internet bezprzewodowy (na wakacje)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
turkov
Początkujący użytkownik forum

internet bezprzewodowy (na wakacje)

Post autor: turkov »

Witam serdecznie, potrzebuję jakiegoś fajnego i w miarę taniego pakietu internetowego, góra do września, gdyż w wakacje będę pracował poza domem i potrzebuję bezprzewodowego internetu do mojego laptopa. Co moglibyście polecić, czy ten pakiet mobilny z play + modem, to jedyna korzystna oferta? Dziekuje za udzielone odpowiedzi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: internet bezprzewodowy (na wakacje)

Post autor: ja.michal »

Pytanie do czego to ma być? Czy to ma być pakiet do telefonu czy jako oddzielna oferta?
Ogólnie tutaj masz wszystko: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... u_w_Polsce
turkov

Chodzi mi o modem do laptopa (tak żeby bezprzewodowo się połączyć) i zastanawiam sie czy jest mozliwość podpisania umowy na kilka miesięcy, bo komórki nie mam aż takiej dobrej, do przeglądania stron: ).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Modem z alledrogo, karta pre-paid. Ja jezdzac do PL najczesciej kupuje orange za 20 PLN, 1 GB - wystarcza mi na gubo ponad miesiac.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

key pisze:Modem z alledrogo, karta pre-paid.
Albo zestaw Play Online na kartę za 129pln (modem Huawei e3131 i 1GB transferu na 14 dni) a potem doładowanie 50zł za 4GB. O ile oczywiście jest zasięg Play 3G/4G w planowanym miejscu pobytu.
Nie pomagam na PW!
turkov

A polecacie jakiś konkretny model modemu, tak żeby można było do niego włożyć kartę i połączyć się z internetem. Huawei e3131, ten byłby najlepszy? Czy istnieje też tańsza wersja, dobrego modemu?:)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Nie istnieje,bo tylko ten posiada pełne HSPA+ a E173u-2 gołe HSPA

Jeśli rozumiesz to HSPA=down 7,2 up 5,76 a HSPA+ down @!Mbit/s a up 5,76 i niższe pingi rozumiesz to ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pogodabartek pisze: down @!Mbit/s a up 5,76
Za dużo shifta. ;) 21 Mb/s. :)

turkov, modem, który koledzy podali ma najlepsze parametry w stosunku do ceny. Możesz kupić tańszy E173u-2, który podał pogodabartek i też będzie ok.

Nie wiem co chcesz robić i jak długo korzystać z tego internetu, ale możesz zastanowić się też na Play z taryfą Lubię to!. Nie jest to taryfa stricte internetowa, ale ma plusy.
Pierwszy to z racji, że jest to taryfa głosowa działa również w sieci 2G i roamingu krajowym. W konsekwencji masz zasięg 2G i 3G (ich 4G) Playa + 2G/3G Plusa (prędkość ograniczona do około 3Mb/s) i 2G/3G Orange (prędkość ograniczona do 2Mb/s).
Drugi to mechanizm lejka. Po przekroczeniu bonusu w danym okresie ważności konta prędkość jest ograniczana do 16kb/s, ale internet jest nadal.

Za doładowanie za 100zł masz 2GB ważne 150dni. Złotówki zostają więc możesz dokupić jeszcze paczki MB/GB. Paczka 1GB to 25zł. Paczkę można dokupować co 30dni. Wszystko sumuje się z bonusem i ważność potem jak bonusu. W sumie za 100zł masz 2GB bonusu + 4GB ze złotówek. 100zł i 6GB na 5 miesięcy.

To tak przy opcji trochę kombinowania. ;)

[ Dodano: 2012-06-25, 00:21 ]
Co do modemu to przy Playu dobrze mieć coś co ma 3G na 900MHz. Właśnie E3131 i E173u-2 wspierają tą częstotliwość w 3G.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

pogodabartek pisze:HSPA=down 7,2 up 5,76 a HSPA+ down @!Mbit/s a up 5,76 i niższe pingi rozumiesz to ?
turkov napisal:
turkov pisze:będę pracował poza domem i potrzebuję bezprzewodowego internetu do mojego laptopa
Stawiam ze 95% danych to mail. Sybkosc i pingi nie maja az takiego znaczenia. Rozumiesz to?
Nie pomagam na PW.
Orange_Polska

Post autor: Orange_Polska »

@turkov, Jestem pracownikiem Orange Polska i chciałbym Ci pomóc. Jeśli nadal masz wątpliwości, nie podjąłeś jeszcze decyzji i chciałbyś skorzystać z oferty mojej Firmy, napisz do mnie na adres; [email protected].
ODPOWIEDZ