Budowa sieci WiFi z AP obsługującym różne podsieci.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzysiekj18
Początkujący użytkownik forum

Budowa sieci WiFi z AP obsługującym różne podsieci.

Post autor: krzysiekj18 »

Witam

Do istniejącej sieci wewnętrznej o adresie IP 192.168.2.xxx muszę dobudować sieć WiFi do której będą podłączane urządzenia z różnymi adresami IP (różne podsieci). Niestety nie mogę zmienić adresów urządzeń podłączanych do sieci WiFi.
Sytuację spróbowałem przedstawić na rysunku w załączniku.

Obrazek

Podstawowy problem jaki mam to jakiego użyć AP aby móc podłączyć do niego po sieci WiFi kilka urządzeń pracujących w różnych podsieciach.
Tworzyłem kiedyś taką sieć tylko przy użyciu kabli. W tedy podłączyłem wszystkie urządzenia do switch-a po czym ustawiłem w swoim komputerze kilka adresów IP dzięki czemu miałem dostęp do wszystkich podsieci z jednego komputera. Teraz chcę uzyskać identyczną sytuację tylko w sieci bezprzewodowej.
Czy są AP pełniące funkcję bezprzewodowego swicht-a (switch musi być po stronie sieci WiFi)?

W razie niejasności proszę pytać.

Z góry dziękuję za pomoc.

Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Budowa sieci WiFi z AP obsługującym różne podsieci.

Post autor: key »

krzysiekj18 pisze:Czy są AP pełniące funkcję bezprzewodowego swicht-a (switch musi być po stronie sieci WiFi)?
Tu IMHO wolaja tzw. VLANs. Poszukaj pod tym haslem w materialach o DD-WRT/OpenWRT/Tomato.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krzysiekj18 pisze:Czy są AP pełniące funkcję bezprzewodowego swicht-a (switch musi być po stronie sieci WiFi)?
Jeżeli użyjesz samego AP (bez funkcjonalności routera) to będzie przeźroczysty dla wszystkich IP w sieci.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wojteks, tylko to potem jakos pospinac trzeba ;)

Przy VLANs nie trzeba kombinowac z kilkoma IP w jednym kompie (co imho jest proszeniem sie o problemy).
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja przyznam nie widzę żadnego sensu takiego rozwiązania. Nie jesteś w stanie zrobić tego od początku, jakoś sensowniej?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Przy VLANs nie trzeba kombinowac z kilkoma IP w jednym kompie
Tylko że kilka IP w kompie jest łatwe i proste dla autora do ogarnięcia (już to ma zrobione) a dowolny AP wpuści klientów WiFi z dowolnymi IP do jego skonfigurowanej i działającej sieci.
Oczywiście nie ma mowy o dostępie do internetu tych klientów.

Co prawda trudno mi zgadywać jaki jest cel tego dziwnego doświadczenia.
Nie pomagam na PW!
krzysiekj18
Początkujący użytkownik forum

Post autor: krzysiekj18 »

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście być może zbytnio komplikuję sytuację dlatego napiszę od podstaw o co mi chodzi. Na chwilę obecną przyjmijmy że buduję wszystko od zera czyli nie mam żadnej sieci.

Ok Czyli tak:
1. Mam kilkanaście urządzeń z adresami IP w różnych podsieciach.
2. Z względów logistycznych chcę te urządzenia podłączyć do sieci bezprzewodowej.
3. Sieć którą utworzę musi spełniać następujące zadania:
1) Udostępniać internet
2) Pozwalać mi jeśli znajduję się w zasięgu sieci na dostęp z mojego komputera do wszystkich urządzeń
3) Powinienem mieć dostęp do utworzonej sieci z dowolnego miejsca (myślę że najbardziej odpowiednie będzie tutaj użycie technologi VPN)

Dostęp do internetu mogę uzyskać po przez podłączenie utworzonej sieci do już istniejącej sieci LAN z dostępem do internetu, lub stosując połączenie 3G (bardziej zalecana jest ta pierwsza opcja).

Zdaję sobie sprawę, że na chwilę obecną posiadam zbyt małą wiedzę do zbudowania takiej sieci. Dlatego proszę o podanie przykładowych rozwiązań sprzętowych na jakich mogę zbudować taką sieć, oraz o podanie technologii (jak np. wspomniana wcześniej VLAN) jakie muszę znać przy budowie takiej sieci.

Czy możecie polecić książki opisujące podobną tematykę do opisanej. Nie mam kompletnie żadnego doświadczenia z konfigurowaniem routerów przy pomocy funkcji tekstowych spotykanych bardzo często w opisach na różnych stronach internetowych, dlatego będę wdzięczny informację gdzie (książki, strony itp.) mogę poznać podstawy takiej konfiguracji.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiekj18 pisze:1. Mam kilkanaście urządzeń z adresami IP w różnych podsieciach.
Tak się zastanawiam po co takie manewry, DHCP albo zmiana sztywnych ustawień jest chyba prosta.

Jedyna metoda żeby różne podsieci miały internet to jak napisał key wirtualne LANy utworzone na serwerze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie rozumiem założenia nr 1.
Ale w takim układzie ja bym zrobił tak:
- switch jakiś przyzwoity (jak lubisz się pobawić to może być OpenWRT, jak wolisz coś co będzie miało odpowiednią funkcjonalność firmowo to trzeba będzie trochę więcej kasy)
- AP z obsługą VLAN na radiu (uwagi j.w.)
- żadnych kombinacji z kilkoma adresami na kompie tylko dostęp między VLANami załatwiasz na serwerze routingiem i access-listami.

Zależy też jeszcze co to za serwer i czy on odpowiada za routing w sieci. Jeśli to jest serwer typowo usługowy to dodatkowo jakiś sensowy router.
ODPOWIEDZ