Huawei e173s-2 (sterowniki)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robson1984
Początkujący użytkownik forum

Huawei e173s-2 (sterowniki)

Post autor: robson1984 »

Witam wszystkich. Niedawno dostałem od orange nowy modem Huawei. Podłączyłem do USB, proces instalacji przebiegł bez zarzutu. Jednak w żaden sposób nie można się było połączyć z siecią. Próbowałem dial-upa i to samo. Usunąłem aplikacje orange i sterowniki. Zainstalowałem jakieś znalezione w sieci ale dalej to samo. Wydaje mi się że coś namieszałem coś ze sterownikami bo kilka razy odinstalowałem i instalowałem z powrotem.
System Win 7 x64.
Na Ubuncie działa.
Proszę o jakieś rady bo już mnie szlag trafia z tym modemem.
Ostatnio zmieniony 2012-06-24, 11:51 przez robson1984, łącznie zmieniany 1 raz.
robson1984
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei e173s-2 (sterowniki)

Post autor: robson1984 »

Postanowiłem odświeżyć temat bo nadal nie mogę korzystać z tego modemu na Win 7.
Wgrałem oprogramowanie 23.002.08.03.51 i Firmware 21.017.09.00.00. Ale nadal jest identyczny problem: top netinfo wiesza się zaraz po uruchomieniu, mobile partner nie wykrywa urządzenia, dial up wiesza się na "trwa otwieranie portu". Modem działał na XP, karta działa z innym modemem na Win 7. Próbowałem różnych sterowników jednak to nie przynosi efektu.
Nie wiem czy to może mieć jakiś związek ale w menadżerze urządzeń w zakładce karty sieciowe nie ma żadnej zakładki Huawei.
Skanowałem system antywirusem, czyściłem rejestr ręcznie po każdym odinstalowaniu modemu. Już nie wiem co można zrobić dalej.
Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Huawei e173s-2 (sterowniki)

Post autor: lesiolo »

robson1984 pisze:mobile partner nie wykrywa urządzenia, dial up wiesza się na "trwa otwieranie portu".
Niestety nie jest to proste, ponieważ przyczyn może być wiele:
1. masz konflikt sterowników i/lub sprzętu (sprawdź na innym z win7x64)
2. port USB ma za mały wydatek prądu (podłącz modem do portu z tyłu kompa)
3. Windows okrojony z usług - zainstaluj orginał ew. włącz brakujące usługi Windows
4. podłącz modem do winXP i za pomocą komend AT w top_netinfo przywróć ustawienia fabryczne
robson1984 pisze:w zakładce karty sieciowe nie ma żadnej zakładki Huawei".
nie jest to konieczne bo modem ma wlączony tylko modem bez karty sieciowej
ODPOWIEDZ