Witam, jestem nowy na forum i proszę o radę.
Siedząc na balkonie mogę się połączyć z czerwonym punktem za pomocą karty radiowej wbudowanej w laptopa. Ten punkt to router z większą antenką. Internet działa dość stabilnie, da rade ustawić -74/75 dbi ale prędkość to około 1Mb/s (wnioskuję po transferze 100 - 120 Kb/s a łącze ma ponad 7mbps). No i skaczą wysokie pingi czasami.
Gdybym cofnął się na koniec balkonu, jakieś 5 metrów w tył, to trafiał bym mniej więcej w żółty punkt, czyli mam pewne pole manewru, wyżej także jestem w stanie zamontować antenę, jeżeli byłaby taka potrzeba.
Na fotkach widać warunki, i parametry jakie udaje mi się uzyskać za pomocą samego laptopa.
http://jeremiw1.wrzuta.pl/obraz/aMQfaHHnSzm/link
http://jeremiw1.wrzuta.pl/obraz/4Jd48bk5UCQ/wifi
AP z, którym się łączę oznaczyłem jako BAZA. Jest kilka wolnych kanałów w eterze. No i dwa pierwsze wykrywane APki są w moim domu.
Zastanawiam się nad wykorzystaniem mocnej anteny klienckiej, i na myśl przychodzi mi TP-LINK TL-WA5210G lub jakaś dobrej jakości Yaga + APC (idą do mnie dwa Airlive 5450, są chyba dość mocne). To pierwsze to koszta. Do tego budynku jest w lini prostej z 80 metrów.
Druga sprawa jest taka, że na początku podłączyłem panel 14 dbi(Trango systems) do karty wifi na usb (tp link wn422g) i sygnał uzyskałem jedynie -79dbi. Niestety to zapewne wina kabla, bo są to dwa inne kable łączone za pomocą złączki elektrycznej. Sam panel mysle jest bardzo dobrej jakości, i jak dojdzie mi router to spróbuję.
Link przez krzaki, jak to mądrze rozegrać.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Link przez krzaki, jak to mądrze rozegrać.
Ostatnio zmieniony 2012-06-22, 13:11 przez jeremiw1, łącznie zmieniany 14 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Link przez krzaki, jak to mądrze rozegrać.
Dodaj fotki jako linki do zewnętrznego serwera typu inageshack czy fotosik.jeremiw1 pisze:Na fotkach widać warunki,
Nie pomagam na PW!