witam Szanownych Kolegów,
jestem nowy na forum, więc proszę wybaczcie potknięcia, które mogą mnie spotkać.
Problem mam następujący: w budynku zakładowym sygnał GSM jest wprowadzony na halę za pomocą anteny zewnętrznej kierunkowej i wzmacniacza HR-GSM980 (problemem był całkowity brak sygnału wewnątrz budynku). Tutaj wszystko działa jak należy, zasięg pełny.
Następnie wewnątrz hali jest zamontowana druga antena kierunkowa skierowana na wewnętrzną antenę nadawczą, sygnał wzmocniony urządzeniem TH-950 i wyprowadzony w biurze, gdzie nie było wcześniej zasięgu (budynek stalowo-żelbetonowy). I w tym właśnie biurze zasięg jest od tej pory pełny, zarówno sieci Plus jak i Orange (antena zewnętrzna skierowana na masz z BTSami obu operatorów), ale w sieci Plus działa świetnie, natomiast w Orange nie można nigdzie zadzwonić (komunikat błąd połączenia), jedna na kilkanaście prób się udaje, na telefon Orange który znajduje się w tym biurze też nie można się dodzwonić, mimo pełnego zasięgu.
Co ciekawe, jeżeli rozpoczniemy rozmowę na hali (gdzie można zadzwonić) i przejdziemy do biura, cały czas możemy ją kontynuować i zasięg jest ok. Wygląda na to, że tylko inicjalizacja połączenia nie dochodzi do skutku. Różne telefony, sprawdzane w wymuszeniu 2G i w trybie podwójnym i zawsze ten sam efekt. W Plusie nie ma problemu, Orange odmawia posłuszeństwa.
Dodam, że pod biurem działa dosyć spory silnik elektryczny o mocy kilkuset kW, umieszczony w kontenerze ekranowanym. Może Orange jest bardziej czuły na zakłócenia, a Plus mniej? Wszystkie przemyślenia mile widziane. Nie mam pomysłu, co dalej z tym zrobić.
problem z uzyskaniem połączenia w Orange - sygnał wzmocniony
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Re: problem z uzyskaniem połączenia w Orange - sygnał wzmocniony
Spróbuj w takiej kolejności: wyłącz komórki Plusa i Orange w biurze, uruchom ponownie TH-950, uruchom ponownie tylko komórki Orange w biurze.