Internet z Orange w Nokii 9210i (communicator)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Konr4do
Początkujący użytkownik forum

Internet z Orange w Nokii 9210i (communicator)

Post autor: Konr4do »

Witam !

Mam internet bezprzewodowy w orange i chciałbym się dowiedzieć, czy jakbym zakupił sobie nokię 9210i (communicator) i gdybym przełożył kartę sim (internetową) do tej nokii to czy mógłbym korzystać z internetu ? czy surfując po necie z taką nokią rachunek się nie zwiekszy ?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet z Orange w Nokii 9210i (communicator)

Post autor: Fanta »

Tak, mógł byś korzystać bez dodatkowych opłat.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jeśli poprawnie skonfigurujesz sobie fona to nie zapłacisz więcej niż sam abonament.Pamiętaj aby pobierać ustawienia pod GPRS a nie GSM/CSD.Zobacz jeszcze do opisu podobnego modelu tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40096#40096
Konr4do

Jaco pisze:Jeśli poprawnie skonfigurujesz sobie fona to nie zapłacisz więcej niż sam abonament.Pamiętaj aby pobierać ustawienia pod GPRS a nie GSM/CSD.
z tego co czytam na różnych forach wychodzi na to że N 9210i nie ma GPRS-u :(

czytam też o jakimś połączeniu HSCSD, czy internet z Orange chodziłby na tym bez dodatkowych opłat ?
Awatar użytkownika
Jaco

Konr4do pisze:czytam też o jakimś połączeniu HSCSD, czy internet z Orange chodziłby na tym bez dodatkowych opłat ?
Nie !!! Zdecydowanie nie.Bo tu zapłacisz jak za normalne połączenie.Może poczytaj dokładnie sobie stronę Nokii na temat tego fona ale ja tam nie znalazłem info na jakich zasadach można się łączyć z netem.Tu masz link: http://nokia.pl/nokia/telefony/modele/9210i/index.html

EDIT:
Znalazłem w sieci coś takiego. http://9210.communicator.com.pl/ może cię zainteresuje.
Konr4do

Czytałem już na temat GPRS-u w tej nokii na tym forum ... Można połączyć się z GPRS-em za pośrednictwem drugiego telefonu z IrDĄ i GPRS-em (np. SE T610, czy S55) ale Communicator to wielki telefon i nie widzi mi się noszenie (i kupowanie) drugiego telefonu z GPRS ... czy istnieje jakieś oprogramowanie z możliwoscią GPRS-u, ewentualnie dokupienie "zewnętrznego GPRS-u" ...
Awatar użytkownika
Jaco

Połowicznie sobie już odpowiedziałeś:
Konr4do pisze:Można połączyć się z GPRS-em za pośrednictwem drugiego telefonu z IrDĄ i GPRS-em (np. SE T610, czy S55)
To jest właśnie twoje...
Konr4do pisze:dokupienie "zewnętrznego GPRS-u" ...
Innego sposobu raczej nie znajdziesz.
Konr4do

a z oprogramowaniem z GPRS też raczej nie ma szans ?

a czy dałoby radę wgrać soft z Nokii 9300 do Nokii 9210i ?
Awatar użytkownika
Jaco

Konr4do pisze:a z oprogramowaniem z GPRS też raczej nie ma szans ?
Nie ma
Konr4do pisze:a czy dałoby radę wgrać soft z Nokii 9300 do Nokii 9210i ?
O to musisz pójść do jakiegoś serwisu i zapytać.Jeśli się da to oki.Ale czy będzie działać?Nikt 100% pewności ci nie da.
Moim zdaniem nie warto.Lepiej poszukać innego fona.
Konr4do

Problem w tym, ze fona takiego już kupiłem ... :/

ehhh, widocznie będę musiał załatwić sobie telefon z IrDA i GPRS ...

tylko teraz w którym z tych telefonów ma być karta sim (internetowa). W Communicatorze, czy w tym co będzie miał GPRS ...
Awatar użytkownika
Jaco

Konr4do pisze:tylko teraz w którym z tych telefonów ma być karta sim (internetowa). W Communicatorze, czy w tym co będzie miał GPRS ...
To chyba jasne.Skoro musisz się postarać o fona to on będzie ci służył jako modem.To będzie zupełnie wyglądało jak połączenie PCta z fonem.Nokia będzie ci służyć jako komputer a fon z GPRS do połączenia z netem.Najgorsza sprawa to IRDA.Oba fony muszą się widzieć a przy nie dostatecznym dla przykładu zasięgu lepszy by był fon z Bluetoothem.Niestety owa Nokia nie posiada BT tylko Irdę.I tu może być problem z szybkością takiego łącza.

EDIT:

Znalazłem taki zapis na stronie Nokii.Właściwe napisane na czerwono.

Cechy i funkcje

* Telefon komórkowy (do użytku z zestawem głośnomówiącym, słuchawką samochodową i zestawem słuchawkowym)
* Pulpit ze zdjęciem w charakterze tła i łączami
* Przesyłanie wiadomości: SMS, faks, poczta elektroniczna
* Internet: strony internetowe i WAP
I dalej:
Dane techniczne

* Działanie w 2 pasmach: EGSM 900/1800
* Szybkość transmisji danych: do 43,2 KB/s (w sieciach HSCSD)
Nie miałem do czynienia z takim modelem ale moim zdaniem powinien mieć jakąś własną przeglądarkę.Działanie w sieci EGSM oznaczało by że ma ona EDGE choć na stronie Nokii nic nie jest wspomniane że posiada EDGE.Znów info o prędkości rozwiewa chyba wszelkie wątpliwości.
Konr4do

Widocznie będę musiał przejść się do salonu Orange, może tam będą wiedzieli co z tym fantem zrobić ... ;]
Awatar użytkownika
Jaco

Jeśli ci się uda to mile będzie jak wspomnisz o tym na forum.Nie zrażaj się niepowodzeniem po wizycie w salonie.Może w następnym będą bardziej kompetentni ludzie znający się w temacie. Powodzenia. :lol:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Miałem kiedyś Nokię 9210 i niestety nie ma ona GPRS/EDGE. To, że producent napisał, że urządzenie pracuje w sieciach EGSM, nie oznacza, że telefon obsługuje GPRS... Takie niedopowiedzenie... Co zaś do zasadności kupowania tego konkretnego komunikatora. Nie wiem czy miało to jakikolwiek sens ze względu a to, że obecnie nowszy model 9300 czy 9300i nie jest szczególnie drogi a ma rozbudowane możliwości łączności - obsługuje EDGE i WLAN (9300i/9500). Po za tym ma lepszy od 9210 wyświetlacz, więcej pamięci, lepszy soft itp. Tak więc najpierw trzeba było się zastanowić, zasięgnąć opinii a dopiero potem wdawać pieniądze na coś co nie jest ich warte. Swoją drogą nie wiem nawet czy byłaby możliwość zestawienia połączenia GPRS za pomocą innego elefonu i przekazania go do komunikatora...
Awatar użytkownika
Jaco

przewaks pisze:Tak więc najpierw trzeba było się zastanowić, zasięgnąć opinii a dopiero potem wdawać pieniądze na coś co nie jest ich warte.
Tu się zgodzę.Ale człowiek całe życie uczy się na błędach.Nikt nie jest doskonały.W tym przypadku dla przykładu po co dźwigać laptopa z modemem w środku skoro można włożyć kartę do podobnego fona i mieć internet tyle że w mniejszym opakowaniu.No są jeszcze fony już do tego przystosowane ale trochę kosztują. A tak przy okazji to ile kosztuje taka Nokia. Na Allegro widzę ceny w granicach 200-250 zł.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Zgadzam się. Ale gdybym miał wybierać, zdecydowanie kupiłbym komunikator 9300(i)/9500 ze względu na nieporównywalnie większe możliwości tego fona.
ODPOWIEDZ