Znikające ustawienia routera po przerwie w zasilaniu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Znikające ustawienia routera po przerwie w zasilaniu
Hej. Mam tak problem, że główny router Thomson zasilany jest przez internet z UPC (60Mb) do niego podłączony jest mały tp link WR340G i nim rozprowadzam wifi po domu gdyż Thomson od UPC to tragedia jeśli chodzi o zasięg wifi. W tp linku zmieniłem adres na 192.168.2.1 Thomson ma 192.168.1.1 i w nim jest wyłączone wifi. Wszystko działa bez problemu poza momentem jak mam zanik prądu w domu. Wtedy mój tp link się jakby deaktywuje w thomsonie załącza się wifi i ogólnie rzecz biorąc z żadnumi urządzeniami typu laptop, smartfon nie moge się połączyć. Dopiero jak znó w podepne bezpośrednio pod sieciówke tp linka i go od nowa skonfiguruję wtedy działa wszystko jak powinno ...i znow do najbliższego zaniku napięcia. Macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Znikające ustawienia routera po przerwie w zasilaniu
Może błąd w firmware ? Sprawdzałeś czy nie ma nowszej wersji na stronie tp-linka ? Kiedyś tak miałem w U.S. Roboticsie i naprawili to w nowszej wersji softu. Może być też jakieś uszkodzenie pamięci flash.
-
aha jeśli chodzi o aktualizację softu to zaktualizowałem ostatnio niby na najnowszy. Może to jego wina. Na stronie tp-linka są softy V1, V2 V3..... ja dałem najnowszy z wersji V3 takiej jakiej mam router. Co proponujecie?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czyli na starzej wersji tak nie było ? Zawsze możesz zrobić downgrade...
-
Wiesz co zanim skonfigurowalem router jako drugi to wcześniej przed zmianą softu działał jako podstawowy i tylko jeden. Wtedy było wszystko ok.