Sierra 308 po zdjęciu simlocka - nie wykrywa modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
python
Specjalista bezprzewodowy-junior

Sierra 308 po zdjęciu simlocka - nie wykrywa modemu

Post autor: python »

Witam,
jak w tytule, modem po zdjęciu simlocka nie jest widoczny przez DCunlocker'a, przed zdjęciem było to samo. W serwisie telefonów komórkowych zdjęli simlock'a ale po przyniesieniu do domu zastałem problem bo włóżyłem kartę Orange a tu Watcher nie widzi modemu. DCunlocker to samo. Co jest nie tak ? :gwiazdki: Modem od AT&T, tu szukać problemu?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sierra 308 po zdjęciu simlocka - nie wykrywa modemu

Post autor: ja.michal »

Odinstaluj Watchera i zainstaluj ponownie. Może to pomoże.
Awatar użytkownika
python

Ale dlaczego DCunlocker nie widzi? I nie widział wcześniej?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może inny sterownik lub uszkodzony modem? Skąd wiesz, że działa skoro nie działał?
Awatar użytkownika
python

modem ma firmware AT&T i chce instalować ten soft, po zainstalowaniu ponownie Watcher'a da się go jednak uruchomić bez kłopotu. W forum widzę że dział DOWNLOAD jest zawieszony, tam było chyba opisane jak zmienić firmware w modemach Sierry ? Najnowszego Watcher'a ściągnąłem ze strony producenta podobnie jak firmware ale za diabła nie pamiętam jak to się robiło żeby go odbrandować. Kiedyś robiłem to wiele razy i na tyle dawno że nie pamiętam zupełnie jak to szło. Podpowiecie ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co pamiętam to Watcher ma opcje TRU-Install czy jakoś tak.
Awatar użytkownika
python

No tak, ale coś jednak krzaczy. Po uruchomieniu TRUinstall nie znajduje modemu. Co zrobić żeby go złapał ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ręcznie podać sterownik? Nie mam pojęcia. Miałem 881 z AT&T i nie miałem takich problemów.
Awatar użytkownika
python

No właśnie, ja też pierwszy raz coś takiego widzę. Miałem już niejedną Sierrę i nie było nigdy czegoś takiego. Podejrzewam, że ktoś w serwisie gdzie był zdejmowany simlock popełnił jakiś błąd albo czegoś nie zrobił i jest taki efekt. Z pewnością da się to zrobić, kiedyś miałem coś podobnego z 888 ale już nie pamiętam jak to było, w każdym razie dało się zrobić. A z 308 mam coś takiego pierwszy raz i nie bardzo wiem czego to może być wina. Jakieś pomysły ?
djdavemix

Post autor: djdavemix »

python pisze:Najnowszego Watcher'a ściągnąłem ze strony producenta podobnie jak firmware ale za diabła nie pamiętam jak to się robiło żeby go odbrandować.?
Niestety modemów Sierry nie da się od tak "odbrandować". Modem po zdjęciu obudowy ma ukryte złącze serwisowe i tylko serwis Sierry we Francji lub USA może tego dokonać. Chyba, że ktoś się w tym specjalizuje amatorsko w Polsce.
Firmware zainstalujesz bez problemu ale Watchera tylko z zewnątrz jeśli ten w pamięci modemu Ci nie odpowiada.
Awatar użytkownika
python

Zainstalowanie firmware'u nic nie zmieni w sensie obsługi czy wyglądu ? Watcher by wyglądał jak Watcher a nie soft AT&T który nie jest do użycia. Nie ma innego sposobu? Jakoś w 888 od O2 bez problemu to robiłem...ale tak dawno, że nie pamiętam jak.
djdavemix

Watcher = daschboard, czyli aplikacja do obsługi modemu ze sterownikami - możliwość wymiany na modemie tylko przez złącze serwisowe lub zainstalowana na komputerze z pliku pobranego ze strony producenta.
Firmware - nic nie zmieni w wyglądzie, co najwyżej może poprawić pracę modemu.
Awatar użytkownika
python

Ale dotyczy to 308? Bo dałbym sobie głowę uciąć, że w 888 zmieniłem daschboard. Podobnie jak w ZTE i Huawei kilku... Ta Sierra 888 miała daschboard O2 a po moich zmaganiach miała Watchera i jego instalowała po włożeniu do innego kmpa. Więc musiała być zmiana. Może soft O2 pozwala na aktualizację na dowolny daschboard a AT&T nie?
djdavemix

Po pierwsze 308 to dość stary modem ale na rynek USA - odpowiednikiem europejskim o odpowiednich częstotliwościach jest USB 307.

Nie wykluczam, że wówczas sierra mogła udostępniać kiedyś takie aplikacje do zmiany daschboardu.
Opieram się na informacjach z korespondencji ze Sierrą jak uwaliłem model 307 przy upgrade firmware jak i wówczas kiedy Sierra wypuściła model 310 z błędnym daschboardem, którego instalator zrobiony w Install Schield odrzucał Windowsa PL uniemożliwiając jego instalację z pamięci modemu w sposób standardowy.

Można pisać do sierry ale stosunek ostatnio tego producenta był taki, że im mniej ingerencji przez użytkowników, tym mniej problemów.
Stąd moje wiążące powyższe wypowiedzi.
ODPOWIEDZ