Wymiana Karty wifi w laptopie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wymiana Karty wifi w laptopie
Witam, kupilem ostatnio laptopa asus X53E z mysla o instalacji Windowsa XP, no i natrafilem na problem ; )
Otoz zainstalowlem na tym asusie winxp, ale..
Karta wifi ktora tu siedzi to Atheros AR9002WB-1NG, ma zintegrowany Bluetooth.
Jaki bym sterownik nie zainstolwal , a sprawdzalem juz cala mase tych sterownikow od 2009r do 2012, caly dzien na to poswiecilem, lacznie z instalowaniem od nowa windows xp, to gdy karta jest wlaczona co dokladnie minute DPC Latancy szaleje, przez czas 5sek dochodzi do 5000us. (jest zwiazane na 99% z opcją 'scan valid interval' ale jej przestawienie na mniejsza wartosc powoduje czestrze piki, zas na wieksza niz 60sek nic nie zmienia) Poczatowo karta muzyczna wtedy mi chropila, ale wgralem starszy sterownik do niej i wyglada ok.
Chociaz DPC dalej mnie wkurza.
Chcialbym wymienic tą wifi, jest ona zaraz pod klapka ktora mozna rozkrecac bez utraty gwarancji.
Generalnie zalezy mi na mozliwie bezproblemowej karcie, czasem moze odpale linuxa. W starych laptopach mialem kolejno intel 5100, atheros 5006 i intel N130, wszystkie dzialaly ok, w DPC nic sie nie dzialo, z tych 3 intel N130 mial najgorszy zasieg. Jakos specjalnie nie zalezy mi na szybkosci chociaz wiadomo z dwoch tak samo bezproblemowych kart wezme N : )
I teraz pytanie ktorą z tych tutaj wybrac? Ewentualnie ktorą odrzucic od razu (moze ktorychs marek ogolnie nie warto brac):
1.Intel Link 5100
2.INTEL 1000
3.Realtek RTL8192 SE
4.AZUREWAVE AW-NE762H
5.ATHEROS AR5B93
6.ATHEROS AR5B95
7.INTEL 512AN_HMW
Standard G:
BCM94312HMG BROADCOM
Widze ze te karty da sie w miare ok cenach na allegro dostac..
Prosze poradzcie, chcialbym jak najszybciej to kupic i miec spokoj z tym kompem..
Aha kart musi byc PCIe Half Mini, platforma laptopa jest na INTEL Sandy Bridge (core i3)
[ Dodano: 2012-06-15, 19:52 ]
Widze, ze nikt za bardzo nie chce mi pomoc ; )
Po sporej dawce czytania w necie zostaly na placu boju:
1. Intel N1000
2. ATHEROS AR5B95 na chipsecie AR9285 (zle opinie w necie)
3. AZUREWAVE AW-NE762H oparta na Ralink RT3090 (ktos cos slyszal o tym?)
4. Realtek RTL8192 SE chyba odpada, nic nie moge na jej temat <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>, jest to N 150ka.
Wiec kupowac Intela, czy jeszcze ktos chce mnie od niej odrzucic : )?
Otoz zainstalowlem na tym asusie winxp, ale..
Karta wifi ktora tu siedzi to Atheros AR9002WB-1NG, ma zintegrowany Bluetooth.
Jaki bym sterownik nie zainstolwal , a sprawdzalem juz cala mase tych sterownikow od 2009r do 2012, caly dzien na to poswiecilem, lacznie z instalowaniem od nowa windows xp, to gdy karta jest wlaczona co dokladnie minute DPC Latancy szaleje, przez czas 5sek dochodzi do 5000us. (jest zwiazane na 99% z opcją 'scan valid interval' ale jej przestawienie na mniejsza wartosc powoduje czestrze piki, zas na wieksza niz 60sek nic nie zmienia) Poczatowo karta muzyczna wtedy mi chropila, ale wgralem starszy sterownik do niej i wyglada ok.
Chociaz DPC dalej mnie wkurza.
Chcialbym wymienic tą wifi, jest ona zaraz pod klapka ktora mozna rozkrecac bez utraty gwarancji.
Generalnie zalezy mi na mozliwie bezproblemowej karcie, czasem moze odpale linuxa. W starych laptopach mialem kolejno intel 5100, atheros 5006 i intel N130, wszystkie dzialaly ok, w DPC nic sie nie dzialo, z tych 3 intel N130 mial najgorszy zasieg. Jakos specjalnie nie zalezy mi na szybkosci chociaz wiadomo z dwoch tak samo bezproblemowych kart wezme N : )
I teraz pytanie ktorą z tych tutaj wybrac? Ewentualnie ktorą odrzucic od razu (moze ktorychs marek ogolnie nie warto brac):
1.Intel Link 5100
2.INTEL 1000
3.Realtek RTL8192 SE
4.AZUREWAVE AW-NE762H
5.ATHEROS AR5B93
6.ATHEROS AR5B95
7.INTEL 512AN_HMW
Standard G:
BCM94312HMG BROADCOM
Widze ze te karty da sie w miare ok cenach na allegro dostac..
Prosze poradzcie, chcialbym jak najszybciej to kupic i miec spokoj z tym kompem..
Aha kart musi byc PCIe Half Mini, platforma laptopa jest na INTEL Sandy Bridge (core i3)
[ Dodano: 2012-06-15, 19:52 ]
Widze, ze nikt za bardzo nie chce mi pomoc ; )
Po sporej dawce czytania w necie zostaly na placu boju:
1. Intel N1000
2. ATHEROS AR5B95 na chipsecie AR9285 (zle opinie w necie)
3. AZUREWAVE AW-NE762H oparta na Ralink RT3090 (ktos cos slyszal o tym?)
4. Realtek RTL8192 SE chyba odpada, nic nie moge na jej temat <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>, jest to N 150ka.
Wiec kupowac Intela, czy jeszcze ktos chce mnie od niej odrzucic : )?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Wymiana Karty wifi w laptopie
slydago spytaj na tym forum: http://forum-laptopy.info.pl
-
- Użytkownik forum
OK, dzieki : )
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Wyłącz Background scan. Np. programem wlanoptimizerslydago pisze:gdy karta jest wlaczona co dokladnie minute DPC Latancy szaleje, przez czas 5sek dochodzi do 5000us.
-
- Użytkownik forum
Dzieki, juz w sumie wymienilem karte na intel 1000, jest lepszy zasieg i totalnie zadnych problemow, poki co zostawiam, ale program sciagnalem na zaś, wyglada na to ze moze faktycznie pomoc