazac ten problem.
Dolaczam plik mapka2. na ktore jest bok pizzeri. Kolorem zielonym oznaczylem okienko ktore wychodzi z zaplecza pizzeri. Stamtad wyjdzie kabel do anteny. Kolorem zoltym oznaczylem teoretyczna mozliwosc montazu antenki.
Glowne zalozenie jest takie aby antenka byla mala oraz zeby pozostal internet w pizzeri (wifi). Domyslam sie ze po zamocowaniu anteny panelowej kierunkowej, nie bedzie mozliwe by w pizzeri pozostal zasieg wifi?
dodatkowo dołączam link do google street jakby ktos chcial "zobaczyc" mniejwiecej o czym pisze

https://mapy.google.pl/maps?q=Via+Alber ... 2ochy&z=19
[ Komentarz dodany przez: Moderatora: 2012-08-21, 09:11 ]
Wycięto zbędne już załączniki.