Antena ATK-16/2 GHz UMTS 11dB nie pomogła

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spartamen
Początkujący użytkownik forum

Antena ATK-16/2 GHz UMTS 11dB nie pomogła

Post autor: spartamen »

Witam!
Mieszkam w Irlandii i kiepsko w mojej wiosce z internetem :( . Dlatego kupiłem w Vodafonie modem Huawei E620. Problem w tym ze u mnie łapie tylko GPRS czasami wskakuje 3G ale prędkość się nie podnosi ciągle jest około 50 Kb/s (sprawdzałem na speed tescie).W następnej wiosce jest już 3G i internet śmiga aż miło, wystarczy pojechać w tamtym kierunku tylko 2,5 km od mojego domu i wszystko jest ok :P . Zakupiłem więc antene ATK-16/2 GHz UMTS 11dB z myślą że jakoś wymuszę to "prawdziwe" 3G Wyszedłem na dach wycelowałem w btsa oddalonego o 10km może 11 (zaznaczam że w dobrą pogodę widzę btsa) i nic, czasami pokazuje że łączy się z prędkością 1,8 Mb/s ale jest bardzo niestabilne i zaraz zrywa. W hyperterminalu at+csq pokazuje 15,99 do 18,99 by zaraz spaść na 2,99 lub pokazać 99,99 i tak w koło. :shock: Jakieś pomysły?bo ja się <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> poddaje.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena ATK-16/2 GHz UMTS 11dB nie pomogła

Post autor: mar_kow »

...Przenieść się do drugiej wioski z 3G...
spartamen

...Przenieść się do drugiej wioski z 3G...

Dzięki stary. Nigdy bym na to niewpadł. Jeszcze raz dzięki...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może z tą anteną jest coś nie tak.Jak sam piszesz o tych wskazaniach CSQ.Czy oby dobrze ją skierowałeś.Spróbuj może w innym kierunku.Może być akurat ten z którego chcesz korzystać dość mocno obciążony i dlatego takie skoki sygnału.
Podejrzewam jeszcze że raczej nie złapiesz mocnego sygnału z tak dalekiego nadajnika.
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Masz przerwę miedzy anteną a modemem.
At+CSQ 99 to brak sygnału lub zasięgu. Czyli 0
At+csq na poziomie 8 wystarczy do przeprowadzenia rozmowy głosowej i nic więcej.
Modem i BTS sprawdzają silę sygnału i ilość błędów podczas transmisji i na tej podstawie przełączają na wyższą częstotliwość.
Jak masz silny sygnał to mniej błędów podczas transmisji.
Przełączy na wyższa częstotliwość jak masz stabilny i silny sygnał.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Pytanie, czy to CSQ 15,18 pokazuje Ci przy działającym UMTS, czy może przy GPRS. Być może masz tak kiepski zasięg 3G, że i z anteną nie daje rady.
spartamen

Ufo atakuje pisze:Pytanie, czy to CSQ 15,18 pokazuje Ci przy działającym UMTS, czy może przy GPRS"
Modem ustawiony mam na "3G preferowane".Na małej antenie z zestawu mam GPRS i CSQ jest stałe 22,99. Gdy załącze ATK16 wskakuje 3G i właśnie wtedy CSQ jest od ok 15,18 i spada.Co ciekawe wieczorami również na małej antenie przełącza mnie na 3G zasięg pozostaje 4 kreski CSQ takie same jak w GPRS 22,99 ale prędkość również pozostaje jak w GPRS. Pisze że ma połączenie 3G a tak nie jest.
--
Poprawka cywowania
Moderator-> Fanta
ODPOWIEDZ