Ogólnodostępne konto do Eduroam

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Ogólnodostępne konto do Eduroam

Post autor: Kamil1000 »

Czy istnieją jakie ogólnodostępne konta do korzystania z sieci Eduroam? Bo jestem na Politechnice Opolskiej i chciałbym korzystać z dostępu do internetu.
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Ogólnodostępne konto do Eduroam

Post autor: marens »

Kamil1000 pisze:Czy istnieją jakie ogólnodostępne konta do korzystania z sieci Eduroam?
http://eduroam.po.opole.pl/
Nie ma czegoś takiego jak ogólnodostępne konto, trzeba się logować.
Kamil1000 pisze:Bo jestem na Politechnice Opolskiej i chciałbym korzystać z dostępu do internetu.
Z tego co piszą to nie ma u nich publicznej sieci, tylko eduroam.

Kod: Zaznacz cały

Aby ułatwić i jeszcze bardziej uprościć użytkownikom korzystanie z bezprzewodowego dostępu do Internetu (WiFi) na terenie obiektów Politechniki Opolskiej postanowiliśmy ujednolicić obecnie dostępne sieci i utworzyć jedną zgodną ze standardami projektu Eduroam.
Od dnia 1 października 2011 r. sieć widziana do tej pory pod nazwą PO-EDU-WIFI przestanie istnieć. Jedyną działającą siecią WiFi na całej uczelni będzie Eduroam. 
Przykładowo na PWr jest sieć PWr-WiFi (ogólnodostępna) + eduroam (logowana)
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Post autor: Kamil1000 »

Ale nie chodzi mi o samą Politechnikę Opolską, tylko ogólnie o sieć Eduroam, ponieważ w każdym miejscu gdzie jest sieć Eduroam, to można korzystać z takiego samego konta, niezależnie od instytucji, w której się jest (taka jest idea tej sieci). Chodzi mi więc o to czy któraś z instytucji uczestniczących w Eduroam posiada jakieś ogólnodostępne konto do korzystania z Eduroam.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Kamil1000 pisze:Chodzi mi więc o to czy któraś z instytucji uczestniczących w Eduroam posiada jakieś ogólnodostępne konto do korzystania z Eduroam.
Nie ponieważ mijałoby się to z ideą eduroamu, którą sam przytaczasz.

http://www.eduroam.wroc.pl/
W Eduroam położono duży nacisk na bezpieczeństwo. Użytkownicy mają pewność, że sieć do której się podłączają jest siecią zaufaną. Zasada ta obowiązuje także w drugą stronę. W przypadku nadużyć ze strony uwierzytelnionego w sieci użytkownika administratorzy sieci mogą jednoznacznie określić jego tożsamość.
icemanevo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: icemanevo »

By nie zakładać nowego tematu, mam pytanie teoretycznie, czy w mieszkaniu przy uczelni, gdzie odbieram eduroam, legalnie mogę z niego korzystać jako domowego?
ODPOWIEDZ