Mam taki problem. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi lub źle szukałem. Generalnie na sieciach się nie znam. Jestem webmasterem. Ale dano mi takie zadanie.
Mam 2 budynki. W jednym ma być router oparty o debiana i sieć po ethernecie. Podepnę switcha pod serwer i rozprowadzę po budynku skrętki, nie przekroczą 100m. Są rurki porobione więc nie będzie problemu. W iptablesie dam odpowiednie regułki oraz na dhcp przypiszę odpowiednim mac'ą ip wew, chyba będzie to bezpieczne rozwiązanie.
Drugi budynek jest oddalony o 500m. Skrętka nie da rady a światłowód za drogi. Chciałbym to puścić po wi-fi. Chyba najtańsze rozwiązanie. Kupię antenę i kartę na pci. Widziałem anteny które kosztowały 200zł a ich zasięg był 2-5km. Czasem był potrzebny zestaw anten, aktualnie najmniejszy problem.
Jednak mam dylematy technologiczno sprzętowe.
W drugim budynku będzie kilka kompów, do większości dam osobne APC. Wystarczy chyba zwykły router i ustawienie WAN Connection Type na 802.1X + Dynamic IP. Jednak tam trzeba podać login i hasło. No i teraz pytanie. Jak stworzyć login i hasło na debienia? Chciałbym aby każdy miał własne konto. Przeszukałem kilka poradników. Wszędzie podają jak wybrać nazwę sieci oraz hasło ogólne dostępu. Nigdzie nie ma mowy o tym.
Teraz kwestia AP. Nie chciałbym użyć głównego routera jako AP. Wolałbym dokupić jakiś terminal i z niego nadawać. W tym przypadku chyba owy AP będzie przepuszczał wszystko a router pytał o login i hasło - którego jeszcze nie uzyskałem.
Graficznie:
Ktoś pomoże?